Ciao bella, desideri mangare?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

GeenCommentaar heeft ruimte voor gastloggers, dit maal voor Lord Flasheart, die het ons via de mail toezond.

Carbonara bereiden (Foto: Flickr/orangeek)Het is al een beetje ‘oud nieuws’, maar voordat GeenCommentaar haar toevlucht neemt tot culinaire tips, moest eerst nog even getest worden of echt elke bezoeker in staat zou zijn het onderstaande recept in elkaar te draaien.

Dus men neme een onwetende huisgenoot met twee linkerhanden, men teste het eigen engelengeduld als een ei-kaas mengsel richting het plafond gelanceerd wordt en men onderdrukke de vloeken als met blote handen wat al te kwistig weggemikt kookvocht redding behoeft. Maar het resultaat overtrof alle verwachtingen; ergo operatie geslaagd!

‘Ja, prachtig, Flash, maar waar slaat dit op?’

Vorige week woensdag 17 januari was het de Internationale Dag van de Italiaanse Keuken! Meer dan 130 Italiaanse chefs over de hele wereld maakten een originele spaghetti alla carbonara. De keuze was op dit gerecht gevallen, omdat, aldus de enige Nederlandse deelnemer Fabio Cappellano, ?dit gerecht in feite een symbool van verkrachting van de Italiaanse Keuken in de wereld (is).?

Die verkrachting blijkt voornamelijk te slaan op het overvloedig gebruik van room, wat volgens Cappellano een kunstgreep is van luie restaurantkoks, die op deze manier de saus van te voren klaar kunnen maken. Een echte carbonara moet het hebben van een kaas-ei mengsel dat op het laatste moment door de hete pasta geroerd wordt. Je moet wel even opletten dat de pasta niet te warm is, aangezien het ei dan stolt en je een soort pasta met roerei en kaas krijgt. Voor de rest is het, spreekwoordelijk, een, eh, eitje.

Het originele recept staat hier [PDF]. Het testpanel geeft nog de volgende tips:

– Trek even een eurootje extra uit voor goede pasta.
– Het kan ook met spekjes, maar dan liefst wel de vette.
– Je kan de kazen in elke verhouding toevoegen, al naar gelang je smaak.
– Let op het toevoegen van het kookvocht als je de pasta bij de spekjes gooit
– Zet dan ook het vuur laag.
– Waag het niet met je fikken aan de room te komen!!

Smakelijk eten!

0

Reacties (15)

#1 Johan

Ja, prachtig Flash! Dit slaat op een van de lekkerste Italiaanse gerechten… in zijn originele vorm dan… zonder room en bij voorkeur mét spekjes erbij :)

  • Volgende discussie
#2 pedro

Bonissima, ma non è tempo sprecato sulla gente olandese?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Johan

Perché, pedro? Imho vindt ook ‘de Nederlander’ dit een lekker gerecht.

Eventueel nog te combineren met wat sla. ;)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Lord Flasheart

ja, dat kan prima.

Tomaenslaatje, of wat bospaddestoelen snijden en in knofloof, mengsel van roomboter en olijfolie en bieslook bakken. Zout, peper, door een lekkere slasoort gooien, evt nog wat pijnboompitten.

ook lekker

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Lord Flasheart

@2

Ps mijn Italiaans sux, zoals je al gemerkt hebt, dus watte bedoellu?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 pedro

Zeker vinden ze het lekker, maar dat betekent niet, dat ze het ook zo klaar gaan maken (uitzonderingen daargelaten). Vergelijk het met het nieuwe Thaise of Indonesische restaurant in je buurt: meestal kun je er de eerste 3 maanden de verrukkelijkste en vaak heel scherpe gerechten eten. Na 3 maanden is daar meestal nog maar een flauw aftreksel van over (en dat komt echt niet omdat de eigenaar of het personeel daarover klaagt).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Johan

@pedro: Ach ja, dan hebben ze toch in die 3 maanden een (aantal keer) lekkere carbonara gegeten. ;)

Waarschuwing: indien u dit gerecht thuis gaat maken, kunnen eerstvolgende ervaringen met pasta carbonara in restaurant(s) tot teleurstellingen leiden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 pedro

@5. A waste of time.

Maar niet voor iedereen hier, lees ik al. M´n opmerking was eigenlijk een beetje te arrogant, achteraf beschouwd, maar ik moet ook altijd weer zo aan de Nederlandse keuken wennen als ik uit Italië terug kom (3 / 4 keer per jaar).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Johan

Het kan ook mogelijk komen doordat ik een half jaar in Italië heb gewoond.. :)

En toch maken ik en een aantal vrienden het ‘regelmatig’..

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Lord Flasheart

Mn huisgenoten zijn nu ook helemaal om.

Bovendien, dit is dusdanig simpel, zelfs eenvoudiger ongeveer dan de roomversie, dat iedereen het kan maken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Johan

@Flash: Hey! Die zou je bewaren voor een volgend recept!!!1

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Lord Flasheart

@11

Damn! You’re right!

Volgende week originele saltimbocca dan maar?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Johan

@Flash: Wat MIJ betreft wel.

Overigens kende ik het gerecht niet, al heb ik dan als licht excuus dat ik van de noordelijke kant van Italië ‘was’. :)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 ace

Het mooie verhaal dat ik erover hoorde, is dat het gerecht werd gemaakt door de mannen uit de steenkolenmijnen ? de carbone ? die niet zo veel anders bij zich hadden dan gedroogd spek en kaas en een geit voor de room. Maar dat zou niet de eieren verklaren. Jammer, ik houd wel van die poëtische verhalen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 Lord Flasheart

@JB

Ook goed te nassen hoor. Kan ook met basilicum ipv peterselie. Dan kan je de pesto ook weglaten.

  • Vorige discussie