Boze, grote, stonede middenklasse

Foto: copyright ok. Gecheckt 11-02-2022
Serie:

ACHTERGROND - Wat is het nieuws elders in de wereld? De presidente van Argentinië ging slecht om met protesten van de middenklasse in haar land, en hoe beïnvloeden de verkiezingen in de VS de drugskartels in Mexico?

Hét nieuws van deze week in Argentinië was de ‘#8N’ megaprotestmars tegen de regering van presidente Cristina Fernández de Kirchner. Met luid pannengekletter, het zogenoemde cacerolazo, gaven met name middle class Argentijnen uiting aan hun woede over groeiende onveiligheid en corruptie, hoge inflatie en economisch wanbeleid.

Hoe dat economisch beleid, dat onder meer protectionisme gebruikt als middel tegen kapitaalvlucht en inflatie, precies in elkaar steekt laat dit artikel in Businessweek door middel van een paar sprekende voorbeelden mooi zien. Zo moet Porsche om onderdelen te mogen importeren naar Argentinië inmiddels eerst genoeg olijven en wijn het land uitsturen. Het is wachten op de eerste bolide die op Malbec-ethanol draait en gesmeerd wordt met olijfolie.

De middenklasse was ook boos vanwege de Oostindisch dove presidente. Haar respons de dag na de mars was bijna cabaretesk. Ze tweette: “Deze week waren er twee belangrijke gebeurtenissen. De Amerikaanse, en de Chinese presidentsverkiezingen.” In your face, #8N. In. Your. Face.

Die presidentsverkiezingen waren niet het enige nieuws uit het noorden met grote invloed op Zuid-Amerika. Ook referenda over het homohuwelijk en legalisering van marihuana haalden het nieuws. Die twee samengenomen produceerden bovendien deze 24-karaats gouden dijenkletser.

Minder lollig maar nog altijd positief zijn mogelijk de consequenties van ruimer (soft)drugsbeleid voor de war on drugs. In Mexico zijn in totaal al zo’n 60.000 slachtoffers van drugsgerelateerde misdaad te betreuren en de Washington Post ging na wat de mogelijke gevolgen van veranderend drugsbeleid voor Amerika’s zuiderbuur zijn.

De kosten, zowel financieel als in mensenlevens, komen Mexico al tijden de neus uit. Maar het is twijfelachtig of de kartels veel te lijden zullen hebben van legalere marihuana. De georganiseerde misdadigers verdienen aan veel meer dingen geld, bijvoorbeeld aan digitale piraterij. Ik ruik een nieuw businessmodel.

Terug naar de middenklasse van Latijns-Amerika, want niet overal zijn de burgers boos. The Economist publiceerde een interessant stuk over het ‘groeiende midden’ van het continent, dat echter nog niet overal een echte middle class society met zich mee heeft gebracht.

De Latijns-Amerika chef van de Wereldbank geeft in het artikel twee scenarios: de middenklasse kan ofwel de staat vooruitstuwen en stimuleren om betere publieke goederen te leveren; ofwel zij kan zich steeds meer afkeren van het staatsapparaat, hetgeen een verslechtering van die goederen tot gevolg zou hebben. Ook is het van belang de groep die net de armoede is ontstegen te behoeden voor een terugval. Wat dat betreft is de legalisering van marihuana misschien weer minder. Then again..

Reacties (5)

#1 Bismarck

“Zo moet Porsche om onderdelen te mogen importeren naar Argentinië inmiddels eerst genoeg olijven en wijn het land uitsturen. “
Ik heb met de Argentijnen te doen, want een Porsche is echt een eerste levensbehoefte.

“De kosten, zowel financieel als in mensenlevens, komen Mexico al tijden de neus uit. “
Van de andere kant neem ik aan dat de miljardenwinst uit de drugshandel uiteindelijk ook haar weg vindt naar de (legale) Mexicaanse economie (dat neemt de mensenlevens niet weg natuurlijk).

  • Volgende discussie
#2 Amateur Commenter

Goh Bismarck,
leg eens uit hoe geld uit de illegale drugshandel zich uiteindelijk dan, op een positieve manier, zich een weg zal vinden in de Mexicaanse Economie.

Wellicht voor grafdelvers, afkick en brandwond-klinieken, verzekeringen en andere ondernemingen die hun inkomen op menselijk baseren. Iets anders kan ik mij niet voorstellen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 su

@2: Zelfs drugsbaronnen moeten eten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Bismarck

@2: Of misschien wel door de vele duizenden onderknuppels, die het geld dat ze verdienen met de smokkel in de lokale supermarkt uitgeven om hun gezin van te voeden. Het is gewoon een bedrijfstak die in Mexico (en Midden-Amerika in het algemeen) voor erg veel werkgelegenheid zorgt, puur vanwege het illegale karakter ervan. Het feit dat de drugs in de VS een veelvoud opleveren van wat er in Zuid-Amerika voor betaald wordt, vertaalt zich in erg veel geld dat in Midden-Amerika blijft hangen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 elmar

@2 : hoe zwart geld zijn weg terug vind in de economie? Eh….lang nadenken………als geld?waar mensen dingen van kopen?

  • Vorige discussie