De gedoogmissie in Kunduz

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Voor de Nederlandse militaire missie in Kunduz creërde premier Rutte een papieren werkelijkheid om Jolande Sap over de streep te trekken. Dat was nodig omdat de PvdA, normaal gesproken een steunpilaar voor Atlantische realpolitik, het liet afweten. GroenLinks nam een fors risico om het Nederlandse imago bij de Amerikanen te redden (daar kun je van alles van vinden, maar het is een feit dat goede relaties met de Amerikanen handig zijn in de internationale politiek).

Zowel Rutte als Sap wist natuurlijk wat er komen zou: een stroom van berichten dat het daar in Kunduz minder pluis is dan gehoopt en dat de opgeleide politieagenten toch tegen de taliban gaan vechten. Dat is voor VVD en GroenLinks het sein om te vechten voor de instandhouding van de papieren werkelijkheid. Het kabinet ontkent dat er gevochten wordt en GroenLinks stelt kamervragen om het geloof nog eens goed te onderstrepen.

Dit is natuurlijk een poppenkast. De missie in Kunduz wordt gedoogd, niet alleen door GroenLinks, ook door de VVD (lees vooral de laatste zin van hun standpunt over Kunduz). We zijn ooit aan Afghanistan begonnen omdat we boos waren over 9/11 en nu zitten we er nog steeds, omdat we de boel een beetje netjes willen achterlaten en om onze eenzame Amerikaanse vrienden het gevoel te geven dat ze er niet alleen voor staan. Dat is wel een valide reden, maar niet eentje die je verkoopt aan de Nederlandse burgers. Dan maar een papieren werkelijkheid en de andere kant uitkijken als de realiteit toeslaat. De gedoognatie bij uitstek is er een meester in.

Reacties (7)

#1 JW

Dat is wel een valide reden

Daar kun je van mening over verschillen. Wat ik dan ook doe.

  • Volgende discussie
#2 Bismarck

“GroenLinks nam een fors risico om het Nederlandse imago bij de Amerikanen te redden”

Ik vermoed niet dat dat het motief was. Ik denk dat GL zichzelf klem had gezet door een half jaar eerder (samen met d66) met een motie voor een politiemissie in Afghanistan te komen (als een duidelijk tegen de PvdA gerichte verkiezingsstunt). Toen Rutte vervolgens met zijn voorstel kwam, kon GL natuurlijk moeilijk geloofwaardig weigeren, ook al was de invulling wat anders dan de bedoeling van GL. Maar leg dat maar eens uit aan de media, vooral als je zelf eerst om de PvdA van ondertekenen te weerhouden de formulering van je motie zo vaag hebt gelaten dat een militaire taak daar wel degelijk in past.

Kortom de Kunduz-soap is vooral een bommetje van GL richting PvdA dat in eigen hand ontploft is.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Christian

@2 Daar heb je een punt. Maar Rutte heeft de missie niet bedacht om het GL bommetje tot ontploffing te brengen. Die kwam er omdat de yankees dat zo graag wilden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Bookie

De taliban houdt zich ook bezig met drugssmokkel, afpersing, bankovervallen etc. Die tak bestrijd je met politie.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Bismarck

@3: Dat geloof ik meteen (het gaat om de F16’s). Maar vanuit GL perspectief is dat toch echt zeker niet het motief geweest.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Koos

De achterban van GroenLinks had het beter door dan de mensen bovenin. De geloofwaardigheid van GL heeft een deuk opgelopen. Je kon met een beetje boerenverstand weten dat het geen politiemissie zou worden. Bert Koenders vertelde al dat als de beslissing is gevallen over welke operatie dan ook in Afghanistan, elke controle over de uitvoering bijna weg is. Met andere woorden de kritiek op de uitvoering waar GL en CU zich op beroepen is los zand. GL wil te graag de regering behagen voor eventuele toekomstige cadeautjes.

Net zoals met de ontslagrechtversoepeling. Een goed plan van GL met de nodige garanties, zodat de gedupeerden nog uitwegen hebben. Maar als het wordt afgesproken met de werkgeverspartijen CDA en VVD zal dat als sneeuw voor de zon verdwijnen, dan zijn juist die garanties op losse schroeven gezet. Een gevaarlijk spel van GL. Te graag.

Daarom laat eerst maar deze minderheidsregering op hun blaren zitten. Ga niet zomaar voor een onbepaalde macht toezeggingen doen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Jos

GL heeft zichzelf de oorlog “ingerommeld”, hoofdzakelijk om binnenlands politieke redenen. Met steun van een congresmeerderheid die vlak voor de verkiezingen de eenheid wilde bewaren. Nu is er geen weg terug zonder nog grotere schade. En de nooduitgang is nog niet gevonden. Helaas.

  • Vorige discussie