De mythe van de mini-ijstijd

Foto: copyright ok. Gecheckt 09-11-2022

KLIMAAT – De mythe van de mini-ijstijd. Klimaatontkenners wijzen graag op de invloed van de zon op het klimaat. Minder zonneactiviteit, zoals in de afgelopen jaren, zou een mini-ijstijd kunnen veroorzaken. Wetenschappers stellen echter dat slechts ‘zeven jaar huidige CO2 uitstoot’ voldoende is om een historisch minimum in zonneactiviteit als het Maunderminimum (1645 tot 1715) volledig teniet te doen. Het koelt voorlopig nog niet af…

Reacties (1)

#1 Wouter

Sterker nog: volgens de klimaatsceptici is de gemiddelde temperatuur sinds 2001 gelijk gebleven door verminderde zonactiviteit.
Daarmee denken ze aan te tonen dat de CO2-uitstoot van de mens geen invloed heeft op het klimaat.
Ze maken echter 1 fout:
bij normale zonne-activiteit steeg de temperatuur tot 2001 gestaag.
Bij verminderde zonne-activiteit bleef de temperatuur gelijk.
De temperatuur daalde dus niet.
Er is hiermee aangetoond dat de zon inderdaad invloed heeft op de temperatuur, maar er is niet mee aangetoond dat de mens geen invloed heeft.
Sterker nog: door de grotere CO2-uitstoot werd de warmte vastgehouden.
Nu de zon weer ontwaakt, zullen we waarschijnlijk zien dat de temperatuur weer stijgt. En dan zullen we ons realiseren dat onze politici zich zand in de ogen hebben laten strooien en de 10 jaar lage zonne-activiteit, die we als een soort kosmische pauze cadeau kregen, hebben verspild door niets te doen.
Dus over 3 jaar merken ze dat er wel iets gedaan moet worden, dan duurt het 3 jaar voordat men het eens is en dan duurt het 5 tot 10 jaar voordat het effect heeft.