Carnaval in Zuid-Amerika: van traangas tot visumvrij reizen

Foto: Riccardof (cc)
Serie:

ELDERS - Zuid-Amerika is ondergedompeld in het carnavalsgeweld, van Montevideo tot Rio de Janeiro. Daarom deze week een kortere ‘Elders’ dan u gewend bent. Alaaf!

De (studenten)protesten in Venezuela duren inmiddels ruim een maand en het einde is nog lang niet in zicht. Per decreet kondigde president Maduro een vervroeging van Carnaval aan. Hij hoopte dat daardoor de gemoederen zouden bedaren.

De Carnavalsvakantie wordt door Venezolanen van oudsher gebruikt om naar het strand te gaan. Veel stranden bleven dit weekend echter leeg, terwijl de straten weer volliepen met demonstranten.

De overheidsdiensten hebben weinig geduld met de demonstranten, en grijpen opnieuw hardhandig in. Uit cijfers van de regering blijkt dat tot nu toe 18 Venezolanen zijn omgekomen bij de protesten, en ruim 260 landgenoten gewond zijn geraakt. Volgens een lokale NGO zijn daarnaast 863 demonstranten gearresteerd, waarvan er nog 30 vastzitten.

De bekendste arrestant is oppositieleider Leopoldo López, die vanuit zijn cel opriep vooral door te gaan met de protesten. De oppositie is dan ook niet ingegaan op de uitnodiging van de regering tot een ‘vredesoverleg’. Die oproep leek ook weinig oprecht, aangezien Maduro de afgelopen weken zijn politieke tegenstanders continu uitmaakt voor fascisten.

Ook de komende dagen wordt door heel Venezuela gedemonstreerd.

Cristina Kirchner opent politieke jaar
Afgelopen zaterdag opende presidente Cristina Fernández de Kirchner het politieke jaar van Argentinië. Het is het laatste volledige jaar dat ‘CFK’ zal dienen. In oktober 2015 loopt haar termijn af. De Argentijnse grondwet laat geen tweede herverkiezing toe. In haar openingsspeech – die 2 uur en 45 minuten duurde – sprak ze vooral over de sociale verworvenheden waar haar regering (en die van  haar man Néstor) voor hebben gezorgd.

De afgelopen jaren werd in Zuid-Amerikaanse land het homohuwelijk toegestaan, een algemene kinderbijslag ingevoerd, een studiebeurs voor schoolverlaters en herintreders geïntroduceerd en werd een nieuw hypotheekprogramma opgezet. Op het plein voor het congres hadden zich dan ook duizenden aanhangers van de presidente verzameld.

Uit het nieuwste kiezersonderzoek blijkt echter dat het image van Cristina een flinke deuk heeft opgelopen. 67,5 procent van de Argentijnen is ontevreden over hun presidente. Slechts 25 procent heeft een positief beeld van Cristina. Sinds de midterm-verkiezingen van oktober 2013 blijft het image van het Argentijnse staatshoofd dalen.

De afgelopen maanden vonden verschillende incidenten plaats die de lage waardering deels kunnen verklaren. Zo werd de hoofdstad Buenos Aires in december geplaagd door stroomstoringen, en devalueerde de Argentijnse peso met bijna 20 procent in januari.

Chilenen reizen zonder visum naar de VS
Vanaf mei kunnen Chilenen naar de Verenigde Staten reizen zonder visum. Dan treedt het Andesland namelijk als enige Latijns-Amerikaanse natie toe tot het zogenaamde Visa Waiver Program. Inwoners van de deelnemende landen (waaronder Nederland) dienen voorafgaand aan hun reis wel het ESTA-formulier in  te vullen. Een apart visum is dan niet meer nodig. 

Slechts 37 landen doen mee aan het visumprogramma. Toelating tot het programma wordt gezien als een soort bevestiging van status als ‘Eerstewereldland’. Voor Chili is de toelating dan ook van grote symbolische waarde. De Chileense regering heeft nooit onder banken of stoelen gestoken dat ze het eerste ‘ontwikkelde’ land in Latijns-Amerika wil zijn. Dat doel moet in 2020 behaald worden.

Buurland Argentinië heeft overigens de omgekeerde weg bewandeld: tot de economische crisis van 2001 konden Argentijnen zonder visum naar de VS reizen. Tegenwoordig is een visumaanvraag echter verplicht.

Remi Lehmann is correspondent in Argentinië en Uruguay voor De Persdienst. Zijn artikelen lees je onder andere in het Brabants Dagblad , De Gelderlander en Tubantia. Voor een dagelijkse portie nieuws uit Zuid-Amerika volg je Remi op Twitter. Tips worden altijd op prijs gesteld: remi.lehmann[at]gmail.com.

Reacties (2)

#1 Co Stuifbergen

…De Argentijnse grondwet laat geen tweede herverkiezing toe…
Ik zou liever zeggen: De Argentijnse grondwet laat geen derde termijn als president toe.

Of desnoods: De Argentijnse grondwet laat geen eerste her-herverkiezing toe.

  • Volgende discussie
#2 Hans Verbeek

Over het jaar 2013 produceerde Brazilië dagelijks gemiddeld 2,03 miljoen vaten olie.
In 2012 was dat 2,07 miljoen vaten per dag.
En in 2011 was dat 2,11 miljoen vaten per dag.
De Brazilianen produceren elk jaar minder olie, maar verbruiken ieder jaar ca. 2,5% meer.
Het land gaat steeds meer olie importeren, totdat het de rekening niet meer kan betalen.

  • Vorige discussie