De Volkskrant en Fu Manchu

Foto: copyright ok. Gecheckt 08-11-2022

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Een fraaie illustratie daarvan vonden we deze week in de Volkskrant, waar de opinieredactie een artikel van David P. Goldman over China als wereldmacht vergezeld doet gaan van een koloniale karikatuur van Fu Manchu. Onderschrift: ‘China houdt niet van de wereld, althans niet van de wereld buiten China’.

Zo slaagt de Volkskrant erin met het gebruik van één beeld de strekking van het artikel (on)handig binnenstebuiten te keren. Goldman maakt namelijk eveneens gebruik van het stereotype van Fu Manchu, maar dan om de draak te steken met een andere auteur, die net een boek uit heeft met de omineuze titel: The Hundred-Year Marathon: China’s Secret Strategy to Replace America as the Global Superpower.

Als je gruwelfantasieën wilt lezen over een Chinees complot om de wereld over te nemen, spot Goldman, dan kun je beter The Insidious Dr Fu Manchu van Sax Rohmer uit 1913 lezen. Dat boek is niet alleen onderhoudender, maar ook nog eens gratis.

China is helemaal niet geïnteresseerd in wereldmacht, meent Goldman. Het is vooral naar binnen gekeerd. Dat het de wereldmacht goed mogelijk in de schoot geworpen zal krijgen, is vooral omdat de VS die rol heeft opgegeven: enerzijds is het oorlogsmoe, maar belangrijker nog laat ze het op het gebied van wetenschap en technologische innovatie volstrekt afweten.

Pillsbury vestigt terecht de aandacht op de opkomst van China, maar hij vergist zich als hij de Chinese leiders beticht van Fu Manchu-achtige motieven.

Vraag die dan overblijft is: wat brengt de Volkskrant ertoe die indruk dan wel te wekken met zo’n draak van een illustratie?

h/t Peter Breedveld

Reacties (2)

#1 Krekel

Vraag die dan overblijft is: wat brengt de Volkskrant ertoe die indruk dan wel te wekken met zo’n draak van een illustratie?

Ik weet niet of de indruk gewekt wordt. De titel van het stuk, die de strekking wel correct weergeeft, staat immers direct boven het plaatje in koeienletters.

De titel van het oorspronkelijke Engelse stuk luidt overigens: ‘Michael Pillsbury and Fu-Manchu’ … dan is het niet zo gek om er een plaatje van Fu Manchu bij te zoeken. Waarschijnlijk dus een miscommunicatie tussen de chef nieuwe-titelverzinner en de assistent plaatjesvinder.

De verdeling van arbeid kent ook nadelen …
____
Project Gutenberg heeft The Insidious Dr. Fu Manchu (en veel meer van Sax Rohmer) trouwens ook gewoon gratis, en in meer dan alleen het Kindle-formaat. Ik ga ‘m denk ik lezen.

  • Volgende discussie
#2 Bismarck

‘China houdt niet van de wereld, althans niet van de wereld buiten China’

Dat ligt dan wel heel erg aan je definitie van China. Want China is bijzonder dol op bepaalde gebieden die volgens internationale definities buiten China liggen, maar waar het land een historische claim op meent te kunnen leggen.

  • Vorige discussie