DMZ: ecotoerisme tussen de landmijnen?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Ecotoerisme in de gedemilitariseerde zone tussen Noord- en Zuid-Korea? Zo vlak voor 1 april klinkt het te mooi om waar te zijn. Maar de zogenaamde DMZ is al sinds 1953 een ecologische corridor van 4 bij 240 kilometer (van nergens naar nergens) met bijzondere soorten als de zeldzame Witnekkraanvogel, Japanse kraanvogel, de Kraagbeer en misschien wel de Siberische tijger (CNN). Ecotoerisme zou er volgens Zuid-Korea ontwikkeld kunnen worden vanuit zeven dorpen langs de DMZ (Treehugger). Een plan van de Zuid-Koreaanse presidentiële raad voor ‘National Competitiveness’ voorziet in fietsroutes en een observatiepostie in het zuidelijke deel van de DMZ (People Daily). De Zuid-Koreanen willen nu in gesprek met hun Noordelijke counterparts over deze plannen (Korea Times). Het DMZ Forum: een Amerikaanse NGO die ernaar streeft het gebied erkent te krijgen als UNESCO World Heritage site meldde drie jaar geleden al dat Noord-Korea had ingestemd met het opzetten van een observatiepost in een rijstveld net binnen de DMZ van waaruit kraanvogels met graan gelokt gaan worden. Misschien dat er wel een deal uitkomt waarbij de hongerende bevolking van Noord-Korea zelf ook een graantje kan meepikken? Fair enough…

De studente Architectuur Vivian Chin uit Toronto bedacht al eerder inventieve oplossingen voor gebouwen en infrastructuur in gebieden vol landmijnen en andere gevaren. Hierboven ziet u haar impressie van een ecologische corridor met ondergrondse bebouwing als ooit Noord- en Zuid-Korea weer samengaan.

Reacties (7)

#1 Yevgeny Podorkin

Qua slimme ruimtelijke ordening (platteland, steden, wijken, wegen, industrieel enz.enz.) is er nog zo-veel on-ein-dig veel winst te behalen (als je het economisch gewin maar een béétje laat varen) dat het zich in 15+ jaar in allerlei opzichten weer dubbel laat uitbetalen…

Een beetje platteland verweven in een stad, bijvoorbeeld en dergelijke..

  • Volgende discussie
#2 La_Neutje

Tsjernobiel schijnt ook op ecologisch gebied met sprongen voorwaarts te gaan. Men zou kunnen concluderen dat aanwezigheid van mensen meer schade voor de natuur oplevert dan landmijnen en een nucleair lekje.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Yevgeny Podorkin

Desolate wastelands/ woestijnen e.d. te over waar je b.v. chemische industrie kan herbergen (gratis zonne-energie is dan mooi meegenomen). Vergt uiteraard verregaande samenwerking en nieuwe technieken c.q. aanpassen logistiek en transportsystemen, de appartementencomplexen van de arbeiders in een naburige bergketen…

Sowieso een beetje dom om dat in vruchtbare delta’s te doen dacht ik zo…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Sil

@3

Dat komt pas aan de orde als de teleporter er is.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 cracken

Kan ook een safari organiseren waarbij de jagers evenveel kans lopen om op een mijn te stappen als dat ze een dier neerschieten. Maakt het geheel wat spannender en eerlijker.
Soort van ‘extreme safari’

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Carlos

@2: hier een wetenschappelijke studie die de urban myth van het ecologische paradijs Tsjernobyl relativeert:

“It is true that the Chernobyl region gives the appearance of a thriving ecosystem because of its protection from other human activities.

“However, when you do controlled ecological studies, what we see is a very clear signature of negative effects of contamination on diversity and abundance of organisms.

“We clearly need to be applying scientific method to ecological studies before we can conclude, based on anecdotal observations, that there are no consequences.”

http://news.bbc.co.uk/2/hi/6946210.stm

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 cracken

Gelukkig hebben we in Tsjernobyl de Cryptococcus neoformans paddestoel, die mogelijk een oplossing is omdat uit sommige studies blijkt dat hij juist gedijt op de radioactieve straling en deze als brandstof gebruikt voor zijn eigen groei.

  • Vorige discussie