De vijvers in Bangladesh liepen ‘spontaan’ over

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Het dichtbevolkte Bangladesh is bij de zeebeving veel leed en schade bespaard gebleven (landenoverzicht, BBC). Waarom de golven afzwakten richting het noorden vraagt bengaals blogger Rezwan zich nog steeds af?

Een merkwaardig fenomeen dat zich wel voordeed in Bangladesh was de plotselinge stijging van water in vijvers en kanalen, zelfs 350 km landinwaarts. Door de drukgolf in het oceaanwater kwamen namelijk ondergrondse waterlagen die in verbinding staan met de oceaan ook onder druk te staan.

There were waterquakes as the trembles swelled only water by 4 to 5 feet in the ponds and other water bodies as up North to Sylhet & Naogaon and caused the fishes to jump to adjacent plane. (The 3rd World View)

Reacties (10)

#1 Dr Banner

Dat Bangladesh en Birma gespaard bleven,
en NO Sumatra + India’s Andeman eilandjes en Sri Lanka/ZO-India de volle laag kregen, heeft alles te maken met waar de zeebeving plaats vond en waar eilandjes en ondieptes liggen.

Zie ook NRC voorpagina of deze animatie van NOAA
( http://pmel.noaa.gov/tsunami/Mov/TITOV-INDO2004.mov lange download).

Op het journaal zie je vooral videobeelden van de eerste 2 golven die Thailand troffen. Dat zijn om de noordwestpunt van Sumatra afgebogen golven, die bij de afbuiging al flink aan hoogte/energie/kracht hebben ingeboet. Daar waren de golven als ze braken nog zo’n 5 a 10 meter hoog. Op de kust van Atjeh moet de golf veel hoger geweest zijn (een muur van 10 a 20 meter hoog natte vinger schatting).

Richting Sri Lanka liep een even krachtige golf. Doordat het golf-front steeds wijder werd, verloor het wel wat aan energie. De tsunami op Sri Lanka was minder krachtig dan op NW Sumatra, maar krachtiger dan die van de beelden langs de Thaise westkust. Bangladesh en NO Birma hebben geluk gehad – de Andeman eilanden braken de meeste energie die richting Bangladesh werd los gelaten.

Overigens kunnen op sommige plaatsen (trechter vormige baaitjes) de effecten van een even krachtige tsunami krachtiger zijn dan op andere plaatsen (grote onderzeesche ondieptes van rivierdeltas zoals bij Rangoon in Birma/Myanmar).

  • Volgende discussie
#2 Carlos

Inderdaad Dr Banner, nu ik de beelden van Atjeh heb gezien lijkt me dat daar de echte ‘klassieke’ tsunami overheen is gegaan.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie