Cruciale fase bereikt in Belgische regeringsformatie

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (52)

#1 Popeye

De bewijzen op tafel !

En vooral de bevolking is de …

Net zoals in’t echt; een schandelijke vertoning ;-)

  • Volgende discussie
#2 larie

Waarom schandelijk? een groeiproces waar boven de rivieren nog niet eens aan gedacht wordt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Verbal Jam

Ja, en nu?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Crachàt

170 dagen het hebben over het formaat penis terwijl er gewoon een land moet geleid worden? Ik denk dat zelfs gipsland Nederland daar niet echt zit op te wachten.

Correct me if I’m wrong :-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 S’z

Hoewel, met die Lubbers …

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 S’z

But seriously, in deze cruciale fase haalt Dewael natuurlijk alles uit de kast ;-/

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Popeye

@4
Een pijnlijke conclusie is wellicht dat; mocht het echt enkel over ‘size’ gaan, we het met z’n alle al lang geleden weggelachen hadden.
Waarlijk meer verstand in ‘de zot’ dan in de kop.
@2
Ach kom nou ! Het gaat hier niet over voetbal of zo jongen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 mescaline

En toch he, ondanks die pen zit er wel een beetje hoop in. “Glas, plas, was. En nu met de benen op tafel.”

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Ronald

Belgie, bestaat dat dan nog?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Oplawaai

Tja, bestaat België nog. Ik las vorige week, ik meen in Humo, het verhaal dat het land twee toerisme-bureaus heeft voor de promotie in het buitenland. Één voor Vlaanderen en één voor Wallonië en Brussel. En het Vlaamse bureau mag het in zijn promotie absoluut niet over België hebben.

Als ik zoiets lees krijg ik het gevoel dat het land reddeloos verloren is. En dat de huidige crisis een logisch gevolg is van een proces dat al jaren aan de gang is.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 S’z

Heu, Oplawaaiken, die toeristische situatie is al zo van in de eighties of zeker de nineties. ’t Is niet dààrom dat men wanhopig wordt …

Over alle zin & onzin van staatshervorming vs. separatisme heb ik hier al eerder geschreven of gelinkt. Ondertussen blijkt steeds pijnlijker hoe de politieke crisis ook immens nefast is voor het goed bestuur van het land :

http://www.demorgen.be/dm/nl/1341/Formatie/article/detail/53124/2007/11/18/Waarom-nv-Belgi-dringend-nood-heeft-aan-een-nieuwe-regering.dhtml

http://www.demorgen.be/dm/nl/1341/Formatie/article/detail/54300/2007/11/24/Crisis-kost-2-5-miljard.dhtml

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Popeye

@3 Verbal Jam
’t Ja, de algemene verwachting is dat oranje-blauw morgen de stekker uit de ‘onderhandelingen’ trekt…
Dus terug naar waar we 173-4 dagen geleden stonden.
Of hoe een (artificieel gecreëerd) land, dat tot hiertoe altijd de balans op de slappe koord wist te vinden en te bewaren (ten koste van wat al niet), nu ten prooi valt aan plat populisme, seperatisme, ten gevolge van een gebrek aan sterke figuren met dito programma.
De heden ten dage ‘au fond’ a-politieke consumenten-burger kon-wou er voor de politiek al niet meer volgen. Het doet bepaald het slechtste vermoeden voor de nabije toekomst.
En laten we even wel wezen over dat aansluiten van Vlaanderen bij Nederland; je gaat niet weten hoe snel je die rotte kies wil trekken !

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 heidekonijn

Ik ken geen enkele Belg die er ook maar een sikkepitje last van heeft dat er maanden aan een eind geen regering is. (Al vinden overtuigde socialisten het natuurlijk wel vervelend dat ze geen rechtse regering hebben om tegen af te geven.)

Als dat al niet genoeg indicatie is dat een federale regering in B de facto onnodig is, weet ik niet wat wél.

@popeye
Dat aansluiten bij nederland hoor je enkel bij Belgicisten die een schrikbeeld willen ophangen. Flaminganten willen onafhankelijk zijn en zeker niet van de regen in de drup gaan.

@S’z
Knap dat je verschillende, objectieve bronnen hebt gekozen om je argument kracht bij te zetten.
Typerend voor het debat.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Ippekrites

Hé Crachàt,

is dat een Belgisch spreekwoord, dat je daar uitbeeldt. Iets van: “Uiteindelijk moeten we toch de lul op tafel leggen”.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 S’z

@#13 H’k : was gehaast, en wou het even scherp stellen, had ook quotes uit de Standaard of de Tijd kunnen halen. Al bij al citeert De Morgen koudweg de Nationale Bank …

Ceterum : u hebt gelijk met uw eerste § maar het is niet omdat niemand het nu al begint te voelen, dat de problemen zich niet opstapelen. Het regeerwerk van 2008 zal door de huidige crisis ook al niet veel soeps zijn, en de levensduurte zal niet verminderen. Stilstand is achteruitgang, daar zouden rechtsige politici naar mogen handelen.

Nota very bene : ik ben dus pro bevoegdheidsoverdracht van grotendeels van B > VL, op een aantal duidelijke dossiers na, bv. nachtvluchten. Laat deze vaudeville de moeite waard geweest zijn, en laten we dus ergens uitkomen op enige bevoegdheidsverdelingen, vnl. omdat daardoor beter beleid mogelijk is qua werkgelegenheid, mobiliteit, milieu, enz. Maar ik ben niet tuk op privatiseringen, cf. infra, of schade aan ons imago internationaal.

En ik ben contra een separatisme dat vooral veel geld en tijd en emoties kost en dat in het licht van een Europa van de regio’s (zie eerdere posts). Empowerment van gemeentes, provincies afschaffen, empowerment van regio’s, maar nog steeds een rompstaat voor zowel binnenlandse en buitenlandse veiligheid, defensie, internationale kwesties … èn sociale zekerheid. Call me emotional van ùw kant, wat dat laatste betreft, of internationalist, maar ik ben niet tuk op een privatisering. Niet van de sociale zekerheid, niet van het spoor, niet van wat dan ook waar we bekaaider bij af zijn. De voorbeelden uit het buitenland zijn legio, van British Rail en de NS tot “Sicko”.

Last but not least : het Vlaamse separatisme is me ook te populistisch, te poujadistisch, te nostalgisch naar tijden die nooit terugkeren zullen. Dewinter kan de klok niet terugdraaien naar monoculturalisme. En Dewever en Dedecker zitten ernaast als ze denken dat alles de schuld is van de PS annex “de luie Waal”.

De problemen zijn complex, daar hoort staatsmanschap bij, vandaar ook mijn “klikmelink”.

Salut la droite ;-/

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 S’z

@#14 : geen versteende uitdrukking, wel een breed verspreide beeldspraak voor “als het serieus is tot de essentie komen” met als bij-associaties ’n puberaal “ik wil de grootste hebben”, en verder “z’n broek afdoen” / “met de billen bloot” (uitverkoop houden).

Wat u in de tekening niet ziet, is de vleesgeworden cervela van het separatistische kamp ;-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 Thijs de Poedel

Heerlijk al die randstedelijke – vooral Amsterdamse- reacties op hetgeen er in Belgie gebeurt. Saillant detail is dat het aan Franstalige kant nu vooral om een vrouw draait (Joëlle Milquet) dus de penissen slaan nergens op. Het plaatje is geen juiste karikatuur van de situatie. Het is meer een gevecht om een tafellaken waarbij de grootste dwarsliggers ( De Waalse PS) aan de kant lijkt te staan maar zich laat vertegenwoordigen door Joëlle Milquet van de Waalse Christendemocraten.

De slecht ingevoerde Nederlanders denkt dat het vooral rechtse Vlamingen zijn die het onderste uit de kan willen maar de staatshervorming, met een verdere scheiding tussen vlaamse en waalse gemeenschappen, wordt in Vlaanderen ook door links gesteund.

Crachàt wat de plassers betreft, lijk je er een beetje op eigenlijk

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 Crachàt

Niet echt Thijs DP. Links houdt een totaal anders discours dan wat de heren lullen aanrichten.

Het is simpel: het Kartel, met gauwleider De Wever en schootsoldaat Leterminus, is niet gelukt in hun doelstelling. Dat is 1) een opsplitsing. Voor twee) verwijs ik naar een postje van me in de toekomst. De dag dat we een regering hebben laat ik mijn honden los.

En dat laatste: is dat een vraag, of een vaststelling?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 Crachàt

en ippe’ – ik hoop van wel, maar, naar analogie met het laagste der cliché’s die het farçe is, beeld ik enkel uit: “awèl, wie is hier nu de grootste lul?”

Wat dat betreft is mesc alweer op de button: er zit hoop in deze prent.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#20 heidekonijn

@15
Het verbaast me dat iemand met een onderbouwde en gebalanceerde mening als jezelf – in deze- zo dikwijls verwijst naar schrijfsels uit de Morgen. Niets tegen de krant an sich (prima cullinaire en beurspagina’s, en je weet van tevoren welke kleur ze hebben) maar de -bewezen- bereidheid tot liegen en verdraaien die men er heeft om toch maar de publieke opinie een zetje naar links te geven, beangstigt me.

Overigens valt op te merken dat na een paar decennia PS-SP (en voor een deel Groen) in de regering, de vakbond nog nooit zo zwak heeft gestaan, er ongehoord veel van overheidswege is verkocht en wordt teruggeleased (van kantoorgebouwen tot het rollend materieel van de spoorwegen), en bloedzuigers als Electrabel vrij spel hebben. Geen fraaie score.

Wat populisme betreft kan je net zo goed zeggen dat Belgicisme populistisch is. Den goeden ouwen tijd, weetjewel..

Ik ben ervan overtuigd dat voor het merendeel van de regeringsvorming, de blokkers en deckers peentjes gezweet hebben. Want als de CD&V/NVA het voor elkaar hadden gekregen hun agendapunten wil door te drukken, zouden ze alle vlaamsgezinde én liberale stemmen weggezogen hebben uit het machtsvacuum waar deze nu zitten en er mogelijk iets positiefs mee gedaan hebben. Met het falen van Leterme halen ze opgelucht adem, en gaan weer over tot de orde van de dag. De ultieme gemiste kans.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#21 Crachàt

Beangstigt heidehaas?
Waarom? De Morgen is niet links, ze is paars. Blauw en rood. Meer nog, ze is niet-conservatief. Ze bestrijdt +40 achterlijk houden van een landsdeel door een rabiaat onfrisse gristenpartij.
Dat ze nu oppositie voert is haar plicht, en niet meer of minder dan een zegen in het ultrarechtse staatje wat vlaanderen is.

Wat je andere analyses betreft: het is makkelijk om een paar voorbeelden uit te lichten – maar lees het mislukkende regeerakkoord er maar eens op na: de klok gaat 8 jaar terug.

Het is in wezen ongelofelijk hoeveel goeds qua bestuur er gebeurd is onder Verhofstadt/Stevaert – en als je ooit es een objectieve waarnemer tegenkomt: hoor hem beamen.
amen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#22 Popeye

@13 heidekonijn
– De ‘aansluiting van vlaanderen bij Nederland’, was eerder reactie op een opiniepeiling onder Nederlanders van afgelopen tijd.

– Vlaaming ben je door de context waarin je opgroeit.
– Flamigant noem je jezelf omdat een probleem hebt met anderen.
-Als Separatist ben je pas blij, als je kan vendelzwaaien in de autostradewoestijn. Als je verworden bent tot een één-cent-munt-stukje binnen de euro, dewelke ze binnen kort waarschijnlijk zullen afschaffen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#23 Popeye

@21 Crachàt
Over: het goed bestuur van Verhofstadt/Stevaert.
Ik geef u gelijk.
De tjeven waren er eens voor één keer niet bij …
Kijk hoe zij nu ‘vijf minuten politieke moed’ interpreteren..
Meer dan 170 dagen (?!).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#24 Oplawaai

@ S’z (#11): Maar dat is dan ook precies wat ik bedoel. De verwijdering is al geruime tijd aan de gang. En die wordt steeds groter. Zelfs als iedereen belang bij samenwerking heeft, bijvoorbeeld op het gebied van toerisme, gebeurt dat niet. Integendeel zelfs. Marketingmensen zouden zeggen dat België een veel sterkere merknaam is dan Vlaanderen of Wallonië. En toch weigert men dat “merk” te gebruiken, bang dat men de ander daarmee misschien ook een beetje helpt. Als de verwijdering al zo groot is, en steeds maar groter wordt, komt er vanzelf een moment waarop elke vorm van samenwerking onmogelijk wordt. Ik denk dat dat punt behoorlijk dichtbij gekomen is.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#25 Crachàt

Oplawaai, Belg zijnde neem ik even de honneurs waar.
Verwijdering. Ongetwijfeld goed bedoeld, minder zeker of het een bewuste pun is, feit blijft dat u wellicht verwijding bedoelt, ipv verwijdering. Over een Freudiaanse tanga gesproken.

U stelt alsof wij twee landsdelen zijn die pas onlangs ontdekt hebben dat ze van elkaar wegmoeten.
Dat is niet zo.
Belgie, als samenlevende samenleving, bestaat al langer dan Duitsland of Italië.
Het is een verstandshuwelijk, zoals elke federale staat.
De respectievelijke weerzin is historisch gegroeid, en dit feit alleen al zorgt ervoor dat scheiden geen werkelijke optie is.

België, en ik schat dat het nog een dozijn jaren duurt, groeit weer naar elkaar toe, eens deze kinderlijke ziekten overwonnen zijn.
De huidige fase is er één waarbij beide partners elkaar naar het leven staan. Maar kijk: morgen huilt de baby weer, kijkt men elkaar in de ogen, en is het weer stomende seks.

Klinkt boutadeus, maar ja, als ik één talent heb, is het een gebrek aan waanvandedaggen.
Niet om trots op te zijn, het gebrek eraan bij anderen, belangrijker dan ik, dàt is wat zou moeten beangstigen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#26 Oplawaai

Crachàt: Één van de betekenissen van verwijdering (volgens Van Dale):

verkoeling, bekoeling van een relatie

En dat is wat ik bedoel. En ik zeg juist niet dat dat iets is van de laatste jaren. Ik zeg dat het een proces is dat al lange tijd aan de gang is. In elk geval al sinds het Vlaams Blok zich begon te roeren, denk ik. Misschien wel langer. De huidige crisis is volgens mij een logisch gevolg van dat proces. En ik krijg steeds vaker het gevoel dat er een “point of no return” is, dat heel dichtbij aan het komen is. Als het al niet gepasseerd is. Vooralsnog zie ik weinig tekenen van een ommekeer. Als het, zoals jij denkt, nog lang duurt voor die ommekeer komt, zou het wel eens te laat kunnen zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#27 S’z

H’k, laat ons evenmin vergeten wat voor een CVP gazet De Standaard was en nog in hervalt ? Of welke agenda GvA voerde voor Concentra ‘m opkocht ?

Politiek of politieke verslaggeving draaien niet per sé rond objectiviteit. Alleszins minder in kranten dan bij de openbare omroep. Politiek baseert zich hopelijk op juiste analyses, en maakt ernstige inschattingen voor de gevolgen (of de to do’s) op het vlak van begroting, welvaart, enz. M.i. zijn de prognoses rondom separatisme financieel ongunstig, en als ze dat op langere termijn ooit wel kunnen zijn, dan nog hebben we nu de omstandigheden laat staan de begroting niet mee.

Op dit ogenblik is “het kartel” dat voor “goed bestuur” stond of dat de PS slecht bestuur verweet niet bezig met wat nodig is.

Het leven wordt duurder en dat zal niet zo snel keren ; (kans)armere mensen gaan het kwaad krijgen, de polarisering en de intolerantie (grotendeels gebaseerd op de ‘ikke ikke en de rest kan stikke’ angst z’n welvaart te verliezen) gaan zich alleen maar doorzetten en doorvertalen in verdere spanningen wat betreft samenleven … en de wereldpolitiek zal weinig divertissement aanreiken.

Nah. Dan kunnen we het gepuber van “het kartel” echt wel missen. Terwijl praeses Dewever en een stel anale Westvlamingen met de billen toe “bust the bank” spelen, draait Hugo Schiltz zich om in z’n graf, want (1) de NVA gaat nooit alles krijgen, zelfs niet van de CD&V, en (2) het langetermijnperspectief is verloren aan het gaan.

Edoch : rien ne va plus it shall be, en we zullen het met z’n allen geweten hebben. Van een partij die enkele jaren geleden de kiesdrempel niet zou gehaald hebben, zijn ze nu plots de helden van de toogpolitiek. Met op de achtergrond : een grijnzende Dedecker, make no mistake. Want dit blijft niet duren.

En … temidden dat alles stelt onze collegejongen Yperiet Leterme vast dat z’n konijnepoten (van het plagiëren van Stevaerts “de mensen” of het afratelen van de “goed bestuur” mantra die hem werd ingefluisterd door het reclamebureau, over “hard werken” en andere echo’s van de cursus mediatraining tot meer onbezonnen hubris als “vijf minuten politieke moed” of het quasi-onfatsoenlijke “wie gelooft deze mensen nog”, enz.) opgebruikt zijn en dat er meer nodig is wanneer het er echt toe doet.

(Terzijde : onze harde werkers Leterme, Somers & Reynders hebben de voorbije maanden nog nooit zoveel voetbalmatchen gezien, stelde Tobback sarcastisch vast.)

But we digress. Als voorzitter kreeg Leterme een partij in handen waarmee het na het débâcle genaamd Declerck Stefaan alleen nog beter kon gaan. Als Vlaams minister-president heeft hij alle echt moeilijke dossiers koppig “goed bestuur” prevelend voor zich uitgeschoven (allicht speculerend op de kracht van Peeters, misschien wel z’n enige echt goede move yet), en heeft hij elke minister tot en met Moerman zijn of haar eigen ‘ding’ laten doen terwijl hijzelf alweer bezig was met de volgende verkiezingen op rij winnen, geobsedeerd als men bij de CD&V daardoor is na het zgn. onrecht hen aangedaan door Paars. (Je zou kunnen zeggen dat die electorale doping dient om de afkick van de decennialange machtsverslaving niet te voelen.) En nu … terwijl Peeters het puin ruimt, nu stelt onze stemmenkampioen vast dat hij niet langer de rol van partijvoorzitter kan spelen, zelfs niet in de ogen van de NVA, waar Dewever achter de schermen nu fermer bij z’n pollekes wordt vastgehouden na dièns eerdere knoeibeurten.

Faliekant. Hij kan hoogstens nog voortdobberen en hopen op mazzel, zich ondertussen lavend aan de knikjes van de jaknikkers die hem omgeven. En inderdaad, hij doet er het zwijgen toe.

Maar ondertussen zitten we wel in een nieuw politiek landschap. Verruwd. En ik zie niet meteen iemand van het kaliber Verhofstadt opstaan en het vertrouwen herstellen dat nu zowat op alle fronten weg is in de verschillende politieke niveaus. (Degucht heeft andere talenten, maar dat zeker niet.)

Tja, dat heb je met pubers en hun olifant-in-de-porseleinwinkel-methodes. De echte uitdagingen zullen met moeite kunnen worden aangepakt, omdat niemand elkaar nog zal vertrouwen for years to come. Kan iemand Guus Hiddink alvast omscholen ?

Wat nu gebeurt in de Belgische politiek, is een retour naar de impasse van eind jaren ’70. Wat gebeurt is, gegeven de uitdagingen waar elk Europees nu voor staat wat betreft samenleving, energie en milieu, ronduit schan-da-lig, en het is maar omdat er voor all involved zoveel op het spel staat dat voorlopig enkel een Desmet of Vande Lanotte luidop “shame on you” durven zeggen.

Al bij al ben ik niet zo’n grote fan van De Morgen, van weinig pers nog, maar het siert Desmet c.s. dat ze de column die ik als klikmelink gebruikte op de voorpagina hebben willen zetten. Het getuigt van inzicht èn ballen, en dat zijn twee dingen die Vandemeersch en zijn bange Bartjes missen bij De Standaard. Zoals je dat ook met boeken-, film- of platenbesprekingen hebt, praat iedereen elkaar na in de hele verslaggeving, en het is op z’n minst lovenswaardig dat nog zijn die even ‘maskers af’ durven gaan.

Tot slot, wat betreft links & staatshervorming :
– Vandenbroucke is pro ; hij wil vooral een beter beleid voor werklozen, betere kansen voor allochtone schoolverlaters, enz. Hij vindt dat de tijd dringt, en hij heeft gelijk.
– Vande Lanotte : idem dito. Lees in elk geval Vande Lanotte z’n interview in De Standaard ’s van enkele weekends geleden …

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#28 S’z

@#24+26 (O’i) : ik hoop dat #25 (C’t) gelijk heeft. Ik zie de analyse wel kloppen, maar schat het complexer in.

Maar in elk geval : vergaap u niet aan de oppervlakteverschijnselen. Alsof er tussen Länder of tussen Parijs en de provincie of tussen Engeland en Schotland of of of ook geen nijdige rivaliteiten bestaan.

Je had evengoed Voeren kunnen aanhalen, zo futiel is dat toerisme-voorbeeld. En tja, die merknaam België, je hebt gelijk dat de andere namen niet sterk zijn, maar sinds Italië 1990 twijfelt men ook aan de kracht van het merk België. Tenslotte waren Kim & Justine niet één en dezelfde.

Au fond draait het ‘m over artikel 35 aka Catch 22. Daar hebben de Franstaligen nog wat werk mee, en de Vlaamse separatisten ook. Wat die laatsten betreft, rijst immers de vraag of zij ooit tevreden gaan zijn : (A) zelfs na een verregaande staatshervorming, en (B) zelfs als de rest van de wereld doorheeft dat er geen weg terug is naar de XXe laat staan de XIXe eeuw.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#29 S’z

Tot slot twee bedenkingen :

1. Toeval bestaat niet. Deze politieke crisis in België is de veruitwendiging van de maatschappij van nu. Minder talent in de politiek, minder diepgang in de politieke discussie bij de mensen van wie je het zou mogen verwachten, en vooral veel te veel oppervlakkige communicatie en statusangst, veruitwendigd door “het Blackberry fenomeen”. Zie ook hoe België op dit ogenblik de Nederlandse toer opgaat.

2. Verruwing. Sta stil en denk na over 1965-1975 en hoevelen die gloed niet kunnen lossen. Of over China in Afrika. Of over de al dan niet terechte vergelijkingen tussen Sarkozy en Thatcher. Maar kijk vooral naar : hoe Bush de verkiezingen stal. Hoe Berlusconi hem dat operettegewijs probeerde na te doen (vs. Prodi). Hoe Blair ons dacht te kunnen beliegen. Hoe Poetin nu bezig is … Of hoe een of andere smug faced yokel plots “wie gelooft die mensen nog” denkt te mogen zeggen. Bah. Onfatsoenlijk, alsof alles gepermitteerd is, zeggen de brave Westvlamingen dan. Normaliter, maar zelfs niet meer.

Wat mij betreft : blijven dialogeren met wie denkt dat hij zichzelf bevredigt door op Wilders of Dedecker te stemmen, maar wèl tijd om terug loud & clear te zeggen … niet waar de “phallacies” liggen maar wel wat de essentie is van waar progressief & tolerant voor stond en staat. Het doel voorop, de middelen anekdotisch.

(Wat jij, ALO ?)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#30 Oplawaai

@ S’z: Het zou kunnen dat het probleem complexer is dan het idee dat ik er van heb. Maar het zou ook wel eens kunnen dat zo ongeveer het omgekeerde het geval is. Dat het probleem in de kern heel simpel is, maar dat het in de praktijk van alledag steeds ingewikkelder wordt. Omdat men om die kern heen blijft draaien. Omdat men het eigenlijke probleem niet onder ogen wil, of kan of durft te zien.

Natuurlijk is het toerisme-voorbeeld op zich futiel, maar het is tegelijkertijd veelzeggend. Het zegt dat de gewesten waar dat maar mogelijk is elkaar uit de weg gaan. Dat ze er zelfs genoegen in scheppen elkaar dwars te zitten, zelfs als het ten koste kan gaan van de eigen belangen. Of dat men zichzelf wel wil promoten, maar koste wat kost wil vermijden dat de ander daar ook een graantje van meepikt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#31 Seaporaz

Ja, het zijn pubers.

Nee, het is niet nieuw dat pubers veel lawaai maken.

Uw toerisme-voorbeeld is vooral : niet nieuw. En de geschiedenis van het genoegen scheppen … wel ik denk dat de pesterijen op dat niveau grotendeels de wereld uit zijn. Nu de politiek nog, en de toogpolitiek.

Wat m.i. niét leeft in België, op dit moment, is afgunst. Zelfs niet onder ambtenaren van tegenvoeter-besturen. Wel in De Rand, niet elders. Zelfs zij die zagen over “de transferts” doen dat niet eens doorwrocht van financiële verhalen, het is hen slechts een excuus voor nostalgie of andere emotie. De welvaart is er. Wat wel leeft, is wrevel over hoe die andere gemeenschap het been stijf houdt.

Dié wrevel vind ik grotendeels ook terecht. Na al wat ik supra gepost heb : laat ons niet vergeten dat deze hele crisis ook heel erg samenhangt met de electorale belangen, elk afzonderlijk, van PS, MR en CDH. Die belangen worden gevoed door vrij banale machtshongerige angsten en zijn al bij al erg kortzichtig. Nil nove sub sole there, wat het politieke bedrijf betreft. Het ontbreekt ons helaas aan bevlogen Straffe Mannen (of Vrouwen), en de vraag rijst zelfs of we die nog ooit gaan kennen, zo erg is het ons Belgen gesteld.

Echter, de Belg die drinkt voort, en hij schudt het hoofd, en hij bestelt ’n nieuwe Jupiler (ten Noorden) of Maes (bezuiden).

Au fond is de crisis vnl. politiek, en de enige connecties met de bevolking zijn :
– bijna 800.000 goedgelovigen
– een probleem met vraag en aanbod op het vlak van Belgische vlaggen in Brussel en Wallonië.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#32 Crachàt

Oplawaai: het vastbijten siert je, en voor haast elke buitenlander lijkt het Inevetebilitymoment van Mr Anderson eraan te komen. Wij Belgen leven daar al 50 jaar mee, het is pas nu dat het aan de oppervlakte van de oppervlakkige wereldpers, incluis de voordien volkomen denigrerende en neerkijkende buren.

Maar probeer één ding voor ogen te houden: koppel het ogenschijnlijke scheiden los van het eindresultaat. Probeer u voor te stellen wat de gevolgen zijn van een handgebaar waarmee je België splitst.
Neem daar je tijd voor.
En huiver.
Het is ondoenbaar.
punt.

Vertrek vervolgens vanuit die vaststelling, bij de volgende beschouwingen. Anders loop je het gevaar in gratuitheid te belanden. Net zoals 2/3 Blamingen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#33 S’z

Voilà indeed : ondoenbaar … al zijn er domooren die denken dat een Vlaanderen zonder Brussel golden sunsets (if not slumbers) tegemoet koersen zal.

En vergeef me m’n ongeduld tgo. buitenlands onbegrip, ik blijf een beetje revolteren tgo. last minute bekommernissen en haastwerk van freelancers. Nuttin’ personal.

Howza music, meanwhile ?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#34 S’z

— Redactie: Uit spamfilter gehaald —

31bis : the real issue is ook : zelfs geen gevoel van Ierse toestanden toestaan in De Rand. En dus : niet nostalgisch doen over territorium, en het behalve over art. 35 ook hebben over de uitbreiding van Brussel met 3 of 6 gemeenten waar het Nederlands nog nauwelijks wordt gesproken. Zijn wij Vlamingen grootmoedig of niet, Bart ? Of zitten wij werkelick nog eeuwenlang vast in het 1302-kouter-gevoel, eh, dikken ?

(Bonus : klikmelink, en zoek op “Raskin” + screen that site et mire.)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#35 Oplawaai

@ S’z & Crachàt: Ondanks jullie verwoede pogingen ben ik nog niet helemaal gerustgesteld. Ik blijf het gevoel houden dat de huidige crisis slechts een symptoom is van een ziekte die al vele, vele jaren aan het voortwoekeren is. En er komt een moment dat symptoombestrijding de patiënt niet meer kan redden.

Met de muziek gaat het trouwens prima, S’z. Net een cd uitgebracht en de eerste reacties zijn veelbelovend. We wachten nu op recensies van de “grotere” websites en bladen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#36 Crachàt

Ziekte, akkoord. Voortwoekeren, akkoord.
Kans op slagen met deze koorts? Klein.
Groeiend besef: mogelijk.

Het is en blijft een waanzinnig interessant experiment dt al 150 jaar lukt.
Maar het is zoals met democratie: het is niet wat men antwoord, het is welke vraag die men stelt.
Als je een volkomen democratische vraag per referendum zou voorleggen: ‘wil u het zelf beter hebben ook als u weet dat dat ten koste van een ander gaat’ heb je een meerderheid van 80% – zeker als dat gevoed wordt door populisten.
In België is het wat dat betreft nog erger gesteld dan met hun Nederlandse collega’s, want bij ons zijn het polulisten met een kruideniersmentaliteit.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#37 Schnappz

Ja. You are what you eat, etc. En geen besef whatsoever van missie, voorbeeldfunctie of wat dan ook. Dus ja pessimistisch, maar daarom nog niet op de middenkorte termijn.

Allez salut maintenant, het everzwijn roept.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#38 mescaline

Polutisten-kruideniers, vreemdscherp. Zat laatst heel dichtbij die term terwijl ik de oppervervlakgoeie punten van zoveel dagelijkse leefmensen (Amerikanen) overdacht. Misschien is het niet waar. Salutrst

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#39 mescaline

Grote god, Snaps, wat voor huishouden heb je dan ?? Er moet veel gebeuren voordat een everzwijn hier in mijn huis me aanroept uit bed van: oehoe, Vandehupsakeee!!!!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#40 mescaline

Terwijl *aait slagtand* de Eber mijn favorietste lievelingsdier is.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#41 Crachàt

groïnk groïnk.

Leterminus.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#42 Bismarck

Beste Crachat (of andere Belg): Zou je me uit de doeken kunnen doen hoeveel zetels er stiekem NVA zijn in het kartell? Ik vroeg er maanden geleden al eens naar, maar kreeg nooit antwoord. Ben ergens benieuwd of CDH-MR-CD&V-VLD zonder NVA ook nog een meerderheid is in het Belgisch parlement?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#43 Crachàt

Nee, dat is het niet. Ze hebben Ecolo nodig, en die willen – nog veel meer dan de CDH – dat een voltallig parlement, of een grote meerderheid van Belgische partijen, beslist omtrent de eisen van de separatisten.

Het zijn smeerlappen, die vuile Walen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#44 Crachàt

Ik dènk dat de NV-A een 5tal zetels heeft. Maar het is niet makkelijk om die precieze score te googelen, ammai.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#45 S’z

NVA heeft vooral veel opvolgers … Als sommige verkozen CD&V’ers minister worden, dan krijgen ’n reeks NVA’ers hun zitje … wat een nogal precaire situatie oplevert uiteraard ! Bepaalde CD&V’ers moeten hun ministerambities misschien opbergen om te vermijden dat NVA’ers, na een eventuele breuk of zelfs nu al, bij een gebrouilleerde relatie, te veel overwicht zouden krijgen. Herman Van Rompuy wil blijkbaar sowieso kamervoorzitter blijven, maar pakweg een Pieter De Crem zou wel ’s in de weegschaal kunnen blijven liggen.

Geweldig hoor, dat kartel. De hele formatie bevat ’n reeks interessante schaakspelletjes, als je er nog interesse voor kan opbrengen temidden het wanvertoon.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#46 heidekonijn

@S’z
Interesse is bij mezelf -nochtans altijd te vinden voor een belgicistisch verwrongen politiek schouwspel- inderdaad ook al tanende. Je houdt het geklungel niet voor mogelijk.

Maar denk je nu echt dat moesten er nieuwe verkiezingen komen de kiezer met hangende pootjes terug paars aan de macht stemt? Think again.

Het grote verzwegene van het geval NVA (en daarmee de hele situatie), is dat ze als surrogaat dienen voor de stemmen waar niet mee ‘mag’ gepraat worden van o.a. ‘den koning’. Die van LDD en VB. Over ‘ondemocratisch’ begin ik niet eens.

Die stemmen zijn dan ook de hele reden dat NVA zoveel weerslag heeft : meer dan de helft van de ondervraagde vlamingen zouden pal achter NVA staan, en dat zijn dus niet allemaal NVA kiezers.

Momenteel zijn alle paarsgroene stemmen samen in Vlaanderen minder dan de helft, en toch schreeuwt een ‘progressieve’ krant dat het ‘democratisch’ is als rechts opzout en links aan de macht komt. Omdat het moet.

Daar krijg ik dus schrik van, want ik zie steeds minder het verschil tussen de spin van de Morgen en die van pakweg de VB website.

Met Tobback als mediaspreekbuis en Vandebroucke als leider -als in den goeden ouden tijd- wàs er helemaal geen tegenvallende verkiezingsuitslag geweest voor de socialisten. En dus ook geen problemen met de regeringsvorming. Maar ja, àls..

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#47 Popeye

@46
De ‘goeden ouden tijd’ (?), met een Vandenbroucke (de hand door Tobback vastgehouden) die De Morgen-Volks Gazet miljoentjes verbranden ?
Alée kom, serieus blijven …

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#48 heidekonijn

@47
Kom kom, beiden zijn positief geëvolueerd en Vandenbroucke heeft de laatste jaren op zijn eentje meer op poten gezet en structureel in orde gebracht (zonder op tv kwissen te komen) dan al zijn partijgenoten samen. Stevaart incluus.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#49 Popeye

@ 48
Mijn gedacht is dat Stevaart (toch iemand die de mensen terug naar de partij wist te loodsen) door al die ‘poten en structuren’ (van de goeien ouwen tijd) de moed verloren heeft, om niet te zeggen; er onderdoor gegaan is.
Maar ’t zijn inderdaad harde werkers, Tobback (geweest) en Vandenbroucke (na zijn opositie-kuur in Oxford) maar brengt het iets op ? Het generatiepakt word noch vergeten, noch vergeven.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#50 S’z

@#46 : ik denk dat helemaal niet. Ik heb niet eens geschreven dat ik dat wil. Er zijn verdienstelijke roomsrode regeringen geweest ook. A.u.b. niet projecteren. A.u.b. ook De Morgen niet té serieus nemen.

Voor het overige snap ik wat u zegt qua appeal van de NVA. Ach, ook ikzelf had sympathie voor de NVA als kracht tgo. VB … tot Bart Dewever uit de bocht ging met (1) ad hominem campagnevoeren en (1bis) op het onredelijke af de antisocialist uithangen, (2) dat relativeren van dat racistische geval (ben het even kwijt) en (3) zijn ronduit schandalig opportunistische verwijten (die hij heeft moeten inslikken) navd excuses van het Antwerpse stadsbestuur. Sindsdien zie ik hem als een immature praeses. Vandenbroucke had overschot van gelijk om Dewever aan te pakken in de Zevende Dag, enkele zondagen geleden, en Dedecker, toen in die VRT studio vorig jaar, wellicht ook.

Voor het overige blijf ik me verbazen over hoe Stevaert (sic) de ene dag op handen werd gedragen (cf. 2003) en daarna plots pispaal is geworden. Hij blijft zeer verdienstelijk, en sommige van zijn inzichten annex metaforen (bv. het gat in de haag) blijf ik waardevol vinden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#51 S’z

@#49 uw “moed verloren” / “onderdoor” klopt niet, want het tij was al grotendeels gekeerd, met dank aan de structurele inspanningen op het partijbureau van zijn voorganger Janssens (cf. Tabasco, en klikmelink), die zich daarna is gaan bemoeien met het biefstukkensocialisme en de uitwassen van de decennialange “ons kent ons” manier van besturen door àlle partijen in Antwerpen.

Als Stevaert gouverneur is geworden, dan is dat m.i. vooral omdat “de lijm niet meer pakte”, zowel in de media (waar de hype was omgeslagen en het applaus op “gratis” door de tegenvallende begrotingen en bijhorende zenuwachtigheid nogal snel werd vervangen door sarcasme) als intern (waar hij ook onder de progressieven zijn clans pro & contra had). Zie overigens ook de timing van de publicatie van die open brief van Vandenbroucke eind 2004, terwijl Steve-o in Cuba zat…

Ganz tot slot nog ivm Tobback sr : het is m.i. inderdaad betreurenswaardig hoe zo’n kanjer zo vroeg uit het strijdperk is gestapt, ook electoraal. Maar bon, hij is niet de enige (zie ook Janssens en Stevaert), en bovendien, een rustiger oude dag … het is iedereen gegund.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#52 Popeye

@51
Amai, S’z; ik zou het zou formuleren zoals jij doet op voorwaarde dat ik het zo goed kon brengen als u, niet dus …

  • Vorige discussie