Bebossen Sahara zorgt voor verkoeling

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

paraguay chacoHet op grote schaal (her)bebossen van de Sahara, je zou het een vorm van paleonostaligisch futurisme kunnen noemen. De Sahara was immers ooit groener, maar of er ooit een ‘volwaardig bos’ heeft gestaan valt te betwijfelen. Komende maand publiceert de celbioloog Leonard Ornstein een wetenschappelijk artikel in Climate Journal waarin hij een plan voor bosaanplant in woestijngebieden in Afrika en Australië toelicht. Goed voor het klimaat, koolstofopslag, landbouw en armoedebestrijding zo wordt gesteld.

Grote ontzoutingsinstallaties moeten zeewater uit de onmringende oceanen bewerken zodat het via een stelsel van leidingen en pompen gebruikt kan worden voor irrigatie van de nieuwe aanplant. Bewatering via ondergrondse plastic slangen levert het minste verlies door verdamping op. Zijn simulatiemodel laat zien [kaartje] dat de aanwezigheid van bossen de gemiddelde temperatuur in de Sahara met wel 8°C kan laten dalen! Ook zal door evapotranspiratie de neerslag in de regio toenemen. Het prijskaartje: ‘2 trillion dollar’ per jaar, maar dan leg je met de nieuwe bossen ook wel alle antropogene CO2 uitstoot vast én het is even duur als de ingewikkelde ondergrondse CO2-opslag (CCS) zo betoogt Ornstein.

Ongelukkigerwijs noemt Ornstein Eucalyptus grandis als potentiële herbebosboom. Deze Australische snelgroeier kan prima worden toegepast waar hij thuishoort: Down Under. Maar voor Afrika kunnen toch beter inheemse Afrikaanse soorten gebruikt worden. In Niger is al aangetoond dat herbebossing van (extreem) droge gebieden kan. Het plan is niet nieuw, begin dit jaar kwam een drietal Engelsen al met het Sahara Forest Plan: een project waarin ook zonnecollectoren een rol spelen. Ansich is knutselen aan het aardse systeem: geo-engineering niet onomstreden. Onverwachte bijeffecten zouden wel eens negatieve gevolgen kunnen hebben voor mens natuur. Zo zijn de ijzerhoudende stofwolken die vanuit de Sahara neerdalen in de Atlantische Oceaan een belangrijke voedingsbron voor algen en plankton. En een natter klimaat in Afrika zou ook wel eens té bevordelijk kunnen zijn voor de bestaande spinkhanenpopulaties aldaar?

Hoe uitdagend charmant het plan voor herbebossing van de Sahara ook mag klinken. De benodige koolstofvastlegging om klimaatverandering af te remmen kan ook goedkoper en sneller worden behaald door de bestaande bossen op aarde beter te beschermen: REDD.

Reacties (12)

#1 esgigt

Als werkgelegenheidsplan in Afrika zou het waarschijnlijk nog goedkoper kunnen en de lokale economie tot bloei brengen..

  • Volgende discussie
#2 Bismarck

“of er ooit een ‘volwaardig bos’ heeft gestaan valt te betwijfelen.”

Ik zou daar niet te zwaar aan twijfelen, er worden immers kolen gewonnen in Niger.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 KJ

Je moet geen ‘ontzoutingsinstallaties’ gaan maken; je moet gewoon de grond van de Sahara voor 50% bedekken met zonnecellen, waarvan de electriciteit gebruikt wordt voor waterpompen, waarna je dat water ter plaatse splitst via electrolyse. De restproducten zuurstof, waterstof en zout kun je OF exporteren, OF je gebruikt ze lokaal voor electriciteitswinning en irrigatie, afhankelijk van je behoeften.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Carlos

hoho… u maakt een time warp, steenkool uit het Carboon is niet gevormd uit bomen zoals wij die kennen: “De uitgestrekte tropische moerasbossen die later ontstonden, waren veel uitbundiger. Ze werden gedomineerd door zegelbomen en schubbomen, (reuzen)varens, zaadvarens en boomvarens en cordaieten (een uitgestorven plantengroep, verwant aan de coniferen).” http://www.geologievannederland.nl/tijd/reconstructies-tijdvakken/carboon

Het vroegah waar ik in het postje aan refereer is meer het laat Pleistocene gebeuren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Kalief

Bomen groeien niet van water alleen. Willen ze pokon aan dat water toeveoegn ofzo? Bemesten heeft niet veel zin vanwege de continue erosie. Ze zouden dan beter kunnen beginnen met grassen die de bodem vasthouden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 HansR

Zonder twijfel zal bij realisatie zeer snel een ‘Vereniging Tot Behoud van Woestijn’ ontstaan die dan een stukje zand ter grootte van het Kootwijkerzand als doekje voor het bloeden krijgt.

Ik weet nooit wat ik van dit soort ideeën denken moet. Maar als je olie kunt winnen en gebruiken met alle bijbehorende destructie dan kun je ook de Sahara bebossen met alle bijbehorende destructie.

Doe maar.
Het zal mijn tijd wel duren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 cracken

@esgigt
Al die werkloze mensen in het midden van de sahara?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Bismarck

@4: Ik zou zo’n Carboonbos niet afdoen als onvolwaardig bos hoor. Ik kan aan “ooit” niet ruiken dat je iets anders bedoelt dan van het begin van de schepping tot de dag des oordeels.

Maak er dan gewoon ff sinds mensenheugenis van, beperk je je al tot maximaal 2,5 miljoen jaar.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Carlos

Ik zal mij in de toekomst (nu-2050) specifieker uitdrukken, excuus.
U kunt niet alles ruiken, dat is waar, geur-internet is 4.0

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 KJ

Lag dat hele fucking carboonbos in de Sahara niet op een hele andere breedtegraad ten tijde van dat fucking carboon ?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Carlos

Ja dat is zo, ik zeg maar zo de huidige Sahara heeft ook gewoon haar breedtegraden niet mee.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Bismarck

@11: Ja hoor, begin maar met het zoeken van excuses. Je klinkt net als die Linkschmensen die al die Marokkanen in de bijstand houden.

  • Vorige discussie