Bevrijde brandhaard, @HSMPRESS en Dos $anto$

Serie:

ELDERS - Deze week vanuit Afrika de pijn en verlossing van Timboektoe, Twitterlamme terroristen, een schatrijke presidentsdochter en op de tafel dansende Kaapverdianen.

Ze zijn weg, maar with a bang. Tien maanden lang hadden aan Al Qaeda gelieerde godsdienstwaanzinnigen Timboektoe in hun greep. Maandag slaagden Franse en Malinese troepen erin de strijders uit de historische stad te verjagen, maar op weg naar de uitgang hadden de terroristen nog één laatste rattenactie in huis. Geheel volgens de gebruikelijke methode zetten ze de fik in een paar gebouwen waarin zich onbetaalbare cultuurschatten bevonden. Dát er weer oude teksten verloren zijn gegaan is zeker, maar er heerst onduidelijkheid over de vraag op welke schaal. Zo komen het Ahmed Baba-instituut en het University of Cape Town Timbouctou Manuscript Project met tegenstrijdige verklaringen. In een interessant essay stelt Eildert Mulder dat wie een manuscript verbrandt, in feite de schrijver ervan opnieuw doodt. Naast de rouw om het vergane erfgoed en de moord op de oude meesters is er, uiteraard, vreugde: de levenden leven en zijn vrij! De orde, die is nog niet hersteld: naar verluidt zijn plunderingen in volle gang.

Verder zwaaien we met z’n allen naar @HSMPRESS. Huisregels zijn huisregels, toch, Al-Shabaab? Twitter deelt de rode kaart uit wegens door @HSMPRESS geuite bedreigingen. Hè hè. Persoonlijk vraag ik mij af waarom de heren en dames tweetbazen die paar klikjes niet veel eerder uitvoerden. Misschien om de duizenden volgers van het account niet op de kast te jagen? Als reactie schreeuwde een woordvoerder nog even boo-ya naar de op Twitter veel minder populaire christenhonden. Ha!

Dan hebben we nog een gate in Angola, waar de mooie presidentsdochter Isabel Dos Santos door Forbes met veel tamtam werd opgevoerd als Africa’s First Woman Billionaire. Ooh! Aah! Euh?

Tot slot, vooruit, nog maar een toefje Afcon. ‘Episch’ is een term die tot vervelens toe op allerlei onbenulligheden wordt geplakt, maar lijkt me voor de Houdini-act van Kaapverdië gepast. De underdog van het toernooi versloeg in z’n laatste groepswedstrijd Angola na een achterstand en zette kort daarna de persruimte op z’n kop. Het hart van uw verslaggever klopt nu niet alleen voor de prachtige muziek, maar ook voor de nationale elf van het eiland.

Reacties (19)

#1 Bismarck

Om maar eens meteen iets controversieels te roepen: Goed dat de koloniale machten zo’n eeuw geleden allerlei kunst&cultuurschatten in veiligheid hebben gebracht in het veel stabielere Europa. Je moet er niet aan denken wat er anders allemaal in Afrika en Azië verloren was gegaan in geweld en vandalisme (of bijvoorbeeld nu ligt weg te rotten in Indonesië).

  • Volgende discussie
#2 Henk van S tot S

@1:
De museum directies zullen je morele steun dankbaar aanvaarden ;-)
N.B.
Er is sinds de beeldenstorm eigenlijk niets veranderd

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 euro

@1

Ja, want Europa is erg goed in het conserveren van haar historie. Kijk maar naar de Duitse steden, Leuven, Ieper, Warschau, Rotterdam, Minsk ….

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 cerridwen

@3: Bismarck maakt een relatieve vergelijking. Nergens wordt gesuggereerd dat het Europese erfgoed perfect is bewaard.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Bismarck

Valt het trouwens niemand op hoe bijzonder makkelijk de Fransen de zaak oprollen daar? Ze zijn net twee weken geleden met maar een paar honderd man aangekomen in Bamako en nu staan ze al in Kidal.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 euro

@5

Juich niet te vroeg. Kaboel en Bagdad vielen ook heel snel.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Bismarck

@6: Niet zo snel en met zo weinig middelen. Maar wat ik vooral opvallend is hoe ineffectief het Malinese leger vooraf moet zijn geweest dat het niet tegen deze jongens op kon (je gaat je bijna afvragen hoe het ze wel gelukt is om een militaire coup te plegen). Het contrast is een beetje te groot.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 lapis

Er is bijna niet eens gevochten; zodra de Fransen kwamen nam al-Qaida de benen. Dat het Malinese leger compleet ineffectief was is een feit, maar vanwege dezelfde reden; zodra de vijand in zicht kwam vluchtten ze.

Nu zullen de aan al-Qaida gelieerde groepen hopen een guerrilla-oorlog te kunnen voeren. De VS gaan al uit van een drone-oorlog die maanden zo niet jaren zal gaan duren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 A. de Man

Het was sneller gegaan als de wegen beter waren geweest! Het is nogal een afstand natuurlijk. En dat Malinese leger, nou ja, dat mocht die naam niet hebben. Die alqaida-achtigen hebben vrijwel net zo zonder slag of stoot de boel ingenomen. Ze gaan nu weer terug naar de onherbergzame (en uitgestrekte) gebieden van de Sahara.

Mijn 2 centen: de Fransen gaan niet veel verder dan “de bewoonde wereld”. Dus Parijs-Dakar blijft voorlopig in Latijns-Amerika verreden worden.

Van Timboektoe naar Zagora (Marokko) is het 52 dagen per kameel (http://www.panoramio.com/photo/10210849)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Bismarck

@9: Ik zie ze eerder uitwijken naar Algerije (Algerije legde uiteindelijk ook de voormalige Khadaffi-aanhangers die de grens over kwamen geen strobreed in de weg en het zit er dik in dat die zelfs zijn terug te vinden onder de strijders van Ansar Dine).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Nils von der Assen

@8: En nu ook de Britten ten tonele verschijnen met een trainingsmissie, reppen de (sensatie)kranten al van een “British Vietnam”… http://www.mirror.co.uk/news/world-news/mali-war-british-troops-face-1562834

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 A. de Man

@10: Zoals ik eerder zei (https://sargasso.nl/wvdd/fransen-krijgen-steun-van-de-britten-in-mali/): van Senegal tot Niger en van Algerije tot Nigeria.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Hans Verbeek

Mali is geen natiestaat. Het is ontstaan doordat de koloniale mogendheid (Frankrijk) wat grenzen getrokken heeft op de kaart zonder te bedenken dat de mensen die er leven nomaden zijn en het concept grens en het concept staat niet kennen.
In de afgelopen decennia zijn de Noord-Malinezen al vaker in opstand gekomen tegen de regering in het zuiden (Bamako). Dat is begrijpelijk: in Noord-Mali wonen andere stammen (o.a. Toeareg). Lees verder op Wikipedia
Het is een beetje simplistisch om de rebellen te bestempelen als “aan Al Qaeda gelieerde godsdienstwaanzinnigen”.
Misschien hebben de mensen die dat doen daar een bedoeling mee.
Waarom willen wij Europeanen toch zo graag onze ‘verlichte’ libertijnse levenswijze opdringen aan nomadische volkeren met eeuwenoude tradities?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Bismarck

@11: Een guerrilla-oorlog opzetten in Mali lijkt me anders niet makkelijk. In de bewoonde delen zijn ze namelijk niet echt blij met Ansar Dine (in Kidal, Goa en Timbuktu zijn de Fransen vooral bezig met voorkomen dat verdachte Ansar Dine en MUJOA aanhangers gelyncht worden) en de noordelijke onbewoonde delen kennen nauwelijks een plek om te schuilen voor drones of om zelfs maar aan de eerste levensbehoeftes te voldoen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 A. de Man

@13: “nomadische volkeren met eeuwenoude tradities”

Zoals het ontvoeren en doden van mensen, het ondersteunen van terroristen en smokkelen van illegale spullen? Het lijkt me eerder dat deze waanzinnigen zich bemoeien met de levenswijze van anderen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 Hans Verbeek

@15: 300 jaar geleden wilden wij Europeanen het Christendom verspreiden over de wereld. En nu willen we democratie en mensenrechten opdringen aan diezelfde culturen.

Stel je eens voor dat het andersom was.
Stel je eens voor dat de Toeareg of de Taliban naar Europa kwamen met tanks en bommenwerpers om ons te bevrijden van onze zelfgekozen leefregels.

De sharia is niet afkomstig van een andere planeet, maar bedacht door mensen, die zulke strenge wetten noodzakelijk vonden. De tien geboden uit onze bijbel stammen uit dezelfde tijd en uit dezelfde cultuur. Eeuwenlang voldeden die wetten om te kunnen overleven in de woestijn.
Laat de Noord-Malinezen zelf maar bedenken welke wetten ze willen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 A. de Man

@16: in beginsel mogen ze het zelf kiezen (even de diepgaandere discussie die over de door jou genoemde “zelfgekozen leefregels” mogelijk is terzijde), maar ze moeten er geen anderen mee lastig vallen. Wat ze dus deden.

Trouwens, de woestijn rukt op (http://www.maroc.nl/forums/nieuws-de-dag/100787-woestijn-rukt-onrustbarend-snel-op.html). Komt de sharia dan automatisch mee?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 euro

Het probleem ligt eigenlijk niet in Mali maar in Saoedi-Arabië. Deze groeperingen worden financiëel ondersteund en ideologisch gedreven door particulieren in de Golfstaten. Het is niet voor niets dat dit soort extremistische groeperingen opgekomen zijn na de jaren 70 toen olieinkomsten in de Golfstaten enorm stegen.

Maar zolang wij relatief goedkoop willen blijven tanken gaat dat niet veranderen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 frankw

@Euro, als wij duurder gaan tanken dan krijgen die rebellen toch zeker wel echt eersteklas wapens?
/doet maar een gooi

  • Vorige discussie