Costa Ricanen bidden massaal voor aardbeving

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Elke week maakt GeenCommentaar ruimte voor een artikel van de satirische website de Speld! Nieuws zonder de ‘feitish’ van de reguliere media.

Bidden (Foto:flickr/nathan.devine)

In veel derdewereldlanden is verontwaardigd gereageerd op de aankondiging dat de G7 de staatsschuld van Haïti zal opheffen. Costa Rica, dat gebukt gaat onder een staatsschuld van om en nabij de 25 miljard dollar, heeft haar hele arsenaal aan priesters en geestelijken de straat op gestuurd om te bidden dat ?de tektonische platen ons gunstig gezind zullen zijn,? aldus priester Maria Antonio Marquez. ?We bidden voor een 8 of een 9 op de schaal van Richter, net genoeg om medelijden te wekken bij de andere landen.?

Regeringswoordvoerder José Marià Alvarez meldde tijdens een persconferentie dat het voorbeeld van Haïti ?duidelijk toont hoe een natuurramp in je voordeel kan uitpakken.? Veel Costa Ricanen zien echter niets in het plan en willen dat de priesters ophouden met bidden. ?Die aardbeving zal ons niet verder helpen, we zijn al arm genoeg hier. Bovendien ben ik erg aan mijn familie gehecht. Ik zou het erg vervelend vinden om mijn naasten bij een eventuele aardbeving te verliezen?, aldus een inwoner van de hoofdstad San Jose. ?Die noodhulp is bovendien behoorlijk traag op gang gekomen. Met dit tempo ben je in 2012 de eerste.?

Eén groepering ziet echter wél heil in het plan; een genootschap onder de curieuze naam Ayuda de la deuda de Costa Rica y la gente en un movimiento (vrij vertaald: ?Help Costa Rica van haar staatsschuld en overbevolking af in één beweging?). Hun leider is de flamboyante Gerto Vúilders. Met zijn bruingeverfde coupe is hij een niet te missen verschijning in de mensenmassa die hem met spandoeken en posters van doorkruiste dollartekens toejuicht tijdens een bijeenkomst. ?We hebben van twee dingen te veel in dit land,? schreeuwt hij door zijn megafoon, ?Staatsschuld en mensen! We moeten niet wachten tot de goden ons willen helpen; dat kan nog decennia duren. We moeten nu handelen.? De menigte jubelt hem uitzinnig toe. Vúilders? plan omvat een gecoördineerde springactie van de inwoners van het land, om zo een aardbeving op meer wetenschappelijke wijze te bewerkstelligen.

Of dat plan zal werken hangt af van de bereidheid van de Vúilders-aanhang en de hoeveelheid mensen die zich bij hem zullen voegen. Volgens seismoloog Femke Goutbeek zijn er minstens 25 miljoen springende mensen nodig om überhaupt één punt op de Richterschaal te bereiken. ?Aangezien er 4,3 miljoen mensen in het land leven heb ik mijn twijfels bij het welslagen van het plan van de heer Vúilders,? aldus de seismologe.

Ook bidden is in de geschiedenis nog niet vaak een effectief middel gebleken om de aardtektoniek te beïnvloeden, aldus historicus Ed van Hampert, die een boek over de effectiviteit van religie wil schrijven. Hij plaatst dan ook zijn vraagtekens bij de ambities van de Costa Ricaanse regering. ?Je kunt voor duurzame economische groei het beste op de modellen van de Wereldbank vertrouwen. Behalve als het crisis wordt. Dan kun je beter een kikker boven je hoofd zwaaien.?

Reacties (1)

#1 Rob

Costa Rica. Toch wel een van mijn grote liefdes. Daar leven ze toch een beetje zoals het zou moeten.

http://www.guardian.co.uk/environment/2009/jul/04/costa-rica-happy-planet-index