Democratische Nominatieronde Gouden Trol

Vandaag nemen we weer een horde op weg naar de -nu al legendarische- uitreiking van de nieuwe weblogprijzen: de SalonBloggies. Want vandaag stellen ‘we’ de nominaties vast voor de Gouden Trol en in dit geval is ‘we’ u.
U reaguurder mag vaststellen wie in aanmerking komt voor deze felbegeerde prijs die geschapen zal zijn naar het evenbeeld van de historische reaguurder ‘TumoRRo’ die destijds actief was op het roemruchte en het inmiddels helaas gesloten weblog Tonie’s Kladblok.

Wat is een trol? Volgens de engelstalige Wikipedia is een troll “someone who posts controversial messages in an online community, such as an online discussion forum, with the intention of baiting other users into an emotional response”. Wij salonbloggers voelen direct aan onze sherry aan wanneer we weer te maken hebben met een trol. Maar onder u: waarde lezers en reaguurders lopen de meningen hierover steevast uiteen. Een vermeende trol kan in de ogen van sommigen juist een held zijn, een rebel of zelfs een (leed)vermakelijke clown. Sommigen laten zich leiden door hun politieke voorkeur om mensen wel of juist niet als trol aan te merken, bij anderen ligt de grens weer bij slecht en/of provocerend taalgebruik.

Soms heeft een trol zoveel zelfkennis dat hij/zij zichzelf als trol (h)erkent. Uzelf nomineren mag dus ook. Reaguurder Haddock ging u hierin al voor door het blog DokterLutser te nomineren voor een nieuwe prijs: “Meest tolerant Haddockresistent regulier kwakzalvend Weblog in medische en andere Sferen”.

Maar nu is het woord aan u: drop namen in de comments liever mét dan zonder argumentatie en als u een confrontatie met de trol niet aandurft desnoods onder een pseudoniem zoals zoveel trollen zelf ook doen. Over een enkele dagen kunt stemmen op de uit uw reacties samengestelde lijst.

 1. 11

  Volgens die definitie is ieder wel/niet een trol. Vooral neerbuigende stukjes onder de naam redactie schrijven lijkt uitstekend te voldoen.

  Wat is die obsessie met prijzen, heeft iemand last van het bare ass syndrome?

 2. 15

  Mag ik trouwens in de categorie spamtrollen Startlog nomineren. Deze organisatie is al meerdere malen door onze redactie erop gewezen dat we geen emails van ze willen ontvangen, zojuist ploft er weer een mega DutchBloggies spam van die onverlaten in m’n box:

  NOG 7 DAGEN OM IN TE SCHRIJVEN!
  Ondanks pogingen van een aantal weblogs een alternatieve uitreiking te
  organiseren, hebben al ruim 700 webloggers hun eigen weblog en/of die van
  anderen genomineerd voor de komende editie van de Dutch Bloggies op 19 maart in
  Den Haag. Ten opzichte van vorig jaar heeft de organisatie nog meer nieuws in
  petto. Zo zal de NOS een live online uitzending verzorgen en kunnen
  thuisblijvers met de aanwezigen op de uitreiking via de backchannel
  discussieren.

  Om met Tom Cruise te spreken: “Wollt ihr den Totalen Krieg, dann bekommt ihr den Totalen Krieg!!”

 3. 29

  Vuile kloodtzakken,

  Enorme eikels,

  Stelletje tiefusleijers,

  Gaan jullie mij gvd nog nomineren of zijn jullie allemaal enorme delfterikken?

  Uw immer genegen libertijn,

  Richardje

 4. 30

  @#21 : op uw link geklikt, Google gebruikt, op uw naam dot com site geklikt, en prompt een melding van m’n virusscanner gekregen … beetje rààr

 5. 31

  Het is dat ik als mede-organisator niet mag nomineren (welke idioot bedenkt zulke regels?!) maar anders had ik zutman genomineerd. Zutman is in mijn ogen de perfecte salontrol: stijlvol, geraffineerd, consciëntieus en voldoet desondanks toch aan de definitie van een trol. Maarja ik mag niet nomineren…

 6. 33

  Jaa die zutman, dat is me der wel eentje. Ik heb mij wel eens afgevraagd of er iemand op deze aardbol rondloopt die een pilsje met hem wil drinken in de kroeg, NOU IK DACHT VAN NIET.

 7. 37

  Mag ik van harte ‘Willem’ van willemzwijgtnietmeer.ROTTOCHGEENOP.web-log.nl hier nomineren? Een brok ongenoegen die WZNM, wat een trol

 8. 39

  DP…zielig
  Caprio…deerniswekkend
  Cico…bleu
  Richard…vingerdik lichtgewicht
  Breedveld…best geschikt eigenlijk
  Mescaline…mysterieus
  MP…best wel degelijk
  S’z…koning kabouter
  Crachàt…clownesk
  Carlos…knuffelkrulletjes
  Boobelino…geen feministe slaat er nog acht op
  Bandirah…wie?
  Jorn…geeneens porn
  Michiel M…gezellig
  Steeph…phfff de ideale maniak
  EVH…yeah right

  …nee de ergsten meten wel de Koningen van de Driepunters zijn

  Larie !

  YP !

  Stijn ! Die dat best wel wil !

 9. 40

  @31

  Linkspammen is voor mietjes, was in vroeger internettijden het adagium. Ik hou wel van sommige tradities.

  Mag ik u een -nix distributie aanraden als u problemen heeft met een virusscanner?
  (Met dergelijke behulpzame opmerkingen word ik nooit Trol natuurlijk.)

  @32

  Zou er niet een onderscheid gemaakt moeten worden tussen trollen en horzels?

 10. 41

  Dat is een aardige suggestie stoethaspel. De Gouden Horzel klinkt opzich goed.

  Alleen is de term “horzel” (hoewel ze zeer duidelijk is) nog vrijwel ongebruikt in de blogosfeer en dat kan een handicap zijn. Ook al hier bij de trollen nominatie ziet u hoe ver belevingswereld van bloggers en reaguurders uit elkaar kunnen liggen. Terwijl trollen ook in 2007 op afstand de grootste bedreiging zijn voor de vrijheid van meningsuiting in de blogosfeer, veel groter nog dan de radicale islam en klimaatverandering, laat het de reaguurders ogenschijnlijk koud. “Mensen hebben geen zin in gedonder” is dezer dagen een veel gehoord adagium in de berichtgeving over het geweld tegen hulpverleners en de passiviteit van omstanders dat lijkt ook op te gaan in het Trollenvraagstuk.

  Maar genoeg over trollen, let’s talk about horzels: dit is ondanks dat het een duidelijke benaming is nog een relatief ongebruikt begrip in de blogosfeer. De SalonBloggies zal daarom een extra sponsor moeten aantrekken om de reclamecampagne neer te zetten die de bloglezers bekend maakt met dit begrip. Misschien wil Berentzen Apfelkorn dit wel sponseren? “Horzels en apfelkorn: een dodelijke tango”, zoiets soort van…? Dan krijgt iedere bezoeker van de Nacht van de SalonBloggies bij het ochtendgloren een fles apfelkorn mee naar huis, leuk idee toch?

  We gaan ermee aan de slag, als het lukt stond u -bij deze- aan de wieg van een nieuw stukje internottraditie!

 11. 42

  @42 Trollen en de bedreiging die zij vormen lijken me een aardig onderwerp voor een flinke posting, met waarschijnlijk dito reacties.

  Hoe bizar ook, de kreet “Horzels en Apfelkorn¨ doet onmiddellijk een, zij het lichtelijk vreemd, beeld ontstaan. Socrito die dronken van bloem tot bloem gaande zijn eeuwige herhaalde vragen stelt.

 12. 43

  Trollen? kan er geen award voor de meest onbegrepen reaguurder worden uitgereikt? ( soort van troostprijs) Ik nomineer Nove, Piet en Kim

 13. 44

  Carlos: “Zutman is in mijn ogen de perfecte salontrol”

  Carlos! Zie je nou dat correct gebruik van ironie zoveel leuker en aardiger staat? Staat je goed.

  MP: “Jaa die zutman, dat is me der wel eentje. Ik heb mij wel eens afgevraagd of er iemand op deze aardbol rondloopt die een pilsje met hem wil drinken in de kroeg, NOU IK DACHT VAN NIET.”

  MP, ben jij het debiele broertje van Volkert van der Graaf ofzo?

 14. 50

  Nou stoethaspel#48, ik doe niet aan socratesjes. Ik vind dat ik de heer MP met een klasse-belediging moet beantwoorden. Of ben je jaloers? Pech gehad, ik denk dat VvdG maar 1 debiel broertje heeft, en dat is MP. (De positie van idioot neefje is overigens nog vrij.)

  Het gaat hier over humor, hoe kan dat? Steeph, grijp in.