De Winter: Leidende cultuur

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Gisteravond ging de leider van Vlaams Belang (voorheen Vlaams Blok) De Winter in debat met Nederlandse politici over het thema integratie. Hoewel hij een radicaal is, hebben zijn opvattingen toch meer aantrekkingskracht dan een aantal jaar geleden.

Hij stelt dat er geen sprake kan zijn van een multiculturele samenleving, en dat men moet uitgaan van een ‘leidende cultuur’ in een land, waaraan anderen zich hebben aan te passen. Dat element van aanpassing waaraan hij refereert vinden denk ik steeds meer mensen terecht.

Is De Winter nu minder radicaal dan we denken, of zijn we met z’n allen naar rechts opgeschoven? Of verpakt hij z’n boodschap nu gewoon beter?

De Winter was blij dat men in Nederland met hem in debat wilde gaan, in Belgie zwijgt men hem dood. Zouden we dat hier ook moeten doen, moeten we het zonder radicalen oplossen, of is het juist goed dat, zoals De Winter zegt, al deze taboes zijn doorbroken en iedereen zijn mening over deze onderwerpen mag geven?

Reacties (10)

#1 Joost

“We” zijn heel duidelijk naar rechts opgeschoven. Maar toch blijven er veel punten waar ik me niet mee kan vereenzelvigen.
Overigens ben ik het niet eens met het standpunt dat men zich aan moet passen aan de “leidende cultuur”. Men moet om kunnen gaan met de leidende cultuur en deze kunnen accepteren als gelijkwaardig aan de eigen. Joden, Surinamers en Hindoes (overlap, ik weet het) in Nederland geven geen (of minder) problemen, hoewel zij wel hun eigen cultuur grotendeels hebben behouden.

  • Volgende discussie
#2 Joost

Oh ja, en dat cordon sanitair heeft ook echt geholpen he? De partij van De Winter is al jaren geleden gemarginaliseerd. Gelukkig maar.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Mark

De groepen die je noemt hadden in het verleden wel problemen. Zoals de gestopte voetballer Dries Boussatta (van Marokkaanse afkomst) gister zei bij Mart Smeets: nu zijn wij aan de beurt, zo gaat dat gewoon.

Daar bedoelde hij mee: iedere nieuwe bevolkingsgroep heeft een aanpassingstijd nodig.

Interessant zou zijn waarom er nu bij die andere groepen minder problemen zijn, en hoe dat gekomen is (buurthuizen, initiatieven van de gemeenschappen zelf, of gewoon de tijd die zijn werk doet).

Wat is volgens jou het verschil tussen aanpassen en omgaan met een leidende cultuur?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Joost

Het verschil?

Aanpassen is je eigen gebruiken opgeven voor de gebruiken van het andere land.

Ermee omgaan is het accepteren van deze gebruiken en ze niet veroordelen op basis van je eigen overtuiging, zonder dat dat ten koste hoeft te gaan van je eigen identiteit.

Een goed voorbeeld zijn de Joden. Ze zijn geintegreerd, maar houden toch vast aan eigen gebruiken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Ivo

Lees voor de grap eens hoe tolerant mensen spreken over Hirshi Ali op http://forums.marokko.nl/archive/index.php/t-425106.html
Vindt ik het toch fijn dat wij van De Winter een eigen mening mogen hebben. Van anderen mag het nl niet.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Joost

Ayaan is alle proporties uit het oog verloren. Ze is bezig met een nietsontziende, niet op feiten berustende kruistocht tegen de Islam. Zie ook:
http://www.propriacures.nl/archief.php?artikelid=397

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Mark

Ik heb pas eem uitzending op de Moslim Omroep gezien met Ayaan erin, maar daaruit bleek niet dat ze een “ietsontziende, niet op feiten berustende kruistocht tegen de Islam.” aan het voeren is.

Ik ben het met je eens als je zegt dat het niet de meest effectieve is. Het feit dat de Profeet met een meisje getrouwd was, wat maakt dat nu precies uit voor de huidige problemen?

Over aanpassen: je zult toch bepaalde gebruiken uit je eigen cultuur moeten opgeven, dat kan niet anders.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Joost

Welke gebruiken dan? Ik zie weinig gebruiken die niet in huisleijke kring gedaan kunnen worden.

Ayaan is de koningin van het over een kam scheren. Alle Moslim-mannen slaan hun vrouw, alle Moslims bedreigen haar. De nuance is weg. Ze heeft in het verleden duidelijk een traumatische ervaring gehad. Ik zou het wel interessant vinden om een psychologisch onderzoek van haar in te kunnen zien.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Ivo

Probleem is niet zozeer dat Mohammed wel of niet de lakens deelde met een 9-jarige. Meer het feit dat je er niets over mag zeggen. Als ik iets lulligs over Jezus zeg wordt ik ook niet door de EO verbrand. Mooier nog, Andries Knevel nodigt mij dan uit, spant mij voor zijn karretje door mij stomme uitspraken te ontlokken en maakt er een mediacircus van ter eigener glorie. Theo deed niet veel anders.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Joost

Mohammed deelde de lakens volgens mij niet met haar totdat ze 12 was. Volgens de huidige standaarden maakt hem dat een pedofiel. Veel meisjes in oosterse landen trouwen ook al op hun 14e. En volgens onze maatstaven maakt dat hun mannen (mochten ze ouder zijn dan 18) ook pedofiel. Waarom hoor je daar dan zo weinig over?

Wat betreft de EO manier van problemen aanpakken: Probleem opgelost dan toch? Imam Hasselhoef nodigt alle Islamkritikasters uit, knevelt ze aan hun stoel en maakt ze belachelijk. Iedereen blij!

  • Vorige discussie