De controlestaat vanuit Poolse ogen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Miniquote: “Als de veiligheidsdiensten – of die nu Stasi, UB of Securitate heetten – een fractie van de mogelijkheden hadden die nu tot de beschikking van de Nederlandse staat staan, dan was er geen onafhankelijke vakbond Solidarnosc in Polen ontstaan, geen Fluwelen Revolutie in Tsjechoslowakije, geen demonstraties in Leipzig en geen val van de Berlijnse Muur. Dan zat iedereen allang in een gevangenis.

Aldus Hanna Rennings-Kroze, die twintig jaar geleden van Polen naar Nederland gekomen is. Soms helpt het als iemand van buiten een stevig zegt waar het op staat.

Reacties (28)

#1 Kookpunt

Een populair babbel-item. Maar wat gaan/kunnen we er aan doen???

  • Volgende discussie
#2 Stickmeister

@1

Politiek overtuigen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 gronk

Volksoproer is altijd overgewaardeerd geweest. De muur is niet gevallen door solidarnosc. Regimes gaan ten onder aan onderlinge verdeeldheid, waarbij de meute wordt ingezet als ‘wapen’, of door imperial overstretch.

Oftewel: als je tegen balkenende bent, dan moet je *voor* een langer verblijf in afghanistan zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 vander F

Hear hear..

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 christinA eijkhout

@gronk Vanwaar deze ‘logica?’
Waardoor hielp het dat de muur viel?
Ik zou nog meer voorbeelden van uiteindelijke overwinningen kunnen noemen, nationaal zowel als internationaal.
Solidariteit van een bevolking tegen een echte misstand kan inderdaad desnoods regeringen laten vallen.
En iedereen hier geeft z’n vingerafdruk, grijnst vriendelijk in elke camera en doet braaf wat “men”uit de waan der dag hen opdraagt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 HansR

Toch heeft gronk wel een punt: volksoproer is overgewaardeerd!

Regimes, regeringen – twee woorden voor dezelfde bedoeling – vallen door rotting van binnenuit waardoor men geen weerstand meer op kan bouwen tegen druk van buitenaf.

1) Men is zo bezig zichzelf te verrijken dat men geen aandacht meer heeft voor de buitenwereld.
2) Dan komt de druk van buitenaf die zelf dat plekje van macht en rijkdom wel wil hebben en
3) De druk van buitenaf maakt lekker gebruik van het domme klootjesvolk om volksoproer te creëren zodat de druk naar het kookpunt kan.
En als de druk van buitenaf het fout doet gaan ze
A) De gevangenis in
B) Het volk keert zich tegen hen.

Volksopstand is gereedschap, geen oorzaak.
Revoluties zijn resultaat van machtsstrijd om de rijkdom. Privacyoproer vanuit morele gronden geeft geen revolutie, geen actie. Privacyoproer zal ontstaan omdat men geen brood (=geld) meer op de plank heeft en duidelijk gemaakt kan worden dat de heren bovenin wel te eten hebben en u koest houden met informatie die ze niet mogen hebben en gebruiken.

Het hele anti-privacy gebeuren is er op gericht dat men de macht (=geld) kan behouden. De Poolse van de quote heeft gelijk.

Maar de kruik gaat net zolang te water tot ze breekt.
Geduld, uw tijd komt nog wel.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 HansR

@Stickmeister
ROFLOLSHIAHAB

*hikt wat na*

Doe normaal joh…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Steeph

@gronk en @HansR: volksoproer kan dan misschien overgewaardeerd zijn, maar georganiseerde onrust is wel nodig om de zwakheden in een systeem bloot te leggen. Als je dat maximaal kunt onderdrukken, houdt zelfs het meest gammele regime het veel te lang uit.

Wat kan je doen? Gewoon, wat een burger in een democratie hoort te doen. Stemmen op een partij die wel voor de privacy vecht (dus niet CDA, VVD, PvdA, CU, SGP en PVV…. en soms SP).
En verder gewoon brieven of emails blijven schrijven bij ieder fout voorstel dat weer voorbij komt. Naar politici, naar de krant, op fora.
En vooral aan vrienden, bekenden, familie, duidelijk maken waarom het de verkeerde kant op gaat.

Zorgen dat de stupide opmerking “Maar als ik niets fout doe, heb ik toch ook niets te verbergen” vervangen wordt door “Maar als ik niets fout doe, hoeft de overheid toch ook niets van me te weten.”

En aan iedereen blijven vragen of ze ooit vernomen hebben of alle maatregelen ook daadwerkelijk werken voor het doel waarvoor ze zijn gestart.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 HansR

@Steeph
Kijk joh, ik zit ook niet te wachten op onrust of een revolutie, geweld of nog meer geweld. Want zo gaat het in dat soort tijden. En ja, een gammel systeem kan heel lang blijven zitten.

Maar als je nu na de vorming van Europa – waar gewoon naar niemand geluisterd werd – en nu na het privacydestructieproject van de westerse wereld nog niet ziet dat het echt niet meer omgebogen wordt met een paar nette Kamervragen, dan ben je ziende blind, dan ben je naïef.

Het maakt niet meer uit hoe je de dingen zegt: literair, cryptisch, helder, hard, lyrisch of hoe dan ook, er wordt niet geluisterd. Door niemand. Intelligentie helpt niet meer. Niet in de privacydiscussie, niet in de kimaatdiscussie.

En discussiëren op Sargasso is leuk voor jezelf maar denk niet dat het effect heeft. Het enige dat gebeurt, is dat je er weer een aantekening in je BVD-dossier bij krijgt (ik dus alweer +3 in dit draadje).

Nee hoor je dan: je moet positief denken.
Rot op.
Ook dat helpt niet.

Punt.

[Oh, ik zal nu wel een reputatie krijgen hier]

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 seven
  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 HansR

@seven
Kom eens met wat inhoudelijks ipv een film die ieder normaal mens die zich privacy en de DDR kan herinneren allang gezien heeft.

Stop eens met die linkdumps en ga een filosofie studeren oid.
Denk eens na.

Ga de temperatuur in je achtertuin meten.
Zeikstraal.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 HansR

@Stickmeister
Nou als je nog eens wat weet met zo’n opmerking. Lang geleden…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 KJ

Als Shakespeare vandaag geleefd had, reed hij in een grijze Volvo sedan.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 mescaline

Goed, dat perspectief van gronk. Maar er staat een ander tegenover. Dat zorgde voor de lijst van Steeph.

Welke PP, nou eens afgezien van het CDA, heeft telkens meegestemd (inner rotten core, zou je zeggen). En welke soms (clueless bastards, zou je zeggen). En welke vrijwel nooit (hartstikke energieke felle lui, zou je zeggen).

Is dat uitzoekbaar ?

Wat mij betreft zijn alle partijen door het CDA in de jaren 80 ingelicht over de filosofie van “het konijn in de schijnwerper”. Dat bent u. Het volgende woord/doel is “inkapselen”. Een lekkere testcase is “Referendum over de grondwet van Europa” in 2005. Niet voor niets dat die lauwe kaashollander met zijn schelvisogen daarin het voortouw mocht nemen.

Surprise.

Wat je die welvarende koudbloedige near-dombo allemaal aan privacy afneemt, dat komt er in het geestesvakje “Ongenoegen en wantrouwen” weer allemaal bij. Dat bleek heel duidelijk.

En het succesverhaal van Geert Wilders, dat is het succesverhaal van Polens Solidarnoscz.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 gronk

Wat kan je doen?

Nou, je zou een clubje kunnen oprichten als Bits of Freedom, of daar hand- en spandiensten voor verrichten, in de avonduren, en haagse politici en ambtenaren lastig kunnen gaan vallen.

Overigens is het typisch dat we hier in nederland niet zoiets hebben als de EFF, of, beter de ACLU.
Volgens mij schiet dat stukken meer op dan op een blogje gaan zitten verzuren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 AntonB

Als dissident van het centrum/linkse Grijs 1 mag ik dus eigenlijk van geluk spreken dat ik nog niet ben opgepakt om heropgevoed te worden in een werkkamp in de bible belt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 Steeph

@mescaline: Een project dat ik nog moet uitvoeren is het achterhalen van alle stemmingen bij de maatregelen uit mijn lijst. Bij deze weer iets hoger op mijn lijstje gekomen.

@HansR: Het helpt soms om zaken in een wat langere termijn perspectief te plaatsen. Toen ik privacy (of beter gezegd, de inbreuken daarop) als een van mijn speerpunten koos drie jaar geleden, was het een dood onderwerp. De voorstellen gingen door de kamer als een warm mes door de boter. Discussie ging zelden over privacy aspecten.
Zelfs een Bits of Freedom hield op met bestaan wegens gebrek aan “energie”.

Twee jaar geleden begon het voorzichtig te schuiven.

Anderhalf jaar geleden kwam er echt schot in de zaak met de uitspraak “volksopstand nodig” van Sophie in ’t Veld (een europarlementarier ntb).
Sindsdien krijgt het onderwerp meer en meer aandacht en merk je ook dat de kamerdebatten veranderen.
Geeft het nog twee jaar en maatregelen kunnen niet zomaar meer doorgevoerd worden wanneer het de privacy raakt.
Geeft het nog 5 jaar en maatregelen die wel de privacy raken worden teruggedraaid.

Maar dat kan alleen als men er voor wil vechten. Nu zeggen dat toch niets helpt maakt je ongeveer net zo medeplichtig als de partijen die tot nu toe steeds voorstemden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 sikbock

keep up the good work steeffie :-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#20 S’z
  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#21 HansR

@Steeph
Soms denk ik: je hebt gelijk. Meestal kijk ik naar de ontwikkelingen in de tijd en dan zie ik: met ups and downs. En ik denk dat we op weg zijn naar een down (vanuit privacy oogpunt).

Jij hebt het over decennia. Ik kijk naar langere termijnen. En los daarvan: ik geloof echt niet, het lukt me van geen kanten, dat de EU in 10 jaar tijd volgens jou tijdrekening – waarvan er al vijf jaar om zijn – een heilstaat gaat worden. De massa ligt teveel aan een kant en het moment dat nodig is om de hefboom te laten werken is zo groot dat ik dat niet zomaar zich op een plek zie concentreren.

Maar je hebt wel een punt: je moet informatie blijven verzamelen en blijven argumenteren. Als je dat niet doet gooi je de redelijkheid weg en ga je aan de kant van de moderne EU bestuurder staan. Alleen de termijnen waarop massa’s als de EU bewegen liggen in grotere orden dan een decennium

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#22 prometeus

@18 Ik denk het niet: Ik denk dat nu autorijden plotseling een privacy issue dreigt te worden, centrum rechts, wat tot nu toe altijd een ‘ik heb toch niks te verbergen’-standpunt innam, zich er ook eindelijk tegenaan gaat bemoeien.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#23 Steeph

@HansR: Ik verwacht ook geen heilstaat over 10 jaar hoor. Ik denk alleen dat we dan uit het dal aan het kruipen zijn en een trend gekeerd is.

@prometeus: Dat helpt misschien een beetje. Maar ik vind het nogal flauw van rechts om nu ineens verontwaardigd te gaan doen over privacy, nu ze aan hun heilige koe komen. Het is alleen maar een stok om mee te slaan in de kilometerprijsdiscussie, het is nog geen omslag in het denken daar.
Gelukkig zorgt het linksom of rechtsom wel voor publiciteit. En dat kan dit onderwerp niet genoeg hebben.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#24 gronk

@steeph/23: . Maar ik vind het nogal flauw van rechts om nu ineens verontwaardigd te gaan doen over privacy, nu ze aan hun heilige koe komen

Ja, dat vind ik ook wel amusant. Het koppelen van bestanden om uitkeringsfraude op te sporen was hartstikke OK, ik heb niets gehoord over de OV-chipkaart op GS (OV is natuurlijk een linksche hobby), etc.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#25 Steeph

@gronk: en niets over het EKD, de vingerafdrukkendatabase, de dataretentie (alle internetgegevens), het AIVD dataminingverhaal, etc…..

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#26 esgigt

Steeph, ik hoop dat je gelijk hebt met de door jou waargenomen trend in het politieke denken. Maar zoals je verder terecht stelt, zeggen dat “het niets helpt”, brengt de zaak alleen verder achteruit.

Misschien is de verlichting bij centrum rechts tijdelijk, ik hoop het niet.

Het SWIFT verdrag maakt de zaak van de privacy alleen maar schrijnender.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#27 christinA eijkhout

#24 en #25
Eigenlijk hoop ik dat links, zowel als rechts eindelijk inzien dat de weg van alleen maar controle, controle, noteren, dateren en opnemen niet tot een voor alle mensen menswaardig bestaan leidt. Om problemen waar dan ook op te lossen zijn er andere oplossingen dan bijvoorbeeld opmeten van het schaamhaar.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#28 BINGANERO

@HansR,

“Privacyoproer zal ontstaan omdat men geen brood (=geld) meer op de plank heeft en duidelijk gemaakt kan worden dat de heren bovenin wel te eten hebben en u koest houden met informatie die ze niet mogen hebben en gebruiken.Het hele anti-privacy gebeuren is er op gericht dat men de macht (=geld) kan behouden.”

Toch lijkt de zakenwereld prima te slapen ondanks deze berichten. BNR nieuwsradio heeft het helemaal vanuit de Burger bekeken en lijkt het woord bedrijfsspionage niet in de mond te nemen? Hoezo eigen bedrijfsbelangen verdedigen? Zo vergezocht is het echt niet. Het lijkt alleen een taboo. Wel je ICT compleet afschermen tot het bot en je druk maken om usb stickies, maar deductief materiaal als je top 300 zakenpartners beschermen kwa betalingen ho maar.

Lijkt me overigens ook zorgelijk vanuit bedrijfsterrorisme bestrijding bekeken, dat we dat outsourcen naar de VS, ipv zelf dit oplossen…

Daarnaast, hoe lang gaan we wachten voordat de verzekeringen hiervan gaan meegenieten, dan gaat die oproer wel komen denk ik.

  • Vorige discussie