Dezeweek | Crisis in een crisis

Foto: copyright ok. Gecheckt 09-02-2022
Serie: ,

COLUMN - Is er echt crisis, of is het gewoon een onderwerp waar we al jaren over mekkeren?

Ik moet wat bekennen. Het gaat nu al weken over Cyprus en ik snap er nog steeds geen zak van. Misschien had ik er toch wat artikelen over moeten lezen, of misschien had ik toch naar die ene Jeugdjournaal-aflevering moeten kijken waarin ze het hele spaargeldgedoe beter uitleggen dan Dijsselbloem in 120 afleveringen Pauw en Witteman zou kunnen. Ik ben echter tot de conclusie gekomen dat je er helemaal niet zo veel van af hoeft te weten, er wat van vinden is veel belangrijker.

Hoe lang is het intussen al crisis eigenlijk? Eerst die kredietcrisis, en voor je er eigenlijk erg in had was het alweer eurocrisis. Deze crises hebben mijn dagelijks leven nog nooit beïnvloed. Voor een biertje in de kroeg betaalde ik altijd al te veel, en geld had ik altijd al te weinig. Pas na jaren crisis kreeg ik pas écht een gevolgje kwam van de crisis. Een potentiële langstudeerboete, maar die was ook zo weer verdwenen eigenlijk.

Voor mijn gevoel is de crisis in Nederland dan ook veel meer een sociale bezigheid, dan daadwerkelijk een catastrofe die de hardwerkende Nederlander in de portemonnee raakt. Natuurlijk zwieren de beurskoersen alle kanten op, natuurlijk doet de euro het slecht tegenover de yen en natuurlijk raakt er hier en daar iemand z’n baan kwijt. Maar dat betekent nog steeds niet dat we geen brood meer kunnen kopen en dat we op straat in onze eigen urine moeten slapen. Nee hoor, de tank wordt gewoon vol benzine gegooid voor een weekje skiën.

Om te compenseren voor het gebrek aan gevolgen wordt er in Nederland vooral een hele hoop geleuterd over de crisis. Over wat er slecht aan is en over wat we wel en niet moeten doen. Mark Rutte zegt dat Nederland te lang op te grote voet heeft geleefd en raadt aan om de hand op de knip te houden, om dan een paar weken later te horen dat we juist nog in een crisis zitten omdat er te weinig geconsumeerd wordt. Het is om kierewiet van te worden. En nu ook nog eens het Cyprus-verhaal om de hoek komt kijken, weet niemand meer zo goed wat te zeggen. We zitten als het ware in een crisis in de crisis.

Het gedoe in Cyprus is natuurlijk ook te complex om er daadwerkelijk wat zinnigs over te zeggen, maar dat wil nog niet iedereen toegeven. Er worden nog wat pogingen gedaan stelling te nemen, en dan vooral juist te vinden wat je tegenstanders niet vinden. Het lijkt heel wat, maar inhoudelijk zijn de uitspraken vaak te reduceren tot ‘Dijsselbloem is stom’ of ‘Dijsselbloem is niet stom’.

Dan zou ik het toch een stuk lekkerder vinden als iedereen gewoon eerlijk bekent dat ze het niet snappen. Zo erg is die hele crisis nou toch ook weer niet? Maar goed, ik snap er dan ook geen zak van.

Reacties (13)

#1 frankw

Het is helegaar geen crisis. Behalve natuurlijk als je bent ontslagen, als je je huis niet kunt verkopen of als je als ZZP-er bijna geen inkomsten meer hebt…….

  • Volgende discussie
#2 Quintana

“Maar goed, ik snap er dan ook geen zak van.”

Overbodige slotzin, want dat was al duidelijk. De werkloosheidscijfers zeggen toch genoeg?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 kt

zoals deze meneer lopen er veel rond, consumer without a clue…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Hal Incandenza

@Frank
Ik vind het eerlijk gezegd ook wel een beetje raar dat 99% van Nederland dacht dat een paar ton lenen en een huis kopen 0% risico in zich droeg. Het is toch echt niet alsof de huizenprijzen nog nooit ergens (of in Nederland) gedaald zijn. Ik bedoel ook mijn keurig academisch geschoolde vrienden hebben zich dat niet gerealiseerd maar toch. (Ik heb makkelijk lullen want geen koophuis.)

Verder met je eens hoor.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 analist

@4: Niet vreemder dan 25k lenen voor een letterenstudie of sociale studie, iets wat tegenwoordig ook de norm lijkt te zijn. Hindsight = 20/20.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Hal Incandenza

@analist
Tuurlijk is hindsight 20/20 maar in de jaren 80 is het toch ook niet zo lekker gegaan met de huizenprijzen. (Een studieschuld heb ik trouwens wel, voor een gamma-studie waar ik niets mee doe ;). Eigen schuld, dikke bult dus.)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Aesir

@analist
Die 25k wordt niet geleend voor de letterenstudie, maar voor enkele jaren “studie-uitlooptijd”, stappen, niet te hoeven werken, (studie)reisjes etc. Wanneer je de afgelopen jaren normaal met je geld om ging, een beetje redelijk werkte naast de studie, je studiepuntjes haalde en geen intensieve bèta opleiding deed, was het echt niet nodig om veel te lenen.

Waarom mensen voor tonnen een huis kochten waarvan je met je boerenverstand ook wel kon bedenken dat het niet zo’n hoge reële waarde had, en zich aan 40 jaar afbetalen bonden heb ik werkelijk nooit begrepen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 frankw

Hal & Analist, mee eens. Maar dat maakt de crisis voor al die mensen er niet minder om.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Michel

Dapper dat je durft te zeggen dat het niet begrijpt. Ik heb je negatieve balans (-7) daarom een puntje erbij gegeven.

Je schrijft dat we niets merken van de crisis, althans niet veel. En dat klopt ook wel natuurlijk omdat het vooral in Zuid-Europa en Ierland gevoeld wordt. Op dit moment.

Je vraag je af waar de crisis is:

Voor mijn gevoel is de crisis in Nederland dan ook veel meer een sociale bezigheid, dan daadwerkelijk een catastrofe die de hardwerkende Nederlander in de portemonnee raakt

In de eerste plaats duurt het even voor je het merkt. De bezuinigingen van de regering gaan nu effect sorteren. Gisteren was weer in het nieuws dat de economie harder was gekrompen dan verwacht. Werkloosheid stijgt nu razend snel.

En er is nog een reden waarom we niet zo erg voelen. Dat het hier zo lang duurt is een van de gekke effecten van deze crisis: de crisis is “asymmetrisch”. In Europa is vrij verkeer van goederen en kapitaal – we zijn immers een vrijhandelszone, met één munt. Dat vrije verkeer kan dus niet anders, het is een wezenlijk kenmerk van een monetaire unie/vrijhandelszone. Probleem is echter dat de landen in de unie niet gelijk zijn. Sommige landen hebben veel schuld, andere weinig. De manier waarop een bankcrisis wordt afgehandeld verschilt ook. Kijk maar naar Cyprus en Nederland. Het maakt dus nogal wat uit of je je geld in op SNS-Reaal hebt staan of op de Laiki-bank. Wekenlang is het geblokkeerd, je kan het geld niet van het eiland afhalen en het lijkt er op of je ook nog eens een deel van het geld kwijt raakt (voor de kleine spaarders). Dit “ieder land voor zich zelf en de euro voor Duitsland (en Nederland)” beleid zorgt er voor dat er wij hier niet zo veel merken, maar het Zuiden juist dubbel hard wordt getroffen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 mivleeuw

Wat een ongelofelijk slap verhaal is dit. Lees je wel eens een krant?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 ed

@9: Er gaat zo’n 10 miljard per jaar naar de EU aan hulp in landen die gemolken / leeg getrokken zijn door parasieten ,terwijl er nog geen 12 e van een dergelijk bedrag wordt uitgegeven aan de bijstand uitkeringen voor armen in eigen land die vaak werken en naar voedselbanken moeten .

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Joop

Eens met de eerste reageerder.

Sommigen zitten meer op de blaren dan anderen.

  • Vorige discussie