De Week van GeenCommentaar: Idealen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Terwijl de Democraten in Amerika hun feestje vierden, magnetische koeien onze groene landschappen afgraasden en de Joint Strike Fighter onder vuur kwam te liggen, leek er maar weinig ruimte meer in Nederland voor oude idealen. Wij blikten ondertussen nog even terug op de afgelopen Olympische Spelen en dat maakte de tongen nogal los.

Meest gelezen
Het meest gelezen artikel ging over de medaillespiegel van de Olympische Spelen. De centrale vraag was: Is het opmerkelijk te noemen dat een land met ruim 1,3 miljard inwoners de meeste medailles wint, en dat het land met het meeste geld tweede wordt? GeenCommentaar vond van niet en gingen daarom aan het werk en maakten voor u drie alternatieve ranglijsten om te bepalen wie de ‘echte’ winnaar is van de afgelopen Olympische Spelen.

Meeste reacties
De meeste reacties gingen naar hetzelfde artikel over de Olympische Spelen en gingen grotendeels over een zuivere manier om vast te kunnen stellen wie nu daadwerkelijk als land de grootste prestatie geleverd had, waarbij de onderstaande greep uit de reacties natuurlijk onmogelijk een zuiver beeld van de discussie kan geven:

De minder rijke landen per BBP geven alleen budgetten aan sporten, waarin ze traditioneel denken uit te blinken. Als je het sportbudget van Nederland deelt door het aantal sporten heeft een sport in een minder rijk land toch vaak een hoger budget.

[..]

Goed werk Joost, bedankt! Extreem grote landen (zoals China) worden echter behoorlijk benadeeld met het berekenen per miljoen inwoners, simpelweg omdat het inwoneraantal honderden malen groter is dan de mini landen. China behaalde deze spelen bijna 17% van alle gouden medailles. Zelfs wanneer China 75% van alle medailles had behaald, was het goud per miljoen inwoners ongeveer 0.17 geweest (een saldo waar Rusland nu 25e mee werd).

[..]

Men zal pas in staat zijn de echte winnaar aan te wijzen als alle sportomstandigheden in alle landen gelijk zijn voor elke sporter en het dan per miljoen inwoners te berekenen. Alleen zal dat nooit voorkomen (die gelijke omstandigheden).

[..]

@110: “China zal het in deze stand verliezen van een land met slechts 2 miljoen inwoners als dat land één keer goud wint”

Dat is nou net het hele punt. Een land met maar 2 miljoen inwoners dat 1 keer goud haalt, heeft het immers een betere prestatie geleverd dan een land met 1500 miljoen inwoners dat 300 keer goud haalt. Waar dat dan aan ligt (meer aandacht voor opleiding, betere sportaccomodaties, meer geavanceerde doping) doet er verder eigenlijk niet zozeer toe. Het land dat de meeste gouden medailles/miljoen inwoners haalt, heeft het beste rendement uit zijn populatie gehaald.

Mijn favoriet
Mijn favoriet van afgelopen week is het artikel met de titel ‘De ’terroristen’ zitten op rechts’:

Wat in de jaren zeventig en tachtig doorging voor ludieke actie of op z’n ergst voor ‘harde actie’, wordt in het huidige tijdsgewricht al snel in de hoek gezet van ’terrorisme’. De huichelachtigheid bloeit weer als nooit tevoren.
Vergeten wordt dat veel van die acties een reactie waren op eveneens niet al te frisse praktijken vanaf de rechter flank van het politieke spectrum. Bijna alle acties vanuit de milieubeweging waren ingegeven door idealisme, door zorg over de natuur en de volksgezondheid, die achteloos werden opgeofferd aan het economisch gewin.

De komende week leggen wij ook weer de vinger op de zere plek, een kalmerende hand op de schouder en tasten wij niemand in het kruis. Dat laten we aan GeenStijl over!

Reacties zijn uitgeschakeld