De Week van GeenCommentaar: Georgië, God, McCain

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

De Olympische Spelen zijn weer voorbij. Maar dat was niet de enige propaganda uit het Oosten. In Remco´s Rusland was het ook prijs, al was het niet in de vorm van gouden medailles. Propaganda is overigens van alle tijden. In Frankrijk gaan ze er wat tegen doen, maar het blijft uiteraard dweilen met de kraan open. Ook op dit salonfähige weblog kunt u uw aandeel weer halen.

Meest gelezen
Het artikel dat het meest gelezen werd ging over de Russen die propagandaoorlog in Georgië ook naar zich aan het toetrekken zijn:

Ook de Russische autoriteiten weten de westerse media te vinden. Kwam Saakasjvili met live interviews op CNN, de Russen haalden hun best Engels sprekende topfunctionaris uit de kast: vice-premier Sergej Ivanov, volgens verschillende bronnen in de jaren tachtig tweede secretaris op de sovjetambassade in Londen.

Meeste reacties
Het artikel waarop de meest reacties kwamen ging over Richard Dawkins en de reactie van gelovigen op zijn boeken over het niet bestaan van God. De auteur schrijft:

Als het christendom wordt aangevallen wint het aan kracht, als het daarentegen op tolerante wijze genegeerd wordt kwijnt het weg. Mijn advies is dus: Niet krabben, meneer Dawkins ? daar wordt het alleen maar erger van!

Het riep verschillende reacties op:

Pappen en nathouden onder het motto “niet beledigen”/”respect voor religie” is mijns inziens erger dan logisch en rationeel de discussie aangaan, zoals Dawkins poogt te doen. Zeker in een wereld waarin gelovigen zich allerlei zaken menen te mogen permitteren vanuit hun geloof (zoals het actief belemmeren van de intellectuele ontwikkeling van kinderen, het inperken van de vrijheden van niet-gelovigen, etc.) vind ik het aan de kaak stellen van de validiteit van dat geloof van veel groter belang dan eventuele defensieve/beledigde gevoelens bij gelovigen.

[..]

En, jawel, in sommige gevallen is negeren een prima tactiek. Of dat ook bij gelovigen werkt, betwijfel ik.
Het geloof in buitenmenselijke krachten is immers zo oud als de mensheid zelf. Het bestond al toen er geen georganiseerd geloof was.
Het geloof in goden en/of andere mystieke fenomenen is immers de cognitieve reactie op onbeantwoorde vragen en het reguleren van onbegrepen angsten?

[..]

Het gehak van Wilders en CS zorgt er echt niet voor dat moslims seculariseren. Sterker nog, het heeft een omgekeerd effect.

Iedereen trekt zich terug achter zijn eigen stellingen.

Overigens was ik wel onder de indruk van het boek van Dawkins, maar vond ik het deel waarin hij het Christendom specifiek aanvalt zwak.

Het was ook meer het christendom uit de VS dat hij aanviel, en niet dat uit Nederland/Europa, dat over het algemeen wat meer gematigd is.

[..]

Nog even een misverstandje wegwerken; dat het beledigen of bekritiseren van een religie de gelovigen sterkt is onzin. De ontkerkelijking van de afgelopen decennia heeft juist alles te maken met de stroom van beledigingen richting christendom diezelfde decennia.
Die beledigingen kwamen voornamelijk van een andere religie, het socialisme; nu dus de grootste religie.
Kritiek en zelfs keiharde belediging werken dus wel degelijk.

[..]

Ik heb ook het idee dat Dawkins met “The God Delusion” preekt voor eigen parochie en dat het hem niet zal lukken om strenggelovigen te overtuigen (waarbij je je kunt afvragen of die zich überhaupt zouden laten overtuigen), het zou zelfs kunnen dat de flanken van de religie zich door Dawkins verstevigen. Dan is direct de vraag of dat zo erg is en of het Dawkins’ verantwoordelijkheid is om zijn kritiek zo aan te passen dat extremisten zich niet aan zijn kritiek storen. Ik denk het niet.

Mijn favoriet
Als afsluiter zoals gebruikelijk een favoriet van de week en dat is deze keer een filmpje. Aan de vooravond van een week waarin de Amerikaanse verkiezingen weer veelvuldig in het Nederlandse nieuws zullen zijn vanwege de Democratische Conventie in Denver, alvast een voorproefje van wat u kunt verwachten de komende week!

Reacties zijn uitgeschakeld