Cleggs kroonjuwelen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Een bijdrage van GB van Publiekrecht & Politiek.

Na het verlies van het referendum over de wijziging van het kiesstelsel proberen Nick Clegg en zijn Liberal Democrats een volgende hervorming door het House of Lords te duwen, namelijk de Fixed Term Parliaments Bill. Het doel van het voorstel is dat een minister-president niet het parlement kan ontbinden op het moment dat hij toevallig even hoog in de peilingen staat, bijvoorbeeld om een coalitiegenoot te wippen of een meer comfortabele meerderheid in het House of Commons te verzilveren.

Het voorstel voert vaste verkiezingsdata in, telkens om de 5 jaar. Tussentijdse verkiezingen zijn alleen mogelijk als twee derden van het House of Commons daartoe besluiten of als er een motie van wantrouwen is aangenomen die niet binnen 14 dagen wordt opgevolgd door een motie van vertrouwen omdat de boel gelijmd is.

Oorspronkelijk zou de Speaker moeten bepalen of iets een motie van wantrouwen is, maar na bezwaren uit de Lords zijn ze in het Mater Parliamentorum hard op weg om motie van wantrouwen te definiëren, namelijk een motie met de woorden “That this House has no confidence in Her Majesty’s Government”.

De regering verzette zich niet tegen dit voorstel om de Speaker wat meer uit politiek gevoelig vaarwater te halen. Verzet was er wel tegen het plan om een sunset clause toe te voegen, waarmee elk nieuw parlement voor zichzelf moet bepalen of ze willen vasthouden aan de termijn van vijf jaar. De bezwaren leunen sterk op de Sovereignty of Parliament dat verbiedt dat een parlement zijn opvolgers bindt. Over vijf jaar opnieuw beginnen was niet de hervorming die de regering wenste. Desalniettemin stemden de Lords voor het amendement, daarmee voor de 15e keer de regering wegstemmend.

Uiteraard moet het amendement ook nog door de Commons worden goedgekeurd om wet te worden. Clegg en Cameron kunnen de Commons naar een confrontatie met de Lords leiden en de Parliament Acts inzetten om de Lords uit hun veto-recht te duwen. Maar dat soort procedures kosten veel politiek kapitaal. Terwijl de voorstellen voor de hervorming van het House of Lords nog maar net beginnen los te komen…

Reacties zijn uitgeschakeld