De Nederlandse consument van slag van voetbal

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

De Nederlandse economie stimuleren, het is geen makkie. We hebben er een heel ministerie voor, maar dat maakt weinig verschil. Dit blijkt uit het laatste kwartaalbericht van De Nederlandsche Bank. Hierin worden namelijk ´de ups en downs in consumentenvertrouwen ontrafeld´. Erg interessant om te lezen, vooral omdat blijkt dat de gemiddelde Nederlandse consument maar een rare vogel blijkt te zijn.

Of is het heel menselijk als je als consument vertrouwen in de economie verliest als het Nederlandse elftal slecht voetbalt?

Het weer, terrorisme en tegenvallende prestaties van het Nederlands Elftal: ze blijken een onverwacht onderling verband te hebben. Of om De Nederlandsche Bank te quoten:

´Op de korte termijn wordt het sentiment bovendien significant beïnvloed door niet-economische, psychologische factoren als het weer, terrorisme en sport. Een unieke en onvoorziene samenloop van omstandigheden heeft ertoe geleid dat het consumentenvertrouwen van eind 2000 tot begin 2003 hard onderuit ging, waarna de consument gedurende een periode van drie jaar beduidend somberder was dan op grond van economische gronden verwacht zou mogen worden.´ (Bron: Kwartaalbericht Juni DNB)

Of het warm weer is, regent of sneeuwt, het heeft invloed op wat en hoeveel we kopen. In de genoemde periode heerste in Nederland politieke onrust, waren er schandalen op de beurs, begon de oorlog in Irak en haalde Oranje het WK in Azië niet.

Ik zou zeggen: Maria van der Hoeven, ga eens snel investeren in het Nederlandse voetbal in plaats van subsidies te stoppen in onrendabele, vieze sectoren als transport. En haal Piet Paulusma snel binnen om de economische conjunctuurschommelingen te voorspellen.

En Marco van Basten? Dat wordt de volgende Minister van Economische Zaken. We kunnen de resultaten van het Nederlandse elftal namelijk beter in handen geven van een winnende coach, zoals Foppe de Haan.

Reacties (3)

#1 Peter

Niet economische factoren? Ik dacht dat sport en terrorisme wel degelijk een onderdeel van de economie uitmaakten.
En psychologische factoren? Bedoelt men dat het weer, terrorisme en sport allemaal tussen oren zit?

  • Volgende discussie
#2 Roy

@Peter: maar winst of verlies van een wedstrijdje hebben in se geen invloed op de economie, tenzij het gaat om verkoop van merchandise.

Maar goed, ook al zou je deze factoren wel onderdeel van de economie verklare; het blijven ‘softe’ redenen voor consumentenvertrouwen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Edwin

Tja, DNB kan het niet maken om te schrijven dat Zalm en Balkenende ons een crisis hebben aangepraat met hun ‘zuur’.

  • Vorige discussie