1. 1

    Check je lokale natuurvoedingswinkel maar eens. Boontjes uit Israel, chocolade uit Z Amerika. Wat een onzin allemaal. Het is pas echt biologisch als het lokaal is verbouwd en gemaakt. Transport = Olie = CO2 = zwaar millieu belastend =/ biologisch

  2. 3

    Ik daar een tijdje geleden een berekening van gezien, dat kwam er ongeveer op neer dat zolang je maar alleen lokale producten koopt je ongeveer alles kan gaan doen wat greenpeace verboden heeft en toch voor minder broeikasgasuitstoot verantwoordelijk bent.

    @2 Daar wordt aangewerkt http://www.skysails.info/index.php?L=1

  3. 5

    Rond de term biologisch bestaan wat verwarringen. Het is namelijk niet hetzelfde als ecologisch. Biologisch voedsel is geproduceerd zonder toevoeging van onnatuurlijke stoffen, zowel in diervoeder, of poedermelk, of zaad, of pootplantjes of zelfs katoen. Het heeft niets te zien met ecologische footprints of dergelijke, dus is het perfect mogelijk om bijzonder biologisch gecertificeerde aardbeien van pakweg de zuidpool te hebben – zolang die maar met natuurlijke middelen geproduceerd zijn.
    Gecertificeerd bio is een productiemethode, niet meer, niets minder.
    Uiteraard doet die sector er alles aan om zo lokaal mogelijk te produceren, net zoals die andere tak van het humaan voedsel kweken: Fair Trade. In wezen kan de cacao in uw stuk Fair Trade chocolade met de gruwelijkste pesticiden gemaakt zijn – zolang die maar via eerlijke handel, dwz verloning voor de producent, gemaakt is.

    Het is niet anders, de weg naar beschaving duurt lang, aan de andere kant is het een hoop smeerlapperij die we sinds ’45 op landbouwgebied moeten opruimen.

  4. 7

    Het “stempel” biologisch in/of net voor plaatsing in de supermarktschappen is voor mij een thumbs-up voor het gehele traject..de groei..de boer..de verplaatsing naar de schap.

    In mijn idee zijn “biologische” produkten van landen far far away op mijn bord niet meer biologisch.

    In wezen is de term ecologisch leeg als een biologisch produkt van ver weg op mijn bord komt.

  5. 8

    Ik ben het uiteraard eens met je, Larie, maar de bioproducenten en verwerkers zijn wereldwijd officieel geregistreerd, en het label wat wordt toegekend gebeurt op bovenstaande gronden, het is niet anders.
    Niets let hopelijk de bewuste consument om op de herkomst te letten, iets wat ik persoonlijk overigens vrij maniakaal doe.