Closing Time | Zooropa

Het was 1993 en de Koude Oorlog leek voorbij. Met een zich verenigend Europa zou er een periode van ongekende welvaart en vrede aanbreken.

Een vriend van me smeekte me praktisch het album Zooropa niet aan me uit te hoeven lenen: niet omdat hij er zo aan gehecht was; omdat hij bang was dat ik de verkeerde indruk zou krijgen van de door hem zo geliefde band (het album wordt nog altijd tot de slechtste plaat van U2 ooit gerekend).

Ik vond de plaat niet eens zo beroerd, al had ik niet veel met de blikkerige, computergegeneerde sound. Wat me daarin echter wel intrigeerde was de kille, technische sfeer die het opriep in combinatie met de ijle zangstem van Bono, waaruit bijna existentiële wanhoop sprak; de wanhoop van iemand wiens leven gestempeld wordt door orde, regelmaat en materieel gemak, maar die juist daardoor dreigt uitgevlakt te worden als integrale, samenhangende persoon. Iemand die zijn ziel aan het verliezen is.

Er is de afgelopen twintig jaar veel gepraat over ‘de ziel’ van of voor Europa. Een mens, maar ook een continent, leeft van meer dan economie alleen.

 1. 2

  Wow dat Spin-artikel is wel erg zuur. Ik had destijds precies de tegenovergestelde reactie. U2 vond ik altijd een wat saaie band, maar die experimentele albums in de jaren ’90 (Achtung Baby, Zooropa & Pop) waren een openbaring. Opeens bracht die brave band allerlei spannende singles uit. De rest van hun oeuvre kan me nog steeds niet boeien (alle albums ná Pop ook niet helaas), maar die 3 staan hier nog regelmatig op.

  Raar ook dat die journalist zo’n specifieke hekel heeft aan Lemon. Juist een van de mooiste liedjes op Zooropa als je het mij vraagt:

 2. 4

  U2 had zijn grootste successen achter de rug en wist toen van gekkigheid niet meer wat ze doen moesten. Dan maken ze dit soort rommel, dus. Ze zijn er wel een beetje van terug gekomen, maar ze zijn nooit meer die rockband geworden die ze waren.

  Ze leden / lijden nogal aan zelfoverschatting.

 3. 5

  @4: Nou, dat gaat toch echt heel erg ver. Zo bar slecht is dit allemaal niet. Eigenlijk best wel goed… nou ik er nog eens naar luister, best wel sterk…

  Ik vind eigenlijk dat ze na hun terugkeer tot de commercie uitgegleden zijn. Vooral die Bono en zo. Afrika redden en zo…

  Teveel geld.