China viert 40 jaar Tibet

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

De Chinezen hebben weer een feestje gehouden. Ze zijn namelijk alweer 40 jaar in Tibet actief. Hoewel er al vanaf 1950 Chinese troepen in het land zijn, bestaat de deelregering nu 40 jaar. China gaat voorlopig nog even door met de onderdrukking:

“Separatist activities must be strictly cracked down on in accordance with law, so as to ensure social stability and state safety”

Reacties (7)

#1 Joost

de hele “Free Tibet” beweging is helaas overbodig geworden. Op dit moment bestaat de helft van de Tibetaanse bevolking uit Chinezen. Dat krijg je nooit meer goed.

Daarnaast vraag ik me af of de bevolking van Tibet meer wordt onderdrukt dan de bevolking van China zelf. Ook daar worden separatisten hard bestreden en is er slechts beperkte persoonlijke vrijheid.

  • Volgende discussie
#2 Mark

Dus omdat de CHinezen onvrij zijn mogen ze hun onvrijheid exporteren naar de buurlanden?

Maar idd, de strategie der Chinezen werkt goed, Tibet houdt op te bestaan als volk op die plek op de aardbol (in India gaan ze hopelijk nog even door met bestaan).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 obsidiaan

Leuke post spuyt12 nu het om een links regiem gaat is het allemaal minder erg en kunnen we de protestgroepen opheffen.
Waarom heb ik je zo nooit over Israël gehoord:
Ik transponeer je stelling daarheen.
De Joden krijgen we toch nooit meer weg uit Jeruzalem, we kunnen Hamas beter opheffen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Joost

Je hebt het over mijn reactie? Ik keur niets goed, maar het wordt wel moeilijk om het eea daar weer terug te draaien.

Daarnaast ben ik er ook van overtuigd dat je Jeruzalem niet meer terug kan geven aan de Palestijnen. Maar voor een groot gedeelte van de Westbank geldt dat niet. Daar is de grote meerderheid nog steeds Palestijns.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Har

@Spuyt12: Ja, de tibettanen worden zwaarder onderdrukt dan de chinezen. Bovendien is de hedendaagse onderdrukking van de chinezen lang zo actief niet meer. Onlangs was ik in Sitchuan aan beide zijden van de grens met Tibet en dan valt het verschil duidelijk op. Voorbeeldje: vanuit China kon ik gewoon naar huis mailen en posts plaatsen op nl-blogs, vlak voor de grens met Tibet trof ik het laatste internetcafé. Kijken naar de site kon nog, maar opvragen van post of versturen daarvan resulteerde onmiddelijk in een chinees waarschuwingsscherm en was onmogelijk.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Joost

Oké, kijk dan komen we ergens… Blijkbaar wel dus.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 obsidiaan

Door de huidige economische ontwikkelingen zal inderdaad de bereidwilligheid van regerings / landen om china onderdruk te zetten sterk afnemen. Dit stoort me heel erg.

Om van jeruzalem een gedeelde heeofstad te maken zal ook erg moeilijk worden, dat stoort me ook.

Al die tijd is Araf verheerlijkt door veel mensen. Hij had onderdruk gezet moeten worden (natuurlijk volgens mijn inzichten dus geen harde werkelijkheid) om de bomaanslagen naar israel toe te stoppen. Nu is de boel religieus geradicaliseerd en daardoor een veel ingewikkelder probleem geworden.
Araft hij belang bij onderdrukte palestijen ivm met de westerse subsidies, hoe anders kon hij elke maand een half miljoen euries overmaken naar zijn vrouwtje in Parijs. Zie ik balkenende nog niet doen.

Wat me ook irriteerd is hoe indonesie met de Papua`s omgaat. Wij hadden ze zelfbestuur belooft, maar Kennedy moest het kand zonodig aan indonesie overdragen zadat de VS daar Aluminium kon delven. Papua`s de klos door weereens amerikaanse buitenlandse politiek

zo dit moets ik even kwijt.

  • Vorige discussie