De vrouw als verzamelaarster

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Donderdag Wetenschapsdag! En wat is er leuker dan het schrijven óver en het lezen ván populair wetenschappelijke berichtjes aangaande de verschillen tussen de seksen? Enwel daarom deze bipartiete pots geïnspireerd op recente berichten op het onvolprezen Noorderlog:

De vrouw is van oudsher een verzamelaar. Tegenwoordig kanaliseert deze verzamelwoede zich in de aanschaf van schoenen en kleding maar vroeger was verzamelen bittere noodzaak. Terwijl Manlief weer eens van A naar B opweg was om een wolharige neushoorn te scoren struinde Moeder de Vrouw met haar kinderen op de rug door het struikgewas op zoek naar de broodnodige vitaminen in de vorm van bramen, bessen en frambozen om de Schijf van Vijf te completeren. Hierdoor ontstond in het vrouwenbrein een grote voorliefde voor de kleuren roze en rood: een pre om goed rijpe bessen tussen het groen te kunnen vinden…

Maar wat heb je aan een voorkeur voor roze rood als je niet meer weet waar die frambozenstruiken stonden? Wetenschappers lieten mannen en vrouwen hapjes proeven op een boerenmarkt met zo’n negentig stalletjes in Santa Barbara (Californië, VS). Daarna werden ze naar het midden van de markt gebracht en moesten ze vertellen waar ze wat hadden gegeten. Surprise.. surprise… voor al die mannen die zeggen dat vrouwen geen richtingsgevoel hebben: de vrouwen waren beter. Zij wezen gemiddeld 27 procent nauwkeuriger dan de heren. Gemiddeld konden de proefpersonen een plaats preciezer aanwijzen naarmate de voedingswaarde hoger was.

Reacties (4)

#1 Rembrandt

Hmmz vrouwen zijn dus ook beter in (supermarkt)boodschappen doen?

  • Volgende discussie
#2 Bismarck

En om de keuken op te ruimen?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Dolby

“… De vrouw is van oudsher een verzamelaar. Tegenwoordig kanaliseert deze verzamelwoede zich in de aanschaf van schoenen en kleding…”

Tuurlijk, ik trek zo een van mijn 200 leggings aan. *Zucht*

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Mary Servaes

Blauwachtige tinten scoorden bij iedereen het best, maar de piek van de vrouwelijke voorkeur neigde wat meer richting rood. Of roze, zo u wilt. Het verschil is niet alleen cultureel bepaald, menen Hurlbert en Ling, want het was ook te zien in een groep van 37 studenten die kortgeleden uit China waren gearriveerd. Wel minder, want de Chinese mannen waren meer gecharmeerd van rood dan de Engelse. Misschien omdat rood in China de kleur van het geluk is, opperen de onderzoekers.

Ja ja. Uit dit overrompelende bewijs voert maar een mogelijk conclusie: Frambozen. N=37 controlegroep. Goed zo!

  • Vorige discussie