Blogs vs MainStreamMedia

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Het blog van Brendan Nyhan verwijst naar een artikel in de NewYorker door Nicholas Lemann over de ‘strijd’ tussen blogs en MainStreamMedia.
Eerst wat knipsels uit het artikel en afsluitend een behartigenswaardige reactie van een blogger.
Volgens recent onderzoek zijn er nu 12 miljoen bloggers in de VS waarvan 34% hun product als een vorm van journalistiek zien. Dat zou betekenen dat er in de afgelopen jaren 4 miljoen journalisten zijn bijgekomen. Als je buitenlandse bloggers meetelt zou de journalistieke beroepsgroep 1000 keer zo groot zijn geworden in de afgelopen 10 jaar.
Lemann, een guru in de Amerikaanse pers, spiegelt de bloggocratie aan de opkomst van pamflettistische publicaties eind 17e en begin 18e eeuw. Deze publicaties werden mogelijk door de drukpers, door de vermindering van censuur en het verzachten van vergunningsvoorwaarden, door politieke onrust en urbanisatie (creëerde een publiek). Tot de opkomst van deze pamflettisten hadden autoriteiten uit kerk en staat vrijwel een debatmonopolie.

Ambitieuze blogs fungeren als een snel (en heftig op elkaar-) reagerende pamflet/open forum gemeenschap(GeenStijl?) voor elke mening die je maar kunt bedenken en die in de traditionele media niet (voldoende) aan de orde komt. Een andere groep blogs is erg persoonlijk met de levensbeleving van een individu (MerelRoze?).

Lemann vraagt zich af of de bloggosfeer fungeert als een uitlaatklep voor obscure of rancuneuze opvattingen of dat zij echt iets nieuws te bieden heeft buiten de wereld van opinie en commentaar.
De vrijwillige internet pers werkt alleen beter dan traditionele media wanneer groot nieuws erg onverwacht komt, of uit geïsoleerde of gevaarlijke gebieden. Bijvoorbeeld de foto’s bij de aanslagen in Londen vorig jaar of het eerste nieuws over de tsunami. Ook was de informatie via het web bij orkaan Katrina en bij het begin van het huidige conflict rond Israël/Libanon snel en adekwaat.
Lemann meent dat er geen sprake is van een greep naar macht waar de traditionele media te timide voor zouden zijn. In de woorden van David Weinberger: “Op het web is iedereen beroemd bij 15 mensen”.

Tenslotte de hoofdpunten uit de reactie van Steven Johnson op dit artikel.

1. Standaard professionele journalistiek zal, zoals het hoort, een vitale rol blijven spelen bij het verslaan van gebeurtenissen en het vorm geven aan de interpretatie ervan.

2. Bloggers zullen steeds beter toegerust zijn om verslag te doen van bepaalde, maar niet alle nieuwswaardige momenten. Zij zullen een steeds belangrijkere rol spelen in het interpreteren van alle soorten nieuws.

3. De meeste bloggers maken zich volstrekt niet druk over het ’traditionele’ nieuws.

4. Professionele geredigeerde journalistiek zal een veel betere nieuws/lawaai verhouding hebben dan bloggers; voorbeelden van slordige, beledigende, feitelijk onjuiste of vervelend schrijfwerkjes zullen overvloedig blijven in de bloggosfeer. Maar in die troep kun je juwelen vinden.

5. Blogs zijn als alle verschijningsvormen van moderne media niet uniek in de geschiedenis. Zij bouwen voort op tradities en vormen die soms nog zichtbaar zijn, ook al maken zij zich druk over heel andere dingen.

Reacties (8)

#1 Bullit

Op een of andere manier kan je ook heel snel beroemd worden… althans voor 15 minuten ;-).

  • Volgende discussie
#2 Joost

Inderdaad: De standaard media van broodjournalisten zullen belangrijk blijven, juist omdat ze er hun brood mee verdienen. Daarom mag je ook meer verwachten van zulke mensen, kwa kwaliteit. Maar er zullen denk ik wel weblogs ontstaan met alleen maar broodjournalisten.

Stelling 2,3 en 4 onderschrijf ik volkomen.

Ik ben het niet eens met stelling vijf. Ze zijn wel uniek.

– Er is geen eerder medium geweest die hetzelfde instant bereik had als weblogs.
– De mogelijkheid om direct massaal te reageren is er ook nog nooit geweest.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Victor

Het is inderdaad super-interessant om te zien wat er nu allemaal gebeurt in het media-landschap. Ik vind de vergelijking met de pamfletten bijzonder aardig geslaagd en ik denk dat de ontwikkeling van gigantisch veel pamfletten naar redelijk veel prutblaadjes naast een kleine groep kwalitatief goede publicaties herhaald zal gaan worden in de blogosphere. We moeten zorgen dat we in de laatste groep thuis gaan horen :)

Daarnaast zul je natuurlijk altijd veel blogs overhouden die in een niche opereren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Joost

De vergelijking gaat in zoverre mank dat er niet gereageerd kon worden op de pamfletten (of je schreef er iets bij en gaf het weer door). Daarnaast was het checken van de bron onmogelijk.

Maar er zijn inderdaad wel een paar overeenkomsten.

Zijn wij ook een prutblaadje?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Victor

Lijkt me niet :) Maar voorlopig groeit de blogosphere nog als kool. Zodra de rek er een beetje uit is zal de splitsing in prut en niet-prut wel duidelijk worden.

Volgens mij zitten we voorlopig aan de goede kant (met een sargasso-kroontje en de grote schare lezers als aanwijzingen hiervoor)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 RennieB

Het belangrijkste voor mij is wel het feit dat er geen aandeelhouders achterstaan (meestal) en dat er dus ook niet alleen goed verkopende of aan politiek confirmerende stukken in moeten staan. Gewoon schrijven wat je wil. Zonder verantwoording te hoeven afleggen over oplages en het soort nieuws wat getoond wordt…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 knut

Dit idee i.c.m. het gegeven dat interneter de bronnen niet verifieren heeft Bush&Co tot een nieuwe aanpak bewogen.

zie eerdere doorverwijzing.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Arnoud

De ‘mainstream’ media maakt ook weleens fouten bleek vanochtend. De NOS meldde vanochtend het overlijden van burgemeester Brouwer van Utrecht. Ze ligt echter in het ziekenhuis met een legionellabesmetting. Nogal onzorgvuldig dus.

  • Vorige discussie