Ordinaire coelacanthen verstoren mythe

Ooit werd aangenomen dat de Coelacanth aan het einde van de Krijt-periode was uitgestorven. Todat er in 1938 voor de kust van Zuid-Afrika weer een levend exemplaar werd opgevist. Omdat deze kwastvinnige vis op diepten van 100 tot 400 meter leeft wordt hij zelden waargenomen. Rondom dit levende fossiel ontstond een ware mythe en onderzoekers waren decennialang enorm gehaaid op het vangen en conserveren van een exemplaar.

Ordinaire Coelacanthen Maar afgelopen weekend heeft een expeditie met een radiografisch bestuurbaar robotje met gemak meerdere Coelacanthen op de foto gezet. Voor de kust van het Greater St. Lucia Wetland Park in KwaZulu-Natal leeft de Coelacanth erop los alsof hij helemaal niet is uitgestorven?! Jezelf als levend fossiel op zo’n schaamteloze wijze en masse voor de camera blootgeven is wel haast ordinair te noemen.
Foto en verhaal: Coelacanth dive proves a success (iol.co.za)

Na het opduiken van de uitgestorven Ivoorsnavelspecht in Arkansas lijkt deze revival een trend te worden onder de uitgestorven dieren?

 1. 3

  Zeven jaar geleden stond er ook al een spectaculaire vangst van een Coelacanth in de krant. Ik zeg nog tegen Dinie, nou dat zal de enige niet zijn. Ja lekker ding zegt ze moet je nog een bakkie. En toen ging ik zelf nog een half uurtje vissen. Twee snoeken toch nog, tegen half zes.

 2. 14

  Moet daar niet zo’n lintje bij? AIDS heeft zo’n rood lintje, borstkanker een roze.. Wat voor kleur zou een dododonor lintje moeten hebben? Zwart, vanwege de rouw? Wit, vanwege de heropstanding?

 3. 23

  He, he. Goed dan. Wat heb jij ? Goed. Burrito’s en salade Nicoise, en een parelhoen met catarelletjes. En een flesje Cliquot.

 4. 25

  We maken het dubbel voor een prijs, wat zeg je. Lintje en bannerlogootje. Crachat is heeel goed, een van de beste. Zit stikvol, maar dit push ik er wel in. Dodopaars ? Is dat iets ?

 5. 33

  Dodo op dodo op. Lekker liedje hier weer. En straks weer zo’n ontploffende vis op m’n das, nmee dank je. Snoekbaars dan maar met Brusselse mayo.

 6. 35

  Meneer Crachàt! U had gebeld voor de Quaggabiefstuk! Nou, ze zijn weer opperbest dit jaar hoor! Maar U weet: Het hoogtepunt van Restaurant De Uitgestorven Ruimte is en blijft een kabeljauwfiletje..

 7. 44

  hehe, ben ff dead asj a dodo (Büch-mode)
  Nou, de offshore bazen geven hun yes, tegen vrijdag gooi ik in de Sargassokantine de ontwerpen voor de campagne online :-)

 8. 58

  Ja dat klopt Crachat, maar zeg even dat één paars-wit dododonor-lintje op haar harries gespeld wel genoeg is.

  @Spuyt, mooi maar volgens mij het eerste multicolor lintje, of niet?

 9. 61

  Tja, als rechtgeaarde Nederlander moest ik natuurlijk zowel paars, zwart als wit onderbrengen, aangezien al die kleuren zijn genoemd. Zwart zag er niet zo goed uit, dus dat heb ik maar naar grijs gepolderd.

  En ja, zwart en wit zijn geen kleuren (voor de puristen onder ons)