De VS kaapt domeinnamen – zonder proces

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Site werkt niet meer (Foto: Flickr/kirk lau)

De afgelopen tijd zijn er in de VS meer dan zeventig domeinnamen ‘gekaapt’ door het Department of Homeland Security (DHS). Het gaat hier om sites waarvan de domeinnaam van de ene op andere dag niet meer van de oorspronkelijke eigenaar was, maar van de Amerikaanse overheid, waarna het domein direct werd verhuisd, met achterlating van de site zelf. Oftewel, de oorspronkelijke site was niet meer bereikbaar. Dit is het digitale equivalent van de voordeur van een huis dichtspijkeren.

Nu moet direct gezegd worden dat het niet de meest onschuldige sites waren die zo werden aangepakt. Er zitten verkopers van vervalste spullen tussen en sites die illegale bestandsuitwisseling mogelijk maakten. Dat ze niet meer bereikbaar zijn is dus niet zo erg, maar de manier waarop ze onbereikbaar zijn gemaakt is zorgwekkend: er is namelijk geen enkele rechtbank aan te pas gekomen. De sites werden zonder aankondiging en mogelijkheid tot protest uit de lucht getrokken.

En dat roept een aantal vragen op. Allereerst natuurlijk waarom het Department of Homeland Security dit doet. De organisatie houdt zicht toch niet bezig met inbreuken op het copyright? Daarnaast is er in de VS de afgelopen jaren hard gewerkt aan wetgeving die het mogelijk maakt om zulke sites via de normale manier aan te pakken, en die wetgeving wordt steeds succesvoller ingezet. Dus waarom doet het DHS dit op deze manier?

Bij tech-site Mashable snappen ze het niet echt en de site en haar lezers worden hier – terecht – een beetje zenuwachtig van en zijn bang voor een glijdende schaal. Dat hoeft uiteraard niet te gebeuren, maar een logische uitleg zou voor veel Amerikanen, en Europeanen die .com-domeinen hebben, wat rust kunnen geven.

Reacties (4)

#1 Bismarck

Ik stel me eerder de vraag: Mag het DHS dat?

  • Volgende discussie
#2 Jos

Dit is inderdaad nogal verontrustend. Een overeenkomstige actie ‘in real life’ kunnen ze niet maken. Is er nog geen advocaat mee bezig? Zijn er vragen gesteld in het parlement? Het is wel een waarschuwing voor wat ook Europese sites kan overkomen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Martijn

maar de manier waarop ze onbereikbaar zijn gemaakt is zorgwekkend: er is namelijk geen enkele rechtbank aan te pas gekomen

Er is wel een rechtbank aan te pas gekomen:

“executed court-ordered seizure warrants against a number of domain names.”

Als je op de uit de lucht gehaalde site kijkt, bv zml.com, zie je ook een verwijzing naar ‘United States District Court for the Southern District of New York’.

Het beslag is gelegd door de afdeling ICE, waarbij die ‘C’ staat voor ‘Customs’, douane dus. Zo te zien hebben ze ipv van de DMCA een wet gebruikt over inbeslagname van illegale en gestolen goederen. Lijkt me nogal creatief gebruik om dat toe te passen op internet. Daar zal dan wel een rechtszaak over komen.

@2:

Een overeenkomstige actie ‘in real life’ kunnen ze niet maken.

Beslag leggen op illegale goederen in zo een beetje de core business van de douane. Het is juist de vraag of dit soort sites onder de douane valt. Ze zullen wel betogen dat het gelijk is aan het beslag leggen op een lading bootleg-DVD’s, maar dat zit natuurlijk een stuk ingewikkelder.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Guido

Na TVshack.net is nu ook TVshack.cc offline gehaald.. Beetje zuur, daar keek ik mijn series eigenlijk altijd.

TVshack host zelf niets, levert alleen locaties waarop materiaal staat. (Die dan op de website zelf te kijken waren..)

  • Vorige discussie