Blue Energy, de Afsluitdijk als krachtcentrale

COLUMN - Het is een wereldprimeur. Een mirakel zelfs. Net nu de fossiele brandstoffen op hun einde lopen, komen wetenschappers met de ultieme oplossing voor onze groeiende energiebehoefte. Het opwekken van elektriciteit door zout en zoet water met elkaar in contact te brengen. Blue Energy noemen ze het. Bekijk hier hoe het werkt.

De onlangs geopende testmodule langs de Afsluitdijk is met een vermogen van vijftigduizend Watt nog maar klein vergeleken met de grootse plannen die het bedrijf REDstack heeft met produceren van deze zogenaamde ‘blauwe stroom.’ Op termijn moeten er in de Afsluitdijk duizend van deze energie-opwekkende modules komen, die alle huishoudens in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe van stroom voorzien. Onafhankelijk van de wind of de zon. 24/7 dus.

Het vermogen van de huidige centrale module moet dan eerst nog wel even wat omhoog. Vier keer om precies te zijn. Pas dan is de module krachtig genoeg om oneindig gestapeld te kunnen worden op plekken waar zoet en zout water elkaar treffen. Wereldwijd ligt er bij riviermondingen ongeveer 1.600 miljard Watt braak. Dat is ongeveer de helft van de elektriciteitsbehoefte van Europa.

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Toch lijkt het wel degelijk te werken en vallen de bezwaren mee. Vooral ecologen houden hun hart vast. De filters, waardoor straks de gigantische hoeveelheid water stroomt die nodig is om de ‘blauwe stroom’ op te wekken, zeven ook het zoöplankton en de vis- en mossellarven eruit. Dat is niet goed voor het ecosysteem in de Waddenzee.

Ook mosselkwekers kunnen hier nadeel van ondervinden. Hun mosselzaadinvanginstallaties bevinden zich namelijk in de westelijke Waddenzee. Hoe minder mosselzaad, hoe minder mosselen. Dat gaan de kwekers in hun portemonnee voelen. Vandaar dat een samenwerkingsverband van instituten als NIOZ, Imares Wageningen UR en Deltares vanaf eind 2015 de gevolgen van een grootschalige Blue Energy-centrale voor de Waddenzee onderzoekt. Er zijn oplossingen mogelijk waarbij de vis- en mossellarven niet in de installatie worden gezogen.

Blue Energy, veel groener kan haast niet. Nog een reden om extra zuinig te zijn op ons kostbare zoete en zoute water.

Reacties (10)

#1 Arjan

“On Wednesday, REDstack BV, the Dutch company which supervises the project, opened a test facility in order to popularize blue energy and pave the way for the construction of blue energy plants in the 2020s, said the firm’s chief executive officer, Rik Siebers.” – http://www.presstv.ir/detail/2014/11/27/387678/dutch-company-opens-blue-energy-plant/

Duurt nog dus wel eventjes..

  • Volgende discussie
#2 Joost

Door zo’n centrale zal dagelijks een hoeveelheid water moeten stromen ten grootte van de IJssel. Nu wil het toeval dat dat ongeveer is wat het IJsselmeer instroomt, omdat, eh, de IJssel erin stroomt, maar alsnog een shitload aan water. Tel daarbij op dat de membramen nogal gevoelig zijn voor kleine (stof)deeltjes, en je vraagt je af in hoeverre dit een oplossing is voor de problemen, buiten eventuele milieubezwaren.

Maar goed dat dit wordt gedaan. Je moet het toch uitzoeken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Lord Flash

Zijn van die mooie moonshots, lastig, maar als het werkt…

Kan me overigens best voorstellen dat als het niet in deze setting werkend te krijgen is, er nog best een zwik industriele toepassingen zijn. Immers, in essentie werkt het bij elke twee vloeistofstromen met een verschillende lading en industriele vloeistof stromen zijn veel gecontroleerder.
Heeft het weliswaar niet de mega-impact van een volledige Afsluitdijkcentrale, maar een boel kleine beetjes helpen ook een boel.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Bismarck

“Wereldwijd ligt er bij riviermondingen ongeveer 1.600 miljard Watt braak. Dat is ongeveer de helft van de elektriciteitsbehoefte van Europa. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn.”

Overdrijven is ook een kunst. Ik vind een wereldwijde potentiële capaciteit die overeen komt met de helft van de vraag van alleen Europa nou niet echt zó spectaculair. Wat we nodig hebben is toch eerder iets met een potentiële stabiele capaciteit van minstens twee keer de vraag van Europa (liefst nog wat meer, om ook fossiele brandstoffen die nu voor directe energievoorziening gebruikt worden te kunnen vervangen), en wel binnen Europa alleen. Het mag natuurlijk uit verschillende bronnen komen en dan kan dit een stukje van de mix/oplossing vormen, maar het blijft toch echt maar een beginnetje (en in belofte dus in ieder geval bij lange na nog niet zoiets als kernfusie, dat toch meer aan de definitie te mooi om waar te zijn voldoet, vooral ook omdat het al decennia maar niet waar wil maken wat het belooft).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Fokko

Ik had een concept als dit al gekregen op de middelbare school toen ze lieten zien (bij bio) dat een zoute vloeistof een zoete omhoog kon trekken. Natuurlijk is het idee dat daar energie te halen is iets heel anders dan het uitvoeren.

Als het werkt is dit wel een hele mooie stroomvoorziening. In Nederland hebben we een grote hoeveelheid zoet water dat in zee stroomt, dus waarschijnlijk een relatief grote potentie. En in principe lijkt dit ook nog eens zo in te richten (door de watertoevoer te regelen) dat we stroom krijgen wanneer we het nodig hebben, dus om de fluctuaties in zonne- en windenergie op te vangen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 roland

@0: “Toch lijkt het wel degelijk te werken en vallen de bezwaren mee”
Of het opschaalbaar is, dan de bezwaren beperkt blijven en het betaalbaar, is met deze proef nog volstrekt onvoorspelbaar.

@3: “maar een boel kleine beetjes helpen ook een boel”
Nee, alle kleine beetjes helpen een beetje, waarmee @5: “fluctuaties in zonne- en windenergie” niet zijn op te vangen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Herman Vruggink

Blauwe stroom, het bestaat al heel lang en eens in de drie jaar komt er weer eens een berichtje langs. Er zijn nog steeds de nodige technische doorbraakjes nodig voordat het iets kan betekenen. Blauwe stroom, voorlopig een blauwe droom.

En laten we a.u.b. stoppen met roepen dat allen kleine beetjes helpen. Nee, alle kleine beetjes helpen niet.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Herman Vruggink

En het is best leuk beste @0 @Lieuwe Rozema dit soort stukjes, maar het lijkt net alsof het geschreven is door iemand die net van school is gekomen en net gehoord heeft dat er zoiets als blauwe stroom bestaat. Maar je zegt het zelf in je bio: “Heeft overal een mening over. Zelfs over zaken waar hij geen verstand van heeft.”

En nee, een wereld primeur is het niet. In Noorwegen draait een “centrale” sinds 2009

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 roland

Veel informatiever: http://www.kennislink.nl/publicaties/zoet-zout-stroom
“.. weinig energie verloren mag gaan bij het verpompen van water. Daarom is het belangrijk de vervuiling onder controle te krijgen”
Dus “Blue Energy, veel groener kan haast niet” is heel voorbarig

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Bismarck

@7: “En laten we a.u.b. stoppen met roepen dat allen kleine beetjes helpen. Nee, alle kleine beetjes helpen niet.”

Alle kleine beetjes helpen, een klein beetje.

  • Vorige discussie