De omstreden vredesmissie van Juanes

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

juanes_0In Nederland kennen we hem als redelijk succesvol popartiest: Juan Esteban Aristizábal Vásquez, of kortweg Juanes. De 37-jarige Colombiaanse zanger had een hit met la camisa negra (het zwarte shirt), dat in maart 2006 de tweede plek van de hitlijsten haalde. Daarvoor had hij een keertje op 18 gestaan, met de song a dios le pido (ik vraag het God) uit 2003. En in 2007 had hij succes in een duet met Nelly Furtado.

In heel Zuid-Amerika kijken ze naar hem op als wij naar Bruce Springsteen. Van zijn 4 albums verkocht hij al 14 miljoen exemplaren en verzamelde 17 Latin Grammy awards. Van de muziek kun je houden of niet. Voor een artiest uit een land dat overspoeld wordt door salsa, reggaeton, ballenato en andere dansherrie heeft hij in ieder geval de originele en commercieel grensoverschrijdende keuze gemaakt rockmuziek te spelen. Het zijn allemaal liefdesliedjes en de ballads, zoals para tu amor, zijn velen wellicht wat te soft, maar het klinkt goed en zou best meer aandacht mogen krijgen in Nederland. Wat Juanes relevant maakt buiten de wereld van de muziek is zijn werk als vredesactivist.

Dat artiesten zich inzetten voor de goede zaak is natuurlijk niet nieuw. Sting was een tijd lang meer bezig met regenwouden dan met goede muziek maken en Bono lijkt onderhand een part-time wereldleider die strijdt tegen apartheid, armoe en ander onrecht. Juanes zet zich in voor vrede op een continent waar vrede en veiligheid alles behalve vanzelfsprekend en duurzaam zijn. Hij doet dat vooral erg ‘hands-on’, daar waar het gebeurt. Met zijn stichting Mi Sangre zet Juanes zich overigens ook in voor het hulp aan slachtoffers van landmijnen, een groot probleem in het door terreur van links en rechts verscheurde land.

Maar hij doet meer. Op 16 maart 2008 trad Juanes op, precies op de grens van Colombia en Venezuela. Beide landen waren op dat moment verwikkeld in een fel conflict. Juanes was de grote gangmaker achter het concert ‘Paz sin fronteras’ (vrede zonder grenzen) dat gehouden werd op en rond de brug die beide landen verbindt. Naar schatting een miljoen Colombianen en Venezolanen verenigden zich terwijl hun leiders ruzie zochten.

Gisteren was Cuba aan de beurt voor de tweede, omstreden, editie van Paz sin fronteras. Juanes trad op voor naar schatting een half miljoen Cubanen. Daarmee haalde hij zich natuurlijk de woede op de hals van de anti-Castro gemeenchap in de USA, maar Juanes verdedigde zich door erop te wijzen dat hij graag ook een keer voor de vrede optreedt in Miami. President Obama liet zich ontvallen dat ‘dergelijke culturele uitwisseling geen schade doen aan de relatie tussen de VS en Cuba, maar de steun die ze betekenen vooral ook niet moet overdreven moet worden’.
Het zal Juanes worst zijn. Hij kan nog jaren vooruit met vredesconcerten op de (potentiële) breuklijnen van Zuid-Amerika.

Reacties (17)

#1 Kop van Juut

Wat een lekker ding!!!

* glijmiddel staat klaar *

  • Volgende discussie
#2 Bismarck

Ze moeten in de VS eens kappen met het gebruik van het woord omstreden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Hanedop

@2: hmm, dat woord gebruik ik als vertaling van artikelen in diverse spaanstalige bronnen (waarvan ik er naar een link) die ‘controversial’ gebruiken. verder ben ik het met je eens dat er teveel met ‘omstreden’ wordt gesmeten, maar om er nu weer de VS bij te slepen….

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Bismarck

@3: Waarom is dit optreden “controversial” denk je? Omdat de Cubaanse community in Florida dat zegt (of misschien nog erger: omdat de media daar op voorhand van uitgaan). Maar je ziet het ook met nogal wat issues van de afgelopen tijd. Zodra er in de VS een groepje is dat het ergens niet mee eens is (ongeacht of het een kleine minderheid betreft), wordt iets/iemand tot “controversial” gebombardeerd. Laten we eerlijk zijn, 98% van de Amerikanen boeit het totaal niet wat een Columbiaan in Cuba doet, maar omdat er in Miami een paar mafkezen doodsbedreigingen rondtwitteren is het ineens omstreden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Hanedop

@4:tja, onder andere die community in miami. maar heel cuba is natuurlijk een project waar je lang over kan discussieren. Het aardige van iemand als juanes is dat hij dat niet doet. wellicht is dat ook weer wat te naief.
@1 trouwens nog, sorry, hij is getrouwd en nogal trouw, geloof ik….

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Hugo

Ik ga akkoord met raggaeton dansherrie noemen, maar salsa? En ballenato=vallenato

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Yosven

@6
mooie accordeonnetje erbij en je maakt topmuziek met een knipoog. Fouter én beter dan onze palingsound

http://www.youtube.com/watch?v=uGfqhIQyyjM

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Hanedop

@6, hugo.. ballenato, vallenato… je spreekt het hetzelfde uit en het is allemaal ‘not my cup of tea’ maar goed, dat is een mening, daar staan andere tegenover.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 pr

@8 b en v worden verschillend uitgesproken!

Controversial wordt ook vaak gebruikt als veelbesproken, klinkt niet zo heftig

In zuid amerika is het concert vooral positief in het nieuws geweest, niks geen miami toestanden.

Verder, in zuid amerika zijn altijd wel spanningen, zover ik me herinner is er in de afgelopen 10 jaar geen internationale voetbalwedstrijd voor afgelast. Valt allemaal wel mee met die spanningen

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Steven

Wat is het punt van dit artikel? Je liefde voor een middelmatige B-artiest (zoniet C-artiest) verspreiden? Daar hebben we hitkrant.nl voor dacht ik zo…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Bismarck

@10: Middelmatige B-artiesten trekken geen publiek van een half miljoen (NB. in een land met maar dik 11 miljoen inwoners, welke artiesten hebben al eens meer dan 800.000 Nederlanders op één concert gehaald?). Ik denk dat we het hier over een behoorlijk bijzondere gebeurtenis hebben, die dús het bloggen wel waard is.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 pr

@10 ik begrijp dat je hem niet ziet zitten voor de Toppers.waar baseer jij je ABC indeling op? In ieder geval raad ik je af om je carriere te vervolgen als muziek recencent

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Hanedop

@10: beste steven, ik was bang dat er intelligente, goed-opgeleide mensen in nederland zouden kunnen zijn die, mede als gevolg van de voorkeur voor jan smit die onze premier en onze media delen, niet van het bestaan van Juanes zouden weten.
Als je een canon van de algmene kennis voor de moderne wereldburger zou maken, zou Juanes daar wellicht wel inhoren en frans bauer, jan smit etc beslist niet.
je reactie bevestigt mijn vermoeden. nu ken je hem. missie volbracht.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Hanedop

@8: de b en de v verschillend uitgesproken? driefwerf neen. weegt niet waar je zit of gezeten hebt, maar in de kegel van zuidamerika niet…
ze hebben het zelfs over een b corta en b larga (of v corta en v larga) om ze in de spelling uit elkaatr te kunnen houden.
Ik geef hier nederlandse les en dat is lachen: billen villen, volle bollen, vallende ballen… ze horen geen verschil en kunnen ze niet uitspreken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 Eric

Bismarck: waar baseer je dat op? Als ik Nederland bekijk, zijn het *juist* de middelmatige B-artiesten die een groot publiek trekken…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 Bismarck

@15: Ook 500.000 mensen, op één optreden? Bij mijn weten was de enige keer dat er zoveel mensen in Nederland op de been waren op één locatie bij de demonstratie tegen de Bom, niet toevallig ook een vredesdemonstratie (net als dit optreden).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 pr

@14, ik zit voornamelijk in de kegel, en weet ook dat men ontzettend veel problemen heeft met het onderscheiden van b en v klanken, zelfs in de schrijftaal worden (te vaak) onnozele fouten gemaakt.

Er is wel degelijk een verschil in uitspraak en dit wordt getracht op de scholen er flink in te stampen. De B is vergelijkbaar met de “Nederlandse” B, vanuit gesloten mond, met lippen op elkaar, een beetje overdruk in de mond en de mond snel openen. De V wordt anders gevormd dan in Nederland: Door de onderkant van de tong tegen de boventanden aan de binnenkant te drukken en vervolgens te blazen.

@16, De meeste amerikaanse media hebben het over meer dan 1.000.000 mensen

  • Vorige discussie