Crisis Pakistan op weg naar ontknoping?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

President Pervez Musharraf lijkt terrein te verliezen, nadat hij afgelopen weekend de noodtoestand heeft uitgeroepen. Dat deed hij omdat het Pakistaanse Hooggerechtshof zaterdag uitspraak zou doen over de legitimiteit van zijn deelname aan de verkiezingen voor het presidentsschap terwijl hij tegelijk legerleider is. Hij had redenen om bang te zijn voor die uitspraak: beide petten tegelijk dragen is ongrondwettelijk. Leden van het Hoogerechtshof zijn intussen vervangen.

De VS weten het nu even niet. De Democraten ijveren er voor om Pakistan te korten op steun voor haar defensieapparaat. Maar tot nog toe blijft het bij nerveuze diplomatieke druk om het uniform uit te trekken en de verkiezingen toch vooral door te laten gaan. Zorgen genoeg intussen voor de regering-Bush: de acties van Musharraf betekenen meer werk voor politie en leger, en minder aandacht voor de tribal areas in het westen van Pakistan waar de Taliban al lange tijd invloed winnen: al met al niet best voor de war on terror.

In plaats van het meteen met Musharraf op een akkoordje te gooien, heeft Benazir Bhutto (PPP, Pakistan Peoples Party) haar aanhangers de straat op gestuurd. Bhutto wil voorkomen dat Musharraf de verkiezingen, gepland voor 15 januari, opschort en is bezig de druk op de generaal op te voeren om haar onderhandelingspositie te versterken. Vrijdag is een grotere demo gepland. In de New York Times schreef Bhutto een opiniestuk om Bush ertoe te bewegen zijn steun aan Musharraf op te geven. Ook de eerst met Bhutto gebrouilleerde voormalige president Nawaz Sharif (die afgelopen september een poging deed terug te keren in Pakistan maar oververrichterzake moest terugkeren) riep de VS op om haar steun aan Musharraf in te trekken en zet nu ook zijn kaarten op Bhutto. Het lijkt erop dat beiden -Bhutto en Sharif- de positie van Musharraf beoorelen als verzwakt.

Pakistan’s advocaten en mensenrechtenactivisten en meer liberale oppositieleiders protesteren luidruchtig. Binnen Pakistan hangt Musharraf’s positie echter vooral af van de steun van het leger. Dat heeft een groot aandeel in de economische positie van Pakistan. De onlusten duren nu al maanden en dat is slecht voor de investeringen. Wellicht dat de militairen de crisis zullen beslissen en Musharraf zullen overtuigen terug te treden.

Reacties (6)

#1 Bismarck

Hoorde ik nou Bush zeggen dat je niet president en opperbevelhebber kan zijn?

  • Volgende discussie
#2 Bismarck

Trouwens, ik vind de oproep van Bush om meer redenen frappant. Er wordt gevochten met de Taliban in Pakistan en dan moet Musharraf de noodtoestant intrekken?

Dan had hij beter eens kunnen beginnen met Georgie, waar Shakashvilli verdacht veel op een dictator begint te lijken en de noodtoestand uitroept met heel wat minder aanleiding (en gelijk even met geweld alle oppositionele tv-zenders uit de lucht haalt, iets wat Chavez nog niet eens heeft gedaan).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Brechtje

ja maarBismarck! Bush is toch hartstikke voor Democracy?
Volgens mij heeft het VK zich harder uitgesproken ja. Maar Musharraf gaat door de bocht. Ik zag gisteravond op tv in NY (waar ik heel even ben van jullie belastingcenten maar het is voor koningin en vaderland)een interview met de pakistaanse ambassadeur. M. zou echt over twee weken de nooddtoestand opheffen en zijn functie als opperbevelhebber afstoten.
Domme vraag van de trotse interviewser vervolgens: komt dat door de interventie van Bush?

Trouwens Hee, M had ook alle oppostionele tv-zenders uit de lucht gehaald hoor.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 IdeFX

@1, klopt, ik geloofde mijn ogen/oren niet :-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Bismarck

@3: Musharraf is dan ook wel volledig afhankelijk van de centen van Bush. Zonder die steun wordt zijn leger boos en dan is hij niet lang meer president (en groter dan 1.50m).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 larie

De component Bush is ietwat uitvergroot denk ik. Eergister was ik op een training van iets met een groep Pakinstaanse dames ( bloedmooi..die ogen.. zucht).

Bij de koffie heb ik toch het idee gekregen dat wat intern gebeurt in dat land de externe invloeden overstijgen.

Zelf kon ik de gedachte van een clash of cultures niet verdringen.

  • Vorige discussie