Bernard Mandeville, een groot Nederlands denker

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
, ,
Titelpagina derde uitgave van Fable of the Bees (Foto: Wikimedia)

De afgelopen maanden is het kapitalisme zowel in financieel als in publicitair opzicht enigszins onder druk komen te staan. In Nederland vergeten veel mensen daarbij dat het kapitalisme als ideologie in laatste instantie een Nederlandse uitvinding is. De eerste openbaar verhandelde aandelen waren van onze eigen Vereenigde Oost-Indische Compagnie. Maar ook een belangrijk vroeg ideoloog, Bernard Mandeville (1670-1730) was een Nederlander. Een geboren Rotterdammer, medicijnen gestudeerd aan de Universiteit Leiden, en in het kielzog van Willem III naar Engeland vertrokken, alwaar hij een boek schreef met de titel ‘The Fable of the Bees’. Waar zijn voorbeeld Erasmus een boek schreef met de titel ‘De Lof der Zotheid’, zou dit boek ‘De Lof der Zonde’ kunnen heten. Adam Smith en zijn navolgers hebben er vooral een ding uit gedestilleerd: van consumptie wordt de maatschappij beter. Een dronkelap vernielt misschien zijn lever, maar de bierbrouwers worden rijk van hem. Op een macro-economisch niveau viel hij vooral het ‘mercantilisme’ aan, de filosofie waarbij staten proberen hun importen te minimaliseren, en hun exporten te maximaliseren. Mandeville draait het om: Hoe meer buitenlandse produkten wij kopen, hoe meer van onze produkten het buitenland kan kopen De boodschap: ‘Geld moet rollen.’ Het motto van de moderne maatschappij.

Maar Mandeville´s optiek is veel breder. Hij verklaart het bestaan van zonden, door van elke zonde die er is het niet altijd helemaal voor de hand liggende maatschappelijk nut aan te tonen. In zijn eigen tijd veroorzaakte het boek een schandaal, en ook nu heeft het boek niet veel fans. Echter, dit is ten onrechte. Uit het boek van Mandeville spreekt vooral een grote sympathie voor de mensheid. Mandeville ziet dat de mensen ijdel, zelfzuchtig, gulzig, en slecht zijn, en toont aan dat ook deze eigenschappen hun nut hebben. Mandeville verleent de mensheid absolutie. Wat hij uitdraagt is een ethisch en metaphysisch gedoogbeleid, en daarmee is hij opeens heel erg Nederlands.

Reacties (6)

#1 Peter

Misschien een paar fraaie voorbeeldjes van nuttige zonden uit dat boek geciteerd?
Anders moet ik ‘m zelf helemaal lezen ;-)

  • Volgende discussie
#2 Robert

Mandeville met de woorden man=mensen en devil=zonden in zijn naam! Is er enige associatie?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Zwevert

Geld moet rollen? Ga dan maar eens in Amerika kijken waar dat toe leidt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 clismo

Klinkt boeiend. Ik ga het eens downloaden. En misschien nog wel lezen ook.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 HPax

De betekenis van Mandeville deed ik op bij Louis Dumont in diens HOMO AEQUALIS, Gallimard (Paris?), 1977. In dat boek, een tegenhanger van Dumont?s HOMO HIERARCHICUS dd 1966, graaft hij naar de ideologische wortels van het Westen en doet daarvoor een beroep op Mandeville. Gezien 1. Dumont?s formaat, en nationaliteit = Fransman, 2. de theorie van de economie, en 3. de huidige toestand van de Economie, is een (nationalistische) belangstelling van GC voor Mandeville toe te juichen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie