Arm Bloemendaal

DATA - Wie in Bloemendaal een riante villa bezit, is een stuk armer geworden in de crisis.

Er zijn twee, nee drie goede redenen waarom je niet in Bloemendaal wilt wonen. Ten eerste wordt je zomers onder de voet gelopen door semi-hippe Amsterdammers die iets te nonchalant rose, prosecco, of wat er nu weer in is naar binnen gieten. Ten tweede loop je aanzienlijke kans om keukentafelfilosoof Leon de Winter tegen het lijf te lopen, die vanuit zijn rijke enclave immer de wereld aan het duiden is. En ten derde is de kans vrij groot dat je flink wat geld hebt verloren.

Nu is de gemiddelde woningwaarde van Bloemendaal nog steeds een tikkie aan de hoge kant. Ik bedoel, 630.000 euro is niet bepaald het gemiddelde voor Nederland. Maar laten we ook barmhartig zijn: in 2008 waren de woningen daar gemiddeld nog 702.000 euro waard. Volgens een inschatting van de gemeente althans : we hebben het hier over de gemiddelde woningwaarde voor de WOZ.

Hoe heeft de crisis in andere gemeenten huisgehouden (no pun intended) onder de gemiddelde woningwaarden?

De harde klappen vielen in ’t Gooi en de rijke kustgebieden. Maar het beeld is gemengd. Bloemendaal begon al vroeg aan zijn neergang (okee, dat klinkt wat ernstiger dan het is, we hebben het hier nog steeds over heel veel geld). De prijzen in Laren daarentegen stegen nog vrolijk door totdat na 2010 de klad erin kwam. En snel. De gemiddelde woningwaarde daalde van 630.000 naar 602.000 dit jaar (de cijfers zijn net bekend geworden).

In Amsterdam gaat het ook helemaal niet zo slecht. Sterker nog, de gemiddelde woningwaarde is afgelopen jaren gestegen. Alleen 2011 liet even een dip zien.

Hieronder een kaart met alle gemeenten in Nederland. Hoe donkerder, hoe groter de schommelingen tussen 2008 en 2012.

Opvallend is dat de economisch minder relevante delen van Nederland ook minder schommelingen kenden. Wellicht was de huizenbubbel daar minder opgeblazen en hoefde er ook minder leeg te lopen.

Nu hoor ik u al mopperen dat de Bloemendalers en de ’t Gooiers best wat meer kunnen veroorloven: voor hen komt de klap minder hard aan. Daarom ook nog even een kaartje waarin ik de schommelingen ten opzichte van het gemiddelde laat zien. Hoe donkerder hoe meer gewonnen en verloren, relatief gezien dan (vandaar de lange decimalen).

Foto flickr cc wovox

Download hier de data.

Reacties (10)

#1 Martijn

“This table is not public”

  • Volgende discussie
#2 Dimitri Tokmetzis

knoppie vergeten om te zetten ;-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 MrOoijer (Jan van Rongen)

Ja, daar gaan we weer met onze gemiddelden. ‘i Zegt gewoon weinig over de huizenmarkt als geheel. In mijn gemeente (Leiderdorp) zie ik de prijzen van appartementen fors kelderen. De eensgezinswoningen hebben al een klap gehad, die zijn nu vrij stabiel.

Eén flat die ik ken (want die heb ik zelf verkocht) wordt nu na 4 jaar volledig gerenoveerd voor -4.000 van de oorspronkelijke prijs aangeboden. Een andere is in 6 maanden al 65.000 gezakt naar 200.000. Het is behoorlijk dramatisch voor verkopers, voor kopers uiteraard niet. De rente is heel laag en het aanbod is groot. Als je nu een appartement wilt of moet kopen is het een prima ogenblik.

Niet dat het moment nu voor kopers het beste is, ik verwacht halverwege het volgende kabinet een heel groot dieptepunt -in 2014. De tweede economische dip is nog niet uitgewerkt, en een volgend kabinet zal waarschijnlijk de HRA gaan beperken, met veel (al of niet psychologische) effecten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3.1 McLovin - Reactie op #3

wazige reactie. Gemiddelden zeggen niks over geheel? uhhh , nee jouw anecdotische gevallen gevenen een beter beeld van de woningmarkt als geheel……

#3.2 MrOoijer (Jan van Rongen) - Reactie op #3.1

Gemiddelde verkoopprijzen zeggen niets over huizen die onverkoopbaar bleken. Dus als in 2008 een mix van 20% goedkope en 80% dure woningen werd verkocht, en de mix in 2012 30/70 is, gaat de gemiddelde prijs al naar beneden zonder dat er een feitelijke prijsdaling hoeft te zijn.

Dus zo vaag is dat niet hoor.

#4 Inkwith Barubador

Het eerste plaatje gaat over absolute waardedaling? Dan is het nogal wiedes dat de duurdere plaatsen meer verliezen. 10% van 700.000 is meer dan 10% van 150.000.

Plaatje 2 laat zien dat vooral Amsterdam en Utrecht ingezakt zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Bismarck

“de economisch minder relevante delen van Nederland”

Beetje jammer zinsdeel is dit weer. Ook typisch dat het eerste kaartje al vast vooringezoomd is op Utrecht en Amsterdam.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Henk van S tot S

Leuke bijkomstigheid:
Een randstedeling die na pensioen zijn/haar huis verkoopt kan van de opbrengst van een rijtjeswoning, in een rustig gedeelte van het land, een beter huis kopen inclusief eigen (gratis)parkeerplaats met daarop een leuke camper ;-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6.1 hajo - Reactie op #6

Daarvoor hoef je nog niet met pensioen te zijn?

#6.2 Henk van S tot S - Reactie op #6.1

Nee niet perse!
Maar veel mensen zullen er nu eenmaal ook werker en om je balkon te ruilen voor een tuin en een paar uur in de file staan, is ook niet alles.