Artsen boos op verzekeraars

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

De artsenorganisatie KNMG is boos over de nieuwe regeling die op 1 juli in werking treedt, In deze regeling is bepaald dat de verzekeraars zelf mogen bepalen welke medicijnen ze wel en niet zullen vergoeden. Dit betekent dat veel dure medicijnen dat niet meer worden, terwijl equivalente, goedkopere medicijnen dat blijven. Over het algemeen een goede zaak, aangezien het al lang duidelijk is dat artsen en apothekers teveel gefêteerd worden en doodgegooid zijn met reclame om nog een objectieve keuze te kunnen maken.

De KNMG heeft dus wat het concept betreft niets te klagen. Waar de organisatie echter wel gelijk in heeft is dat het nieuwe systeem ook verre van ideaal is.
Zo kan elke zorgverzekeraar onafhankelijk van de anderen bepalen welk medicijn wel en niet wordt vergoed en van arts en apotheker wordt verwacht dat ze dat precies weten zodat ze de goede middelen voorschrijven. Een administratieve hel waar niemand iets wijzer van wordt. Eén vooraf overeengekomen pakket zou al een stuk minder verwarrend zijn.

Daarnaast kunnen artsen nog wel andere medicijnen voorschrijven, bijvoorbeeld als het middel voor die patiënt ongewenste bijwerkingen heeft (denk aan allergiën) of dat combinaties van medicijnen elkaar niet verdragen. In die gevallen moet de patiënt vooraf toestemming vragen aan de verzekeraar. Op deze manier loods je de patiënt een (de verzekeringsmaatschappijen kennende) bureaucratisch systeem binnen waar niet-artsen waarschijnlijk zo streng mogelijk naar de aanvraag kijken (en bij voorkeur afwijzen). Daar ben je als patiënt natuurlijk niet bij gebaad. Daarbuiten is het vast niet altijd tijd voor het aanvragen van zo’n uitzondering. Bijvoorbeeld: iemand moet morgen een ander soort medicijn hebben anders bestaat er gevaar voor hem of haar.
Je kan artsen toch nog wel iets toevertrouwen, dus als een arts zegt dat een bepaald medicijn nodig is dan vind ik dat dat medicijn gewoon gegeven kan worden. Artsen die hier vervolgens misbruik van maken en alleen maar dure medicijnen voorschrijven kan je dan altijd later nog aanpakken.

Reacties (2)

#1 Henk

Misschien is het voorschrijfsysteem niet ideaal.
Maar de verzekeringsmaatschappijen mogen daar m.i. geen invloed ophebben.
Patiënten gebaat bij goede en liefst goedkope medicijnen, maar of ze nu bijv. door de Organon of door Agis getild worden zal ze een zorg zijn!

  • Volgende discussie
#2 Joost

Lijkt me wel, anders is er geen enkel belang bij de prijzen laag houden. Wat mij betreft mogen de verzekeringsmaatschappijen daar wel wat over te zeggen hebben.

  • Vorige discussie