Brief aan Halbe Zijlstra

BRIEF - Het H-woord is gevallen. Nu gaat blijken of de hoofden van Teeven en Weekers meer waard zijn dan het gezicht van de VVD.

Geachte heer Zijlstra,

Vorige week schreef ik aan Frans Weekers dat ik vermoedde dat hij een motie van wantrouwen niet zou overleven. Dat vermoeden baseerde ik op het feit dat het huidige kabinet een uitruilkabinet is en dat de VVD dankzij het aanblijven van Teeven al bij de PvdA in het krijt stond. Ik dacht dat de VVD de PvdA niet opnieuw zou willen vragen een VVD-staatssecretaris in het zadel te houden.

Ik had het fout. Weekers bleef vrij probleemloos overeind in het debat en overleefde de motie. Met dank aan de PvdA. In mijn brief aan Weekers schreef ik ook dat áls Weekers zou aanblijven, we snel achter zijn politieke waarde zouden komen. Dat is dus nu het geval. U liet er geen gras over groeien en doorbrak twee dagen na het debat het taboe op de hypotheekrenteaftrek.

De manier waarop u uw toerijking deed, was nogal absurd. U stelde zich een eiland voor waar nog helemaal niets was en het belastingstelsel dus vanaf nul kon worden opgebouwd. Als liberaal zou u dit natuurlijk doen zonder allerlei toeslagen en subsidies. Toen de SP en GroenLinks vroegen wat er op uw eilandje zou gebeuren met de hypotheekrenteaftrek, antwoordde u:

Als je een straf zet op succes en bezit, dan creëer je een situatie waarin je ook instrumenten in het leven roept om dat weer te compenseren. Ik noem de hypotheekrenteaftrek. Als wij in staat zijn om een belastingsysteem in elkaar te flansen waarbij dat niet het geval is, kunnen wij ook de hypotheekrenteaftrek aan de kant zetten.

Dat is niet bepaald een keiharde toezegging dat de hypotheekrenteaftrek vanaf volgende week overboord is, maar het biedt wel een opening. Zo interpreteer ik het tenminste maar, want ik heb geen idee waar uw puur hypothetische fabeltje – niveautje Stekker van Sap – anders toe zou moeten dienen. Hoe dan ook, het hoge woord is er uit; er zijn omstandigheden denkbaar waarin het H-woord onderhandelbaar is. Dát was de boodschap.

Nog dezelfde dag deed ook Mark Rutte een duit in het zakje. De PvdA moet immers wat te kiezen hebben na het redden van twee VVD-staatssecretarissen. Rutte zei dat regeringspartijen er ‘vast uitkomen’ wat betreft het vreemdelingenbeleid. Dat zou in de praktijk wel eens kunnen betekenen dat de (vernieuwde) motie van Terphuis integraal wordt uitgevoerd als kabinetsbeleid, want voor minder lijkt de PvdA-achterban het niet te doen.

Als ik de VVD was, zou ik die vreemdelingenmotie direct overnemen, want dat is toch allemaal politiek gelul in de marge met nauwelijks merkbaar effect op de praktijk. De grote vraag is natuurlijk of dat eiland zonder hypotheekrenteaftrek er gaat komen. Het zal de komende tijd moeten blijken of de hoofden van Teeven en Weekers meer waard zijn dan het gezicht van de VVD.

Ik heb een voorstel waarbij iedereen wint. Als u uw achterban warm krijgt voor het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek, kan Rutte dat nog dit jaar doorvoeren. De huizenprijzen zullen dan verder dalen. Ik beloof dat ik dan zal ophouden met scheefhuren en eindelijk mijn eerste huis ga kopen. Ik zal ook al mijn startervrienden – en daar heb ik er een hoop van – vertellen hetzelfde te doen. Dan heeft de VVD door zijn schuld in te lossen bij de PvdA, de huizenmarkt vlotgetrokken. PvdA blij, VVD blij, ik blij. Mooi toch?

Groeten,

Boudewijn.

Reacties (10)

#1 bookie

Als ik het goed begrijp moet je het er dan wel mee eens zijn dat het 52% tarief (zijnde straf op succes) wordt afgeschaft.

  • Volgende discussie
#2 Joop

@1.

Straf op graaierij, maten naaierij en successie moet niet worden afgeschaft.
—–

Het afschaffen van de hypo aftrek is in de ogen van Halbe Zijlstra afhankelijk van het slagen van zijn liberale dromen – zoals hij illustreerde laatst in de Kamer met een eiland waar hij en zijn collega’s kamerleden aangespoeld zouden zijn.

Dus blij maken met een dode mus. Want ik denk dat heel veel mensen het niet zo eens met de voorwaarden die hij stelt.

Nee, idealen, ook bij VVD, zijn ze aan het dromen.

Het eiland-verhaal kan je vinden bij :

http://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/verslagen/verslag.jsp?vj=2012-2013&nr=83

Hij is de tweede inspreker na het gewauwel van de PVV in de persoon van Tony van Dijck.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 bookie

@2
Natuurlijk, iedereen die in de 52% schaal zit is een graaier en matennaaier.

Zo zie je maar dat links extremisten qua vooroordelen niet onderdoen voor rechts extremistische racisten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Joop

@3.

Zeg ik iedereen?

Belachelijke opmerking, zo ken ik je weer.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 pedro

@1: waarom zouden we alleen het 52% tarief afschaffen dan? Waarom de andere tarieven (behalve het laagste tarief?) niet?

Weet je wat: we verhogen het belastingtarief voor iedereen gewoon naar 52%. Is dat ook goed?

Btw: het belastingtarief van 52% is geen straf op succes, maar eerder net zo iets als de kansspelbelasting. Wie het geluk heeft in zijn leven zo veel geld te krijgen, mag daar best wat extra voor belast worden, want dat iemand zo veel geld krijgt, is vooral te wijten aan geluk (als het geen graaierij en matennaaierij is) en voor een klein deel misschien ook nog wel aan hard werken.

PS: ook mensen in het 52% tarief betalen over de eerste 56.000 euro, die ze per jaar als inkomsten opgeven, minder dan 52% belasting, net als iedereen anders.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Cor Mol

Naast het toeslagen carrousel van 13 Mld. wordt er nog eens 26 miljard aan woningsubsidie uitgegeven. Totaal wordt zo 39 miljard aan de staatsruif onttrokken. In 2009 werd netto 80 miljard aan inkomstenbelasting minus heffingskortingen ontvangen. Er zijn dus voldoende mogelijkheden om het belastingstelsel vergaand te hervormen, met een rechtvaardigere belastingheffing..

De suggestie dat de hele HRA als belastingverlaging kan worden terug ontvangen. berust op een misverstand. De upper middle class heeft zich de laatste 10 jaar bovenmatig verrijkt door de HRA te optimaliseren door aflossingsvrije hypotheken, waardoor de HRA van 1995 – 2007 met 300% toenam, terwijl het bbp maar met 95% steeg. Daarnaast moet eindelijk maar eens een reële vermogensbelasting over het woningbezit betaald worden, de huurder betaalt ook vermogensrendementsheffing over zijn spaargeld.

Als we dan ook de vermogensheffing over pensioenreserves meenemen, kan de vrijstelling vermogensheffing fors omhoog.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Jack Random

Volgens mij was de andere kant van de HRA-munt van Zijlstra een soort vlaktaks of veel lager toptarief (wat #1 al zegt). Waardoor de achterban van de VVD (>2x modaal, royale HRA) er ondanks het afschaffen van de HRA en geen cent op achteruit zouden gaan; eerder vooruit. Want geen enkele partij gaat natuurlijk veranderingen doorvoeren waardoor haar eigen achterban er op achteruit gaat.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 bookie

@6
Niet alleen de huurder, maar ook de eigen woningbezitter betaalt vermogensrendementsheffing over zijn spaargeld. Tot de crisis was het voordeliger om bij de aankoop van een huis het gehele bedrag te lenen en je spaargeld aan de hypotheek te koppelen. Door de lage spaarrente en onzekere beurs ligt dat nu wat anders.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Henk van S tot S

Een brief aan Halbe Zijlstra:
Dat is toch zonde van het papier (serverstroom) ;-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Jacob Lageveen

Het lijkt me toch zo’n nare man die Halbe Zijlstra. Lachend de sociale woningmarkt afschaffen. Zomaar even!

  • Vorige discussie