Closing Time | A Silver Mount Zion Memorial Orchestra and Tralala Band + Choir

A Silver Mount Zion Memorial Orchestra and Tralala Band + Choir (of zoiets, want de exacte naamgeving wisselt zo’n beetje bij elke nieuwe plaat, maar altijd iets met Silver Mount Zion) begon als een los/vast zijproject van Canadese postrock goeroes Godspeed You! Black Emperor (ook hier wisselt de exacte naamgeving). De bezetting wisselt net zo zeer als de naam, want het is een los/vast gezelschap aan muzikanten.

Het debuut was een hele mond vol (He has left us alone but shafts of light sometimes grace the corner of our rooms), en hiermee overstegen ze feitelijk moederband GYBE.

Maar daarna ging het mis. Bandleider Efrim Menuck kwam op het onzalige idee dat vocalen ontbraken aan de muziek van A Silver Mount Zion. Onzin natuurlijk. Erger nog was dat hij besloot zelf die vocalen te gaan verzorgen – een drama, want er is veel wat de man kan op muzikaal gebied, maar zingen hoort daar beslist niet bij. Huur dan een goede zanger in als je nou per se vocalen moet hebben, denk ik dan, maar helaas, het schijnt in kringen van rockmuziek nogal gebruikelijk te zijn dat men niet kan zingen en het toch doet – en dan ook nog eens het lef heeft het op een plaat te zetten. Persoonlijk haak ik dan af.

Ik zal u besparen hoe dat klonk – zoek het zelf maar op op youtube als u het echt wilt weten. Liever dan maar teruggeblikt naar het debuut uit 2000, met het stuk 13 angels standing guard ‘round the side of your bed. Wat wil je nog meer.

 

 1. 1

  Ah… Een van mijn favoriete bands!

  Dat Efrim niet kan zingen moge wel bekend zijn, maar dat vind ik juist heel goed bij de muziek passen. In de muziek geldt wat mij betreft het credo “mooier is niet altijd mooier”. Is Bob Dylan de beste zanger? Leonard Cohen? Tom Waits?

  En als dan langzaam de rest van de band invalt en ze met zeven mensen een koortje of een canon zingen, dan is het contrast des te mooier.

 2. 4

  @3: Er is een reden dat ze vooral bekend zijn in het alternatieve circuit natuurlijk. De analogie met zingen gaat niet helemaal op natuurlijk omdat iedereen wel eens zingt (al is het onder de douche) en niet iedereen ooit viool speelt. Bovendien is het beheersen van een instrument iets makkelijker te kwantificeren dan de de kwaliteit van zang.

  Over de opmerking “huur dan een goede zanger in als je nou per se vocalen moet hebben, denk ik dan” wil ik graag zeggen dat bands volgens mij liever geen extra muzikanten inhuren, maar gewoon zelf hun eigenlijk muziek maken en spelen.

 3. 5

  Er is trouwens een paar jaar terug een documentaire gemaakt over deze band, over opvoeden van een kind tijdens het toeren en de dilemma’s die meekomen met het proberen rond te komen als full-time musicus. “Come Worry With Us” door Helene Klodawsky.