Closing Time | Apostles – Black is Beautiful

‘Black is Beautiful’ van ‘Apostles’ is een song waar ik op stuitte toen ik aan het zoeken was op de term ‘Afrobeat’, een Nigeriaanse muziekstijl die een mengeling vormt van Jazz, Funk en West-Afrikaanse muziekstijlen die in de jaren 70 vooral in Afrika populair was. Googelend op de term ‘Apostles, Nigeria’ kom ik niet veel verder dan de informatie dat ze in die tijd vier hits gescoord zouden hebben. Misschien is het daarom wel extra de moeite van het posten waard. De genoemde invloeden zijn duidelijk hoorbaar, de funk vooral, en de Afrikaanse ritmes die voor westerse oren misschien wat vreemd klinken, maar een prachtig ‘kabbelend’ effect creëren.

 1. 2

  Klein puntje: ik zou afrobeat niet beperken tot Nigeria, al komen de bekendste afrobeat-artiesten daar wel vandaan. Ook uit Ghana en een aantal andere landen uit die hoek van Afrika komt wel lekkere afrobeat. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat de oorsprong van afrobeat ligt in de landen waar highlife populair was, want eigenlijk is afrobeat de mix van highlife met jazz , funk en andere nieuwe invloeden.

  Highlife zelf is het best te omschrijven als de muziek die ontstond wanneer de Afrikaanse muzikanten uit de legerorkesten van de koloniale machten in hun vrije tijd hun eigen muziek gingen spelen.

  Dit niet als kritiek hoor, eerder als een opzetje om meer fijne muziek te vinden. Tijdens het tiepen heb ik genoten van The Apostles.

  Een lekker voorbeeld van Ghanese afrobeat is Kyenkyen Bi Adi M’awu van K. Frimpong.

  https://www.youtube.com/watch?v=mK-aBChDtts