Boer Zoekt Commentaar, zonder romantiek

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Boer Zoekt Vrouw (Foto: Flickr/paral_lax)

Je leeft maar één keer, zeg ik altijd.

Aldus Johannes, één van de tien speed dates van boerin Annemarie in de uitzending van Boer Zoekt Vrouw van afgelopen zondag. Filosofische gedachten passen natuurlijk prima bij de KRO, maar een boeren-Plato in de dop, wie had dat gedacht? Een boer met duidelijk minder platonische gedachten bleek boer Marcel. De Limburger leek bij het daten overal zaadvragende ogen te zien, gezien zijn obsessie met het krijgen van kinderen. Ook de in Duitsland wonende boer Richard deed met zijn geile praat weinig om het boerenimago op te vijzelen. De spanning tussen het zijn van een dating-programma en een langgerekte reclame voor de Nederlandse boeren kwam weer eens opborrelen. Behalve kinderen en seks, zijn er echter nog genoeg andere boerenzaken waar nauwelijks over gesproken wordt in Boer Zoekt Vrouw. Bijvoorbeeld, het gebrek aan romantiek in een boerenleven. En dan bedoel ik niet in bed.

Voormalig minister van Landbouw Veerman begreep heel goed waar Boer Zoekt Vrouw de boeren in Nederland mee helpt.

Bij het ministerie en LNV doen we er veel aan om die verbinding tussen voeding, natuur, platteland en landbouw te laten zien. Maar wie luistert er tegenwoordig nou naar een minister? Tegen de resultaten van een programma als Boer zoekt Vrouw kan ik niet op. Vorig jaar steeg de populariteit van boeren in onze samenleving. En dat was vooral te danken aan deze serie.

Daar kan geen Glossy Gerda tegenop. Het is een klein wondertje dat een sector die bekend staat om zijn geklaag zo populair is. Daar mogen de boeren hun handen om dichtknijpen. Ondanks de slechte staat van de sector – gekke koeien, varkenspest, q-koorts, ga zo maar door – zijn ze in Nederland populairder dan ooit. Een programma als Boer Zoekt Vrouw is natuurlijk ook helemaal niet gebaat bij al die dierenellende en klagende boeren. Yvon Jaspers houdt ze netjes buiten beeld.

Met zoveel vrouwen die staan te trappelen om hun nesteldrang op het hooi van een boerenschuur te botvieren, ziet het erf op de boerderij er wat kinderproductie betreft zonnig uit voor de toekomst. Maar hoe gaat het met de overige productie? Er zijn natuurlijk altijd weer party poopers, die roet in het eten gooien. Vorig jaar was het geklaag onder de boeren, waaronder boer Frans uit Boer Zoekt Vrouw 2007/2008, tot grote hoogten gestegen vanwege de lage melkprijs (zie filmpje hieronder).

Intussen gaat de melkprijs overigens weer vrolijk omhoog. Sterker nog, als je de cijfers van melkprijzen bekijkt (.pdf) waren 2007 en 2008 ook al absolute topjaren voor de boeren die melk produceerden. Alleen 2009 gaf een melkdipje. Tja. De klagende boer, hij ploetert voort. Nog een wonder dat hij aan de vrouw komt. Als je het aan de filosofen overlaat, geldt dat laatste overigens voor iedereen. Tenzij je de liefde net zo filosofisch bekijkt als boeren Marcel en Richard. Was het immers niet Plato die zei:

Er is geen groter plezier dan lichamelijke liefde.

In de komende uitzending op zondagavond ontvangen de boeren de door hen gekozen logees uit de speed dates. Te zien bij de KRO, NED 1, 20.20 uur.

Reacties (4)

#1 Peter

Waarom weet ik niet, maar een deel van het artikel doet me denken aan een gedichtje van wijlen Cees Buddingh’
De zon komt op, de zon gaat onder
langaam telt de oude boer zijn kloten

Overigens is, wat mij berteft, nog steeds de vraag niet beantwoordt, waarom de vrouw een boer wil.

  • Volgende discussie
#2 Arnoud

@1: waarom de vrouw een boer wil? Daar kom ik nog op terug naar aanleiding van de komende aflevering.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 marieke

Beste Arnoud,

Je commentaar over het klagen van veehouder is volkomen onterecht. Per week stoppen er zo’n 50 veehouders en binnen 20 jaar is het aantal veehouders in Nederland gehalveerd. Het aantal koeien is in die periode met 20 procent afgenomen. Dat is niet omdat er zo veel geld mee verdiend wordt…
Je spreekt over een ‘dipje’ in 2009 en topjaren daarvoor. In 2009 was de melkprijs 27% lager dan de jaren ervoor, tot zo’n 28 euro per 100 kg melk. Dat lijkt mij toch wel iets meer dan een ‘dipje’. Denk je dat je voor dat bedrag winstgevend koeien kunt houden?!

Groeten Marieke

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Arnoud

@ Marieke: ondernemen is niet zonder risico. Dan ga ik er vanuit dat je een slechter jaar incalculeert. Bedrijven lijden altijd weleens een jaar verlies. Dat is uiteraard erg vervelend voor de individuele ondernemer. Maar het kan er bij mij niet in dat je dat niet kunt voorzien. Tenslotte is er niemand die boeren dwingt om alleen koeien te houden, voorzover ik weet. Bij paardenraces wedden op een paard is ook risicovoller dan je kansen te spreiden.

Je mag het oneens met me zijn, maar ik ben niet overtuigd door je argumentatie dat mijn commentaar over het klagen van veehouders volkomen onterecht is. Ik wil er best nog wel in meegaan dat je af en toe klaagt als boer. Maar niet vanwege lage prijzen in 2009.

  • Vorige discussie