Dicht bij Tanja

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Documentairemaker Leo de Boer reisde af naar Colombia om Tanja Nijmeijer te vinden, La holandesa die sinds haar dagboeken in 2007 in de jungle werden gevonden één van de bekendste strijders van de FARC is. De Boer ging op pad met Tanja’s moeder en zus en een Colombiadeskundige en werd met een helikopter diep in de jungle gedropt. Tanja vond hij niet, maar hij was maar een paar kilometer bij haar vandaan, schijnt het.

In december 2009 bezocht ik een Amerikaanse vriend, Ben, die werkt als leraar engels in Colombia. Onverwacht kwam ik bij Tanja. Vlakbij haar.

Met Ben deelde ik in 2007 een flat in Buenos Aires, waar we beiden als docent werkten. Na een jaar vertrok hij de liefde achterna naar Brazilië en ik vond werk in Medellin, Colombia. Net toen Ben klaar was met zijn relatie, was ik klaar met Colombia: arm aan cultuur, materialistisch en van plastic. Superbowl en siliconenborsten. Ook de schietpartijen ‘s nachts, waarbij mitrailleurs ratelden tot in de rijke wijk El Poblado aan toe hielpen niet.

Ik keerde terug naar Buenos Aires, Ben vond werk in Pereira. Na een jaar overwon ik mijn weerstand en zocht hem op.

Pereira is een kleine stad in het koffiegebied van Colombia en kenmerkt zich door een gebrek aan toeristische attracties. Colombiagangers verblijven er doorgaans slechts op doorreis en dan nog in geringe getale. Uit de cielo roto, de kapotte lucht, valt elke dag wel een buitje, maar met een constante temperatuur van een graad of 25 klaagt niemand.

Internationale bedrijven zijn er nauwelijks en een expat-scene zoals Bogota en Medellin die kennen is er niet. Ben loopt met zijn lange blanke lijf door het centrum en is bijna een bezienswaardigheid op zich. We gaan naar de Bristol-pub, een van de weinige cafe’s waar salsa en Luis Miguel afgewisseld wordt wat met Brits/Amerikaanse rock en pop. Af en toe vraagt een Colombiaan ons iets omdat ze horen dat we Engels spreken. Als blijkt dat we ook Spaans spreken vinden ze ons geweldig, want liefde gaat door de taal.

De volgende dag nemen we de megabus, een snelle, gelede bus op eigen baan, die sinds 2006 het hart van de stad met de buitenwijken verbindt. Zo rond de vierde halte vanaf het centrum rijden we langs het deel van de stad dat infierno genoemd wordt, de hel. Je kunt veilig over straat in Pereira, ook als het donker is, maar deze wijk kom je wel in maar niet meer uit. De bus rijdt verder langs de militaire basis van Pereira, een eindeloos lange witte muur met hier en daar een bewaker.

Colombia heeft een staand leger van een half miljoen manschappen. Het is nog steeds in oorlog. Over de basis gaat het verhaal dat er lang een leeuw gehouden werd, een beetje zoals drugbaron Escobar nijlpaarden in de tuin had. De leeuw van Pereira werd naar verluid gevoerd met de vangst van de dag als er weer eens een jong FARC-strijdertje uit de jungle was geplukt. In een villa tegenover de basis zit de wapenwinkel. Colombianen mogen vuurwapens hebben, met vergunning. De verkoop loopt via het leger. Colombianen met een wapen ken ik niet, wel twee halfwezen, wiens vaders letterlijk van de weg zijn geschoten.

De eindhalte van de megabus is een modern knooppunt waar tientallen scholieren, gestoken in de uniformpjes van hun particuliere scholen, overstappen op kleine pendels. Wij nemen een bus die ons een kilometer of twee buiten de stad op de snelweg achterlaat. We steken over en gaan op zoek naar een lift. We zijn op weg naar Ben’s werk, een klaslokaal van het Liceo Pino Verde, de duurste school van de streek, diep in het groen verstopt, waar de paar honderd bevoorrechte pupillen tot wel 7000 dollar per jaar schoolgeld betalen. Lunch is inbegrepen, maar een kostschool is het niet. De leerlingen worden elke dag door ouders of privé-chauffeurs afgezet en dragen allemaal het uniform dat bestaat uit een witte polo en een donkerblauwe trainingsbroek of rokje. Slagen doen ze allemaal, want onvoldoendes geven mag niet. Dat is slecht voor het zelfvertrouwen van het kind.

We rijden achterop een pickup-truck een kilometer of twee over een onverharde weg en bereiken eindelijk het hek van de school, dat door een bewaker uitnodigend voor ons wordt opengezwaaid.

Liceo Pino Verde is geen schoolgebouw, maar een leertuin. Centraal staat een dak op poten, gemaakt van guadua, taai bamboe dat een populair bouwmateriaal is in deze aardbevingsgevoelige streek. Onder het dak, dat beschermt tegen regen en zon, is de kantine. Aan lange tafels treffen we een aantal collega’s van Ben. Een van hen, Ximena, spreekt zowaar behoorlijk Nederlands. Ze leidt me rond tussen het groen dat vol kleurige bloemen zit, met kolibri’s die op hun gemak van kelk tot kelk snorren. Onder aan de heuvel ligt het gebouw voor de kleuters, dat in alles doet denken aan het speelfort dat in mijn jeugd op het plein voor de deur stond. De schietpartijen van Medellin raken verder en verder weg, terwijl we dieper doordringen in deze ongelooflijke oase. We lopen langs de leslokalen waar geen ramen inzitten, de sportvelden tussen bomengroepen, het zwembad, alles in volledige harmonie met de omliggende jungle.

Dan pakt Ximena mijn hand en brengt me naar een van de klaslokalen. Er staan collegestoeltjes, er hangen een paar landkaarten en er staat een lessenaar. Op het schoolbord is met krijt een serie Engelse werkwoorden geschreven.

‘Hier’, zegt Ximena, ‘hier gaf ze les. La holandesa. In dit lokaal. Engels, net als Ben. Een half jaar, toen was ze weg.’

Ik ga op de zwarte stoel achter het bureau zitten. Tanja. Een bevlogen internationale socialiste, kraakpanden, idealisme. Iedere dag in een bus langs een wijk die de hel heet en nog erger is. Iedere dag langs een intimiderend grote legerbasis om les te gaan geven in een paradijs voor verwende pubers met zilveren lepeltjes in de mond. Heel, heel even denk ik dat Tanja begrijp. Dichterbij kan ik niet komen.

Reacties (38)

#1 Peter

Een bevlogen idealiste? Hou toch op!

De Farc vermoordt boeren en armen om hun terreur en drugshandel veilig te stellen. Daar is niets idealistisch aan.

Open je ogen eens!

  • Volgende discussie
#2 prometeus

@1 Aan de FARC is inderdaad weinig idealistisch meer – en zo ook aan Nijmeijer, als je de verhalen mag geloven – maar aan haar beweegredenen om er in de eerste plaats aan te beginnen, wel.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Hockey

Tanja idealistisch? Mijn reet. Stom en naïef is een betere benaming. Dat de farc nogal enge praktijken erop na houdt was ook toen mevrouw Nijmeijer die kant op ging al bekend. Waarmee ze dus of toen al een enge terroriste was of zo stekeblind dat ze het niet wilde horen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 KJ

Ik weet geen ene flikker van de binnenlandse Colombiaanse situatie, maar er staat me bij dat, hoe gezellig Brazilie ook is, er daar toch /ook/ een zekere gewelds-component in de maatschappij is.

In Holland wordt vrijwel niemand psychopaat ‘opgevoed’ – je moet het al wezen. Ik denk dat mevrouw Nijmeijer naar een land is gegaan waar ze haar verborgen neigingen straffeloos kan botvieren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Hockey

Als ze echt zo idealistisch was geweest was ze les blijven geven. Niks bevrijdt een volk meer dan kennis en vaardigheden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Carlos

Dat de FARC terreur is, mag bekend zijn. Dat dit ook al acht jaar geleden bekend was is een feit. Dat een studente uit Groningen dit had moeten weten is logisch (overigens ben ik in mijn leven een hele hoop wereldvreemde studenten tegengekomen).

Maarrrr… dat neemt niet weg dat een jong mens die voor het eerst een tropisch land met veel ongelijkheid bezoekt onder de indruk kan zijn van wat ze ziet. Dat illustreert het artikel van Hanedop ook goed. In de docu zag je hoe de FARC hier misbruik van maakt: door jonge Westerlingen mee te nemen naar in scene gezette “zielige toestanden”. Eenmaal aan boord van de FARC hebben ze weinig keuze meer.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 KJ

@Carlos; Tja, maar daar heb weer hetzelfde filosofische verschil tussen ons: ik denk namelijk dat, als mensen volwassen zijn, dat ze dan verantwoordelijk zijn voor hun eigen daden, en niet de ‘lokker’ cq. ‘aanzetter’.

Overigens hangt dit wel in bredere zin (enigszins) samen met dingen als ‘bedrog’ e.d. als dat ‘in scene gezette’ echt waar is. Maar gegeven de hoeveelheid hersens en tijd die Tanja daarvoor gehad heeft (ook buiten Colombia), gaat ook die vlieger niet op.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 seven

@6 Eens, zoals ik gisteren al schreef:
Dus de FARC leidt naïeve westerlingen door nepdorpjes met daarin acteurs die spelen dat ze heel arm zijn om zo de verschillen tussen rijk en arm groter te doen lijken.. en westerse sympathisanten trappen er nog in ook, en sluiten zich daarna aan. Westerlingen ja, de locals trappen daar natuurlijk niet in.
*Vraagt zich af of de FARC zonder westerse steun en westerse vrijwilligers nog zou bestaan, de steun van de locals hebben ze allang niet meer* 21:21
Verder wordt het oordeel over haar denk ik vaak afgezwakt omdat het een in mijn ogen charmante, mediagenieke, knappe jonge vrouw is.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Hockey

@7, ik kan het daarin alleen maar met je eens zijn. Opnieuw wordt met een gedachtenpatroon als Carlos postte de verantwoordelijkheid afgeschoven.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Steeph

@Hockey: Waar staat dat carlos de verantwoordelijkheid afschuift? Sinds wanneer is iets uitleggen hetzelfde als goed praten?
Beetje voorzichtig met je projectie graag, het siert je niet.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 gbh

gelukkig zijn die rechtse doodseskaders wel lief

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Carlos

Ik zeg toch niks over verantwoordelijkheid? Ik zeg alleen iets over hoe deze jonge Westerlingen in de luren worden gelegd. Merkwaardig dat men hier dan gelijk zo overspannen mijn woorden Ins Blaue Hinein extrapoleert??

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Carlos

Tanja heeft waarschijnlijk aantoonbaar meegewerkt aan terroristische aanslagen (o.a. op een personenbus en verschillende supermarkten, zo suggereerde de docu). Er zal in Colombia vast wel een soort amnestie regeling zijn voor gedeserteerde FARC soldaten, maar ik vind persoonlijk dat ze voor haar daden wel verantwoording voor een rechter zal moet afleggen mocht ze ooit ontsnappen uit de FARC.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 seven

@13 NL heeft volgens mij geen uitleveringsverdrag met Colombia, dus als ze wil uitstappen… (Beetje uitleggen dat je in een maffia org ala FARC geen keuze hebt zonder gevolgen voor de gezondheid, et voila..

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 Hockey

@Carlos, men valt hierover (ik niet alleen dus) omdat je de schuld volledig buiten die westerlingen legt. Dat wordt bedoeld met verantwoordelijkheid afschuiven.
Die westerlingen op wie jij doelt stellen zich bloot aan valse beeldvorming en doen daarna aan nul komma nul fact checking. Alsmede dat ze zich vooraf blijkbaar niet voldoende hebben geïnformeerd.

Doch wat zegt in #13 ben ik volledig met je eens.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 Hanedop

@diversen: was tanja idealistisch toen ze aan de slag ging in colombia? waarschijnlijk toch wel, voor het geld werk je daar niet, zelfs niet als docent bij Liceo Pino Verde. Was ze idealistisch toen ze zich met de strijd van de FARC ging bemoeien, waarschijnlijk ook. laat ik er duidelijk bij zeggen dat het mijn idealen niet zijn.
Over dorpjes met acteurs om de wantoestanden te laten zien… hmmm.. denken jullie nou echt dat je daar acteurs voor nodig hebt? de tegenstelling in colombia zijn kei- en keihard. We reden met vrienden naar een finca (een luxe bungalow met tuin buiten de stad) om eens lekker cocktails te gaan lurken met de voetjes in het zwembad. we vertrokken bij het appartemt van een van die vrienden. na twee blokken kwamen we achter een vuilniswagen terecht. Een vader tilde zijn jonge zoontje achterin om snel het vuil te doorzoeken en al het bruikbaars naar buiten te gooien voor er nieuw afval bijgegooid werd. dat ging zo blokken lang door.
Die vader, die zou best wel eens sympathie kunnen krijgen voor bewegingen die de hele klerezooi desnoods met geweld willen veranderen. en kun je hem dat kwalijk nemen? en dat de FARC dan in drugs handelt zal hem een boon zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 Bismarck

@15: “Die westerlingen op wie jij doelt stellen zich bloot aan valse beeldvorming en doen daarna aan nul komma nul fact checking.”

Volgens mij stelt vrijwel elke westerling zich bloot aan valse beeldvorming en verreweg de meeste van hen doen daarna aan nul komma nul fact checking.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 gbh

“valse beeldvorming en doen daarna aan nul komma nul fact checking” wat een giller, de pot verwijt….

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 Bismarck

Het is trouwens wel erg makkelijk de FARC te beschuldigen van drugshandel. Het is niet alsof ze daarmee de uitzondering op de regel zijn in Colombia, of zelfs dat ze ermee begonnen zijn. Ik zou zelfs eerder stellen dat de FARC het gevolg is van drugshandel dan omgekeerd.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#20 seven

@16 Die situatie wordt juist vergroot door de guerrilla vd FARC ( communistisch )en ELN (marxistisch). Daardoor is er geen stabiliteit. Daarbij de puissant rijken in Colombia zijn soms maffiosi die met drugsgeld de FARC steunen. (of zelf onderdeel vd FARC zijn)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#21 seven

‘De FARC rekruteert (…) regelmatig kinderen, soms al vanaf 8 jaar, als soldaten en informanten. Zij worden mentaal gebroken door ze te dwingen een gevangene of een ontrouw lid van de FARC te vermoorden en worden wreed behandeld. (..)Human Rights Watch schat dat FARC de meeste kindsoldaten in Colombia heeft. Een geschatte 20-30% (3000 ongeveer) van de strijders van FARC zou onder de 18 zijn, waarvan de meesten de leeftijd hebben van 12 jaar. Kinderen die proberen te vluchten worden gemarteld en vermoord.’ http://nl.wikipedia.org/wiki/FARC#Kindsoldaten

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#22 seven

‘Tanja Nijmeijer is gewoon een terrorist’

(..) Gonsalves kwam er snel achter dat Nijmeijer geen problemen had met het uiterst gewelddadige optreden van de FARC. ”Komen we hier ooit nog levend uit?” vroeg de Amerikaan toen hij Nijmeijer buiten een sigaret zag roken.

”Ze nam een trekje van haar sigaret en lachte. ‘Dat hangt er van af wat jullie troepen gaan doen,’ zei ze. ‘Als ze jullie proberen te bevrijden, zullen wij jullie executeren. Dat is onlangs ook met andere gijzelaars gebeurd.’ Ik was geschokt, maar ze vond dit prettig om tegen mij te vertellen. Ze zei niet dat ze zelf betrokken was bij de moordpartijen, maar direct of indirect heeft ze bloed aan haar handen.”

Gonsalves vindt het nog steeds onbegrijpelijk dat een goed opgeleide Nederlandse zich kan aansluiten bij een organisatie die zich schuldig maakt aan ontvoeringen, aanslagen, drugshandel en moordpartijen. ”Zij zou beter moeten weten. Maar mensen hoger in de organisatie raken verslaafd aan de macht. De gewone guerrilla’s doen alles voor hen. Ik ben een voorstander van amnestie voor de doorsnee guerrilla, maar Tanja Nijmeijer komt daar niet voor in aanmerking. Zij heeft meer op haar geweten.” http://www.parool.nl/parool/nl/225/BUITENLAND/article/detail/247419/2009/06/10/Tanja-Nijmeijer-is-gewoon-een-terrorist.dhtml
ps “De Colombiaanse guerrillabeweging FARC beschikt over een kamp waar meisjes verplicht abortussen moeten ondergaan.” “Sara Morales kwam op 11-jarige leeftijd bij de FARC terecht. Ze zegt dat ze op haar dertiende in een kamp van de beweging werd verkracht.” http://www.nu.nl/buitenland/2148135/farc-heeft-kamp-aborteren-meisjes.html
Wat basic info voor het geval comm. romantici langskomen..

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#23 Hockey

@19, dat is wel een heel zwak argument. Als de Farc ooit begon om de arme boeren te beschermen tegen o.a. drugshandel is dat geen excuus om er zelf ook in te stappen en een terroristische organisatie te worden.
En dat iedereen in de drugshandel zit is ook geen argument om er dan ook maar in te stappen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#24 Hanedop

@@19: of de FARC een gevolg is van drugs durf ik niet te zeggen, maar een goede voedingsbodem is het wel. de FARC zal vooral opgekomen zijn dankzij de absurde en geweldadige uitbuiting door fruitmaatschappijen (die ook half centraal-amerika verneukt hebben) rubbermaatschappijen, koffiemaatschappijen mijnbouwbedrijven etc.
Een jaar of vijftig gelden was de toestand bar voor kleine boeren en arbeiders. Dat er toen verzet kwam is volkomen logisch en dat er geweld bij kwam kijken? Ja, dat is in colombia al vanaf het prille begin over en weer het geval.
Alleen had de FARC ergens uiterlijk in de 80’s moeten nokken en hadden internationale sympathisanten zich er vanaf moeten keren. Wat Tanja aangaat. Zeker berechten en mocht ze in nederland opduiken zelfs uitlevering overwegen. Is het trouwens niet zo dat het in buitenlandse krijgsdienst gaan automatisch betekent dat je je nederlandrschap verliest?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#25 seven

“Pax Christi waarschuwt regelmatig voor Farc-ronselaars die in de linkse Amsterdamse vredesbewegingen soldaten proberen te werven.
http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2007/09/farcmeisje_was_studente_romaan.html
Wie ronselde Tanja ? IS?
http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2009/05/tanja_nijmeijer_de_pooier_van.html

ps http://www.uk.rug.nl/archief/jaargang31/03/05a.htm
ps2

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#26 Anoniem

@6, 8 Als je echt denkt dat je nepdorpjes met acteurs die spelen dat ze arm zijn nodig hebt om iemand te overtuigen van het nut van enige klassenstrijd in colombia dan trap je wel heel makkelijk in de praatjes van de Verenigde Staten. Of praat je gewoon geenstijl na?

Population below poverty line:
46.8% (2008)
Household income or consumption by percentage share:
lowest 10%: 0.8%
highest 10%: 45% (2008) (bron)

Dat FARC het idealisme al lang voorbij is, wapens koopt met drugs en mensen zonder reden vermoord dat mag bekend zijn, maar het leger / rechtse paramilitairen / doodseskaders zijn minstens net zo fout. Als je tussen een van beiden zou moeten kiezen dan nog liever FARC.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#27 pr
  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#28 seven

@26 Nu is juist de absolute armoede het kleinst in de meer stabiele kapitalistische landen en het streven naar en introduceren van socialisme veroorzaakt juist meer armoede. Zie @ https://sargasso.nl/archief/2010/04/22/morales-kapitalisme-sterft-of-aarde-sterft/#comment-424822 34 36 37 40 voor UNHCR cijfers.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#29 seven

@26 Het werd exact zo verteld in de docu http://player.omroep.nl/?aflID=10966382 , door ik dacht zelfs een ex Fark met beelden. Vooral Denen trapte erin.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#30 Hanedop

@27: pr, toen ik dat berichtje over gelukkige colombianen las moest ik erg lachen. Ik logeerde bij een gezin, typisch stedelijke middenklasse. wat was voor hen geluk? een flatscreen op afbetaling. dolgelukkig waren ze. 11 op een schaal van 10. maar het was wel een buitenkantje, waar je na een tijdje zo doorheen prikte. kennelijk doet bovengenoemde enquete dat niet. bovendien worden ongetwijfeld de miljoenen en miljoenen colombianen die ongeletterd in geisoleerde junglegemeenschappen wonen niet betrokken. prutsonderzoek, waarde 0 relevantie -1.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#31 Carlos

Dit keer moet ik seven @29 toch gewoon gelijk geven, het werd in de docu verteld door een gedeserteerde FARC soldaat en je zag beelden van “het nepdorpje”. Natuurlijk is er ook zonder FARC-acteurs genoeg ellende te zien in Colombia, maar dat neemt niet weg dat de naieve Westerlingen werden gemanipuleerd.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#32 pr

@30 “prutsonderzoek, waarde 0 relevantie -1.”
Moet Nederlands zijn!!!

http://www2.eur.nl/fsw/research/veenhoven/

Van jouw vakantie weet je dat de gemiddelde Colombiaan alleen maar gelukkig wordt van een flatscreen moor hoe kun je dat dan rijmen met het feit dat er zo weinig de koopkracht hebben om er een te kopen? En toch gelukkig zijn?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#33 seven

Paar quotes 2009;
Jelle Klaas heeft in Groningen rechten gestudeerd. Vanaf 2000 was hij actief lid van de Internationale Socialisten in Groningen. In 2001 heeft hij de anarchistische beweging Trefpunt Anti-Kapitalisten helpen oprichten. In het Groningse kraakpand “Op Drift” organiseerde het TAK in 2001 een zogenaamd informatieve bijeenkomst met mensen uit Colombia ( lees: FARC-ronselaars) om te praten over het plan Columbia van de Amerikaanse regering. Dit plan behelst de War on Drugs en vergaande controle van de Colombiaanse autoriteiten over het gehele land. Oftewel: de strijd tegen het FARC dat zich op grote schaal bezig houdt met drugssmokkel. In 2001 heeft Jelle Klaas diverse mensen uit Colombia (lees: FARC-ronselaars) uitgenodigd in kraakpand Op Drift. Website Ravagedigitaal heeft nog een verslag gepubliceerd van de bijeenkomst destijds. Uit dit verslag blijkt duidelijk dat de IS-woordvoerder Mr. Jelle Klaas via Trefpunt Anti-Kapitalisten contacten heeft gelegd met diverse FARC-agenten. En wie woonde er ook in 2001 al in kraakpand Op Drift? Precies. Tanja Nijmeijer. Het is algemeen bekend dat Tanja Nijmeijer actief lid was van de Groningse Internationale Socialisten.(..)Jelle Klaas heeft haar hoogstpersoonlijk geronseld om zich aan te sluiten bij de FARC. De rol van Jelle Klaas en het lot van Tanja Nijmeijer is des te wranger gezien het feit dat Tanja binnenkort mag wegrotten in een Colombiaanse cel. Terwijl de weledelgestrenge heer Klaas tegenwoordig carrière maakt als bevlogen sociaal-advocaat. De hele top van de Internationale Socialisten wast haar handen in onschuld, terwijl de kapitalistische euro’s binnen blijven stromen. Neem nou de vriendin van Jelle Klaas en mede Internationaal Socialist, Sylvia Brugman. Heeft destijds net zo fanatiek lopen inpraten op Tanja maar vult tegenwoordig haar zakken als Post Doc op de Erasmus Universiteit te Rotterdam. En zo kijken nog wel meer prominente IS’ers tegenwoordig even de andere kant uit wanneer de kwestie Nijmeijer ter sprake komt. meer at bron
Is zo’n ronselaar zelf niet strafbaar, ja toch, immers Fark=officieel terrorisme.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#34 Anoniem

@28 Het is niet het een of het ander maar een combinatie van de twee en in Colombia is die mix bepaald niet goed als je kijkt naar de grote armoede en het grote arm-rijk verschil.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#35 Anoniem

@31 Als er zoveel armoede is in Colombia (en dat is een feit) dan moet je je eens afvragen wie er dan een ‘arm dorp’ compleet met acteurs gaat nabouwen en waarom.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#36 ElCapitan

@meerdere reactie hierboven: “misschien Stockholm syndroom?”

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#37 Hanedop

pr: zoals in het artikel staat: de tegenstellingen zijn keihard. ik denk dat ongeveer twintig procent van de colombianen nog niet eens een muur heeft die groot genoeg is voor een flatscreen. nog eens dertig procent heeft er geen deugdelijke stroomvoorziening voor, maar de andere helft wentelt zich in een soort materialistisch geluksideaal. een paar procent of minder is superrijk, vaak door handel. nogmaals: die 50 procent echte stumperds zitten niet in het onderzoek. en wie er wel in zit roept wel gelukkig te zijn, maar ik heb daar obv observaties tijdens een vakantie (en een verblijf van een half jaar) twijfels bij.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#38 pr

@37. Ik woon al geruime tijd in Zuid Amerika (meer dan 10 jaar) en ben het met je eens dat de tegenstellingen sterk zijn. Dit zijn vooral economische tegenstellingen. Door economische verbetering is er de laatste 20 jaar een middenklasse in opkomst die (naar noordamerikaans model) vooral geinteresseerd is in zoals je aangeeft, de flatscreens, auto´s e.d.

Maar de meerderheid, onafhankelijk van de economische status, haalt zijn levensvoldoening toch uit andere dingen, en daar is het door jou onderschatte onderzoek een afspiegeling van. In die zin geloof ik niet in een populair succes voor de FARC omdat ze de economische situatie voor de mensen zo zouden verbeteren. Ten eerste doen ze dat niet en ten tweede is dat niet de grote drijfveer voor de meerderheid. Zoals ik aangaf, misschien wel voor de oorspronkelijk arme middenklasse maar niet voor de armsten onder de bevolking.

  • Vorige discussie