Ben Bot, geef ons olie & gas!

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Op Sargasso is plaats voor gastbijdragen.
Vandaag een tweede bijdrage van Rembrandt Koppelaar over energie en politiek.

Dat we maar beter vriendjes kunnen blijven met Putin voor aardgasleveringen aan Europa is de afgelopen weken wel duidelijk geworden. In Nederland zitten we qua aardgas nog een jaar of 10 warm, maar daarna zullen zelfs wij moeten gaan importeren om aan de vraag te voldoen. Qua olielevering zijn we al erg afhankelijk van het buitenland. Ongeveer 1/3 van onze olie komt uit Noorwegen en Engeland, 1/3 uit OPEC landen en nog eens 1/3 uit Rusland.

Reden genoeg om in te zien dat de energielevering niet zo stabiel is. Gemakshalve nemen we meestal aan dat Rusland, Iran en Soedi-Arabië voor eeuwig onze grote energievrienden blijven. Maar daar begint nu verandering in te komen. De algemene energieraad en adviesraad internationale vraagstukken publiceerden onlangs een rapport wat de internationale problematiek analyseert en met 10 aanbevelingen voor de regering komt. De meest interessante aanbevelingen:

Aanbeveling 1: De bevordering van energievoorzieningszekerheid dient een aparte, nieuwe hoofddoelstelling van buitenlands beleid te zijn, naast de bestaande hoofddoelstellingen.

Aanbeveling 4: Zet primair in op de totstandkoming van een extern (gemeenschappelijk) Europees energiebeleid, zonder bilateraal beleid te verwaarlozen: een ‘en-en’ – beleid.

Aanbeveling 6: Wees bereid zo nodig een bijdrage te leveren aan de militaire bescherming van internationale transportroutes.

Aanbeveling 7: Herformuleer de relatie met Rusland op basis van “gelijkwaardigheid’ ‘wederzijds begrip’ en ‘reciprociteit’ en tracht dat juist ook op EU-niveau te bewerkstelligen.

In principe roept het rapport op om twee paden open te houden, energiestrategie in Europese context. Oftewel het aangaan van contracten als Europese Unie met olie & gasleverende landen. Daarnaast een isoleer ons van Europa op energiegebied optie, oftewel bilaterale afspraken maken met landen als Algerije en Rusland en wellicht zelfs Iran, buiten Europese context om. Want energie is belangrijk, en is dit niet waar de Nederlandse burger voor gekozen heeft toen ze de Europese grondwet afwees? Niet dat daar zoveel over energie in stond, ongeveer een A4.

Het zal mij benieuwen of onze minister van Buitenlandse Zaken, Ben Bot, weet te concurreren met zijn collega’s in China en India. Hij mag inieder geval wel opschieten, want wat Saoedi-Arabië betreft zijn we namelijk al te laat. Amerika de “good old pal” van het land is niet meer “hot”, China en India zijn “in”. Saoedi-Arabië blijft voorlopig rustig leveren aan Amerika maar de nieuwe deals worden elders gesloten. Vorige week tekende de Premier van India en Koning Abdullah van Saoedi-Arabië de “Delhi Declaratie”. In dit verdrag staat dat beide landen een strategisch energie partnerschap aangaan betreffende de levering van ruwe olie en het opzetten van gezamenlijke projecten voor bedrijven in de upstream (winning) en downstream (verwerking) sector van olie & gas. Eerder in de week bezocht Abdullah ook nog even China, daar werd getekend voor het bouwen van een strategische olieopslag van de regering op het Hanai eiland in Zuid-China. Waar maar liefst 200 miljoen vaten aan olie in kan. Goed voor ongeveer 50 dagen aan olie-import van de Chinezen.

Dit soort ontwikkelingen hebben grote invloed op de olieprijs. Wie economie heeft gehad zou zeggen dat hoge olieprijzen voor vraagvermindering zorgen. Maar de menselijke aard is nog steeds niet echt in economische theorieën verwerkt. China, India, Rusland en Duitsland zijn namelijk versneld bezig met het aanleggen van dergelijke strategische voorraden van olie. Dit in navolging van Amerika, die de laatste jaren haar strategische reserve opkrikte van 400 naar 700 miljoen vaten in geval van energieproblemen. Als iets schaarser en duurder wordt wat zo essentieel is voor je economie, dan moet je dat natuurlijk hebben, en snel! Het vullen van zo’n reserve zorgt ervoor dat de vraag naar olie een aantal maanden met zo’n half procent toeneemt.

Links:

Olieopslag die Saoedi-Arabie voor China bouwt
Verdrag India met China
Advies algemene energieraad, Energiek buitenlands beleid

Reacties (13)

#1 mescaline

Het lijkt wel wat maar het is niks. Als petit NL nu eens gigantische vriend van RU wordt met een dito en ruimhartige gasdeal per 10 jaar verlengd. Wie staan er dan meteen bij ons op de stoep, met geld of “een aanbod” in ons eigen belang ? Het gaat erom om tijdig een kortlopende deal te kunnen sluiten. Dat voortkomt moeilijke posities. Middleman zijn is het beste. Nieuw rapport graag, en ook wat meer redenen waarom wij iets speciaals kunnen betekenen voor de nieuwe bevoorraders.

  • Volgende discussie
#2 BINGA

Ik vraag me zeer af hoeveel nederlanders eigenlijk de grondwet hebben afgekeurd op de energie component, de vermelding is overigens wel aardig. Wel een europese liberale energie-markt maar toch je eigen energie regelen? Interessante splagaat..

Met een hoge olie prijs op lange termijn zou er geen urgente problemen zijn volgens Buitenhof. Andere tijden (N.B. 24 minuten) meld dat met een hoge olie prijs we ook prima staats-inkomsten hebben om de economie te ondersteunen en zowaar de vergrijzing. Ik betwijfel dit zeer overigens en idd wat bij een korte termijn met een net niet hoog genoege olie prijs ?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Arduenn

De kerncentrales zullen weer als paddestoelen uit de grond rijzen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Pelayo

@Arduenn

Nou, mijn inschatting is dat de mijnen weer open gaan.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Carlos

Merkwaardige spagaat tussen Europese energiepolitiek en nationaal-gericht gekonkel door de achterdeur. Zo wordt het nooit wat met Europa en zitten we straks ook nog in de kou.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 fjord

Bot doet zijn uiterste best.

“I cannot think of a time when we have had a region emerge as suddenly to become as strategically significant as the Caspian.” But the oil and gas there is worthless until it is moved. The only route which makes both political and economic sense is through Afghanistan.
Cheney, 1998

Dwars door de papapervelden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Pelayo

China is dus een van de brandpunten van de komende decennia..

Zullen we even wat scenario’s gaan verzinnen? gewoon, kijken waar het schip strandt? China’s economische groei is namelijk erg afhankelijk van die van het Westen, dus als China onafhankelijk van onze economieen wil gaan groeien moet het nu iets gaan doen om minder afhankelijk te worden van export naar de VS. Zouden dergelijke dingen al te zien zijn?

Een linkje:

http://www.atimes.com/atimes/China/HA28Ad02.html

Dat is een artikel van een redacteur van La Stampa.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Carlos

Interessant linkje Pelayo, helaas nu even geen tijd. Maar komt het er op neer dat wij (het Westen) niet meer in China moeten kopen ? Zullen we onze onderbroeken nu maar eens door Afrikanen laten naaien? Als ik er naast zit moet je het zeggen hoor.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Pelayo

Nee, het komt erop neer dat we ons moeten gaan aanpassen aan een nieuwe realiteit. Niets verrassends, hoor, maar wel even goed om erbij te zetten.

Yet while we help China to change, we overlook the fact that we should change ourselves, because China’s growth has brought a systemic change to the world at large. As it spearheads the general growth of Asia, particularly Southeast Asia and India, it foreshadows a different world, where for the first time in at least two centuries the West will become an economic minority.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Carlos

Aha “het Lester Brown verhaal” (spreekt donderdag de OECD toe).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 bismarck

Ik zie een connectie met de Afghanistan-missie: Nederland zou minder internationale invloed krijgen… Maar wij moeten ook minder internationale invloed willen! Inernationale invloed betekent immer, je bemoeien met andermans zaken en voor je het weet stoot je Rusland of een andere onmisbare energieleverancier voor het hoofd!

We kunnen dus beter maar een stapje terug doen op internationaal politiek gebied, al zeker als het om morele principes zoals democratie en vrijheid gaat. Tijd voor de Realpolitiek: Vrienden maken en houden met die landen waar we afhankelijk van zijn en als het kan proberen om hun ook afhankelijk van ons te maken (dat laatste is moeilijk, maar desondanks noodzakelijk).

Het wordt tijd dat Bot het Midden-Oosten en Rusland tegen elkaar gaat opsteuken, zodat we ze tegen elkaar kunnen uitspelen! Rakel het oude vuurtje tussen China en India op!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 bismarck

Overigens mis ik (weer) de aanbeveling om eens kritisch het energieverbruik te bekijken en op zoek te gaan naar mogelijkheden om dat verbruik terug te dringen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie