Closing Time | Swell – Forget About Jesus

Swell is een Indiepop-bandje uit San Francisco. De plaat ’41’ waar het nummer Forget About Jesus op uitkwam, werd gereleased in 1993, hetzelfde jaar waarin de Smashing Pumpkins kwamen met hun doorbraakalbum Siamese Dream. Ondanks dat de muziek zeker met dit nummer er veel van weg heeft, weet Swell anders dan de Smashing Pumpkins niet echt door te breken. Zo af en toe naar hun albums luisterend ben ik ervan overtuigd dat dit niet per se door het verschil in kwaliteit komt. Swell werd gevormd in 1989. Hun laatste album kwam uit in 2009.

 1. 1

  Goede muziek deze week! Nu nog een liedje van Motorpsycho en jullie hebben al mijn jaren ’90-helden gehad. ;)

  Swell is inmiddels behoorlijk de weg kwijt (hoewel er op Whenever You’re Ready uit 2003 (een eenmalig reünie-album met de originele drummer) nog wel een paar ouderwets goede nummers stonden), maar de eerste 4 albums zijn fantastisch. De Smashing Pumpkins hoor ik er eerlijk gezegd niet zo in terug. Dat was een echte liedjesband met grootste meeslepende refreinen, terwijl Swell vooral op zoek was naar een bepaalde sfeer. Dat verklaart misschien ook het verschil in commercieel succes.

  What I Always Wanted blijft mijn favoriet. Geen idee waar het over gaat, maar het bezorgt me na 17 jaar nog altijd kippenvel.

 2. 2

  Heb hen in 1998 in de Melkweg gezien. Speelden het hele concert met rug naar publiek. Pretentieus. Prachtig. Werd dacht ik ‘heroine sjiek’ genoemd.
  @1: Klopt.