De humorloosheid van het nerveuze gezag

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Je staat met een stuk karton in de stationshal met daarop geschreven ‘Everything is okay’. Mag dat? In Engeland niet.

Charlie Veits is een vreemde activist. Hij woont in Londen, heeft filosofie gestudeerd. Kwam naar eigen zeggen terecht in ongepland kantoorwerk. Werd in 2009 ontslagen. Kocht een videocamera en bevindt zich sindsdien op een zoektocht naar het wezen van de samenleving en het wezen van zichzelf. Dat allemaal onder de banier van the Love Police.

In zijn filmpjes stelt hij onder meer de ‘safety state’ aan de kaak en wat dat betreft bieden Londen en Engeland een onuitputtelijke inspiratiebron. Ik vind zijn filmpjes naast grappig, buitengewoon verhelderend. Hij legt de enge zenuwachtigheid bloot rondom kwesties van openbare orde, veiligheid en consumentisme. Daarnaast tonen zijn filmpjes keer op keer de humorloosheid van het gezag. Hij richt zich niet alleen tegen politie maar vooral ook tegen de vraatzucht van private bedrijven in het publieke domein.

Een serie gaat over ‘Everything is okay’. Het verspreiden van die boodschap, in het openbaar, brengt hem en een kompaan telkens in de problemen. Sommige filmpjes gaan wat lang door. De eerste twee zijn de moeite waard om uit te kijken. Bij de anderen zijn vooral de eerste minuten interessant. Hoewel interessant is misschien niet het beste woord: eng dekt de lading beter. Voor wie weinig tijd heeft: het laatste filmpje is een compilatie.

Hier zijn youtubekanaal.

Reacties (11)

#1 AntonB

Ik ben veel in Londen geweest toen de IRA daar nog volop bezig was, jaren kon je de spanning door de hele stad voelen. Daarna kwam de aanslag van Al Qaida, die het halve openbaar vervoer opblies. Geloof me, een paar van dit soort incidenten is genoeg om overal ter wereld de bevolking en het gezag nerveus te maken, en de Engelsen zijn zeker niet de eerste die nerveus worden.

Ik woon zelf in Rotterdam, en zelfs hier is het bestuur al hypernerveus na een aantal dodelijke incidenten. Alles wordt meteen verboden, of er wordt een overmaat aan politie ingezet. Je hebt bestuurders nodig met heel veel lef om dat weer terug te draaien.

  • Volgende discussie
#2 Yevgeny Podorkin

Briljant.

Who’s watching the Watchers.
No one rules if no one obeys.

Prachtig en eng tegelijk.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 HansR

Inderdaad briljant.
Nu wachten op de eerste Nederlandse uitvoering.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 DavidK

Tsja, deze linktipte ik maanden geleden al, maar toen was’t blijkbaar nog niet interessant.
Ik zou normaal niet zo snel zuur doen, maar nu moet het echt even.

Het leuke van deze Charlie is er namelijk wel af. Toen hij nog samen was met Danny (da’s de dikkere) was het een stuk leuker.
Nu vind hij zichzelf geweldig en begint steeds engere trekjes te krijgen.

Zo roept hij op tot gewelddadige revolutie in bijvoorbeeld: http://www.youtube.com/watch?v=n7MlZjD-Cac

Kijk z’n recente filmpjes maar eens, die zijn niet half zo leuk, maar 2 keer enger dan die met Danny.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Yevgeny Podorkin

Kennelijk nergens gehoor gekregen en een lachwekkende rariteit of zonderling/ idioot bevonden, ga je automatisch steeds die grenzen verleggen AntonK, Alles moet kapot. Als de UNA- bomber, McVeigh…

Terwijl het potjandoossie nog wel zo’n prachtige dag dreigde te gaan worden…

*aanbevolen door topfockers*

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Tomas Harreveld

In aansluiting op 4: Charlie Veitch is inmiddels behoorlijk geradicaliseerd met z’n ‘vrijheidsstrijd’. Niet echt meer geschikt om naar te luisteren met half-spirituele onzin zoals ’the infinite fractal of reality’.
.
Danny [Achternaam onbekend] is het echte brein achter de ‘Everything is Okay’ series, en heeft zich een tijdje geleden gedistantieerd van Charlie Veitch. Die serie blijft nog steeds briljant om te kijken. Vooral ‘The Liberation of Canary Warf’ (http://bit.ly/dkXzUb) vind ik geweldig. Het stukje op 8:48 van Danny is dan wel weer inspirerend:
.
“I know we’re creating a scene, but creating a scene is not illegal. (…) You’re allowed to make a scene, you’re allowed to scream for joy, you’re allowed to complain, you’re allowed to cry, you’re allowed to love people, you’re allowed to hug people. We’re starting to live in a world, where we’re starting to feel scared. (…) Every single one of you is the only example of you that will ever exist, and there is not a single authority on this world — especially not private security men — who can tell you how to behave in any time, any place. (…) You can do anything you want, if you put your mind to it.”

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Peter

Hebben die Britten een patent op humor als actiemiddel? Hadden (hebben?) ze daar ook niet de Rebel Clown Army? Van een heel ander orde, maar toch met humor de ’toestanden’ te lijf.

“Wachten op de eerste Nederlandse uitvoering” (zie #3), kan hier wel eens een saai lange tijd duren.
Daar ga ik ’s over nadenken ;-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Yevgeny Podorkin

Overigens @AntonB (terrorisme>CCTV=”veiligheid”). In een van die filmpjes wordt Veits gevraagd of hij “50 meter door wil lopen” zodat ze een digitaal imageplaatje van hem kunnen maken. Dat CCTV is dus allang weer achterhaald: slechts achteraf een delict en dader identificeren, zie de mislukte bomaanslag in New York: voorkomen door een oplettende burger…

Sta je toch een beetje in je korte broek als gemeente zijnde. Daarom legt gemeente New York na dit voorval geavanceerde surveillancenetwerken aan. Zowel rond Times Square als het zuidelijke, financiële centrum van Manhattan zullen compleet worden gedekt door een verfijnd web van high-tech camera’s, en “snuffelsensoren” zullen aanslaan op chemisch of nucleair materiaal. Elk verdacht voorwerp en elk verdacht individu metéén uit het straatbeeld kunnen verwijderen, niet achteraf als het leed al geschiedt is…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Share

Go shopping.. stay scared. Grappig tegen het geniale aan. Net als Reverend Billy en zijn church. Fascinerend om te zien hoe logica en common sense steeds minder voorstellen in de publieke ruimte. Hoe een agent al bijna zo wereldvreemd redeneert als een parlementslid kan.
Dit is emperisch onderzoek, kunst en een social statement en dat allemaal zonder schaamte. Revival van de Gouden Eeuw. Hoera voor die meneer! En iedereen mag er van vinden wat ie wil!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie