Closing Time | Revolting Cocks – Beers, Steers and Queers

“The Revolting Cocks” is een samenwerkingsproject van leden van de Belgische formatie Front 242, Al Jourgensen, frontman van de Amerikaanse metal-formatie Ministry, en de Belg Luc van Acker. Dit project startte halverwege de jaren 80, en komt af en toe nog met iets nieuws.

Ministry komt uit de metal-scene, maar is vrij snel in haar carrière al snel gaan experimenteren met beats en samples, wat door de samenwerking met de Electronicapioniers van Front 242 in The Revolting Cocks natuurlijk alleen maar meer werd. Uit deze kruising ontstond de muziekstroom “Industrial”, die volwassen zou worden met Nine Inch Nails en Marilyn Manson. Maar dat laatste gebeurde pas jaren nadat dit nummer uit 1990 uitkwam: een bizarre mix met metalgitaren en bijzonder grove beats. We horen verder muzikale citaten die knipogen geven naar oa de western-muziek van Ennio Morricone. In de video beelden die vooral bij moeten dragen aan het provocerende en ronduit agressieve imago van de groep. Smaakloze humor of niet, de Revolting Cocks waren hun tijd vooruit en zijn tot op heden nog zeker het beluisteren waard.

 1. 1

  Ha, ja, dat waren nog eens tijden. Toch even de schoolmeester erbij: industrial bestond natuurlijk al eerder, met SPK, NON, Laibach, Vivenza, Merzbow en dergelijke.
  NIN en Marilyn Manson = pop; niet slecht maar in vergelijking ronduit bubblegum.

 2. 2

  @0:

  die volwassen zou worden met Nine Inch Nails en Marilyn Manson. Maar dat laatste gebeurde pas jaren nadat dit nummer uit 1990 uitkwam

  . Het debuut van NIN is van 1989. Maar dit is natuurlijk muggenziften.

 3. 3

  Prachtig gewoon. Vooral de harde vibraties op 01:69. Die klinken echt doorin je jeansgulp. Ik heb wel mijn twijfels over hun wereldbeeld.

 4. 4

  @0: Uit deze kruising ontstond de muziekstroom “Industrial”

  Wat een onzin! Het hele genre is in de jaren 70 bedacht door Throbbing Gristle. De stroming is vernoemd naar hun label, Industrial records.

  En Industrial is wel meer dan NIN en Marilyn Manson.

 5. 6

  Over de exacte definities van een muziekstromig zullen altijd wel debatten blijven. Wat ik bedoelde met ‘volwassenen worden’ hier is dat het vooral met die twee namen definitieve vorm en echt brede bekendheid kreeg. En dat gebeurde mijns inziens met Broken/Fixed en The Downward Spiral van NIN. Voor echte underground-liefhebbers was het toen natuurlijk juist net over.