Bruggen slaan op z’n Amerikaans

Foto: copyright ok. Gecheckt 23-11-2022

ANALYSE - Gisternacht hield Obama zijn State of the Union. Hij sprak het Congres toe over de staat waarin het land verkeert en zijn plannen voor de toekomst.

Barack Obama en Mark Rutte, ze zeggen precies hetzelfde en toch klinkt het anders. ‘Bruggen slaan’ klinkt nu eenmaal slapper dan ‘let’s get it done’ en ‘put the nation’s interest before partner’. Obama verwees in zijn opening naar John F. Kennedy, die in 1962 in zijn SotU zei: ‘Constitution makes us not rivals for power, but partners for progress’. Met andere woorden: er moet veel gebeuren, zet partijpolitieke belangen opzij. Gezien de zurige blikken van de Republikeinse toehoorders in het Congres wordt dat nog geen sinecure.

Binnenlandse uitdagingen

Nadat eerst zijn kabinetsleden onder luid applaus, van de Democraten uiteraard, en handenschuddend het Congres binnenkwamen, sprak Obama het Congres toe. Het was de eerste State of the Union sinds de herverkiezing van Obama. Nu hij zich daar niet meer druk om hoeft te maken, is dit het moment om de echte change in gang te zetten die hij vier jaar geleden verkondigde.

En er is nogal wat werk te verzetten in de VS. De begroting moet op orde worden gebracht met een bezuiniging van vier biljoen dollar. Van de rijken worden meer bijdragen verwacht. Obama wil niet dat belastingteruggaven voor de rijken ten koste gaan van investeringen in scholen en gezondheidszorg. Tegelijkertijd moeten de gezondheidszorg en onderwijs worden hervormd: de kosten moeten omlaag en de kwaliteit omhoog.

Werkgelegenheid is een andere prioriteit. De Amerikaanse president wil dat banen die nu naar het buitenland worden uitbesteed terugkomen naar de VS en dat er wordt geïnvesteerd in onderzoek. Ook moet het minimumloon omhoog, zodat niemand onder de armoedegrens hoeft te leven. Scholen moeten hun opleidingen gaan richten op sectoren en branches die de toekomst hebben. En de Democraten willen investeren in infrastructuur, woningbouw en scholen.

Obama wist van al deze binnenlandse uitdagingen een optimistisch verhaal te maken. We zijn ook niet anders gewend. Hij betoogde zelfs dat het begrotingstekort niet verder op zal lopen. Alle investeringen zullen zich dubbel en dwars terugverdienen. Dat is een mooie belofte, maar nauwelijks waar te maken.

Missie in Afghanistan

Naast alle binnenlandse problemen is er de missie in Afghanistan. Obama kondigde aan dat er dit jaar nog 34.000 militairen terugkomen en zei: ‘By the end of 2014 our war in Afghanistan will be over.’ De missie zou geslaagd zijn, de kern van Al Qaida is verslagen. Er blijft een relatief klein aantal militairen achter voor training van Afghaanse troepen.

De terugkomst van de militairen overstemde voor het moment het feit dat het een veel te rooskleurige voorstelling van zaken is. De grote vraag is of meer dan tien jaar oorlog in Afghanistan tot duurzame veranderingen in het land hebben geleid. Of dat het land in burgeroorlog vervalt na de Amerikaanse terugtrekking. Bovendien laat het conflict in Mali zien dat extremisten gewoon op een nieuwe plek opduiken als ze worden verdreven. Obama beweerde dat de VS terrorisme zullen blijven aanpakken. Wat betekent dat voor de rol van de VS wanneer terroristische organisaties in Afrika terrein winnen?

Fundamentalisme is niet de enige buitenlandse bedreiging die Obama constateerde. Proliferatie van kernwapens moet worden aangepakt. Die moeten zeker uit handen blijven van Noord-Korea. Maar Obama wil ook met Rusland spreken over het terugbrengen van het aantal kernwapens. Daarnaast vormen cyberaanvallen op Amerikaanse bedrijven en de overheid een nieuwe bedreiging.

Vuurwapengeweld

De SotU eindigde met hét grote binnenlandse issue van de laatste tijd: wapengeweld. Obama deed een beroep op alle partijen om plannen voor het terugdringen van geweld met vuurwapens te steunen. ‘Because in the two months since Newtown, more than a thousand birthdays, graduations, and anniversaries have been stolen from our lives by a bullet from a gun.’

Over vier jaar rekenen we Obama af. Wordt hij de grote hervormer die boven de partijen stond, of wordt hij de beloftevolle president die de verwachtingen niet kon inlossen?

Reacties (2)

#1 Kalief

‘Bruggen slaan’ klinkt nu eenmaal slapper dan ‘let’s get it done’ en ‘put the nation’s interest before partner’.

Je moet wel een enorme Obama-fanboy zijn om zulke slappe hap heilig te verklaren. ‘Let’s get it done.’ Homo! Oh nee, Gaye! Marvin Gaye wel te verstaan. Let’s get it on.

Ongeacht wat een Rutte of andere Nederlander had gezegd, je had een tekst die Obama nog moest uitspreken bij voorbaat beter verklaard. Het zal in de kringen waar jij verkeerd wel politiek correct zijn, maar bij mij roept het slechts een kotsgeur op.

Ik sla de rest van je tekst dan ook met liefde over. Nog even je slotalinea checken: Over vier jaar rekenen we Obama af. Haha, wie zijn die ‘we’, Koedijk en zijn goudvis?

  • Volgende discussie
#2 thallman

Weet je wie ook goed was in speeches en het aan de kant zetten van partijbelangen middels executive orders?

Want laten wel wezen, Obama’s versie van eenheid is die van een dictator.

  • Vorige discussie