De uitverkoop van Opstelten

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De Europese ministers van Justitie zijn eruit: het is prima dat de Verenigde Staten uw passasiergegevens krijgen. Ze mogen die gegevens – reisinformatie, maaltijdvoorkeuren, sommige medische gegevens – vijftien jaar bewaren, onder verschillende veiligheidsdiensten verdelen en zelfs naar andere landen sturen.

De doorgifte van passenger name records (PNR) is een hoofdpijndossier. Net na 9/11 begon de VS met datazuigen met toestemming van de Raad en de Commissie, maar het Europees Parlement kwam al snel in opstand. Ook alle privacytoezichthouders in de EU vonden het buitenproportioneel. De gegevens worden namelijk erg lang bewaard, ze worden gebruikt voor profiling en de Europeaan – het datasubject – heeft geen enkele zeggenschap, laat staan controle meer over zijn gegevens. Als de VS iemand van terrorisme verdenken, dan is het wel prettig dat er enige veiligheidswaarborgen zijn opgezet.

Na jarenlangs soebatten en vooral dreigen van de VS ligt er een nieuw akkoord. De toezichthouders zijn nog steeds faliekant tegen. Een flink deel van de Nederlandse Tweede Kamer is ook tegen. De voornaamste bezwaren zijn nog niet weggenomen. Goed, de VS hebben beloofd om de PNR niet voor profiling te gebruiken, maar dat is pertinente onzin: het is de basis, de raison d’être van het hele systeem.

Opstelten vindt het allemaal prima en is samen met zijn collega’s akkoord gegaan. Nu kun je dit afdoen als een slappe privacykwestie en moet het veiligheidsbelang prevaleren. Dat kan je vinden. Het punt is echter dat Opstelten c.s. met deze move de Nederlandse burger blootstelt aan een grote rechtsonzekerheid, waar de burger pas achter komt als hij zich aan de Amerikaanse grens meldt. Foutje in je gegevens, verkeerd geprofileerd (gebeurt nooit, echt niet). Oeps.

De laatste hoop, zoals zovaak helaas, is het Europees Parlement dat zich er nog voor kan werpen. Ze hebben het eerder gedaan. Hopelijk kijken deze parlementariërs wat nuchtiger naar de transatlantische verhoudingen.

Reacties (17)

#1 Bismarck

Het woord van 2012?

  • Volgende discussie
#1.1 larie - Reactie op #1

Voor mij “subliminal pictures” bij posts op internet/sargasso/nu.nl/nos-journaal etc.

#1.2 Bismarck - Reactie op #1.1

Ik bedoelde nuchtiger, mij nog niet bekend als woord in de Nederlandse taal. Maar wie weet, wordt het het nieuwe woord van volgend jaar? Het heeft op zich wel wat, vind ik.

#3 Inca

En het gaat niet eens om veiligheid…

“Fed up, in the summer of 2008, he changed his name to François Mario Labbé. The problem vanished.”
Dus… deze ultraveiligheidsdingen en je verandert je naam en *pling* probleem opgelost? Geen crimineel die daar opkomt!

En: http://www.theatlantic.com/magazine/archive/2008/11/the-things-he-carried/7057/

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Tom van Doormaal

Het is een bondgenoot en een rechtsstaat; alleen is er wel een officieel programma om mensen te vermoorden, met “drones” of andere methoden. Als de uitvoerende macht daarvoor voldoende reden heeft, komt er geen rechter meer aan te pas. Over de spanning van targeted killing en dit soort samenwerking tussen ons land en de USA zou ik wel eens een parlementariër willen horen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4.1 Harm - Reactie op #4

Ik ook, maar daar zal een parlementarier zich natuurlijk nooit rechtsstreeks over uitlaten, omdat het een opvatting is die elke praktische bemoeienis met de politiek uitsluit.

  • Volgende reactie op #4
#4.2 L.Brusselman - Reactie op #4

Blijf je hardnekkig geloven dat Nederland zelf nog wat in te brengen heeft met dit stelletje verkwanselaars aan het roer ?

  • Vorige reactie op #4
#5 Eric

Mochten ze iets vinden en je komt niet uit jezelf naar de VS, dan is Nederland sowieso niet te beroerd om je uit te leveren. Terwijl de VS de soevereiniteit van Nederland niet erkent, gezien de The Hague Invasion Act, die nog altijd van toepassing is.

Het lullige is bovendien dat geen Nederlander gevrijwaard is van uit de lucht gegrepen beschuldigingen, op het moment dat een Amerikaan besluit je voor strafvermindering in het kader van plea bargaining aan te wijzen als medeplichtige – simpelweg omdat ‘ie die strafvermindering niet krijgt als ‘ie geen namen noemt…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5.1 Eric - Reactie op #5

Fijn nieuw berichtje over de lange vingers van de Amerikaanse overheid: ze willen (alleen) buitenlandse domeinen blokkeren via de Domain Name Servers.

  • Volgende reactie op #5
#5.2 Jos van Dijk - Reactie op #5

Leuk om in dit verband ook eens het woord soevereiniteit te gebruiken.

  • Vorige reactie op #5
#6 L.Brusselman

Het is net zo’n zak als Verhagen,allebei doen ze wat de baas wil.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Ernest

Wat is dat voor foto?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7.1 L.Brusselman - Reactie op #7

Ik vermoed dat er een kind wordt gefouilleerd

  • Volgende reactie op #7
#7.2 Eric - Reactie op #7

Ik vermoed een foto van de Mikey uit een van de genoemde artikelen, de gefouilleerd wordt omdat ‘ie op de uitgebreide versie van de No-Fly-list staat.

  • Vorige reactie op #7
#7.3 L.Brusselman - Reactie op #7.2

yep

#8 Bismarck

Ik voorzie een volgende carrière voor Robert M.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie