Anders nog iets? | Kuddedieren

Foto: copyright ok. Gecheckt 09-02-2022
Serie: ,

COLUMN - Mensen zijn sociale wezens. Nou ja, verreweg de meesten dan. Mensen zijn de slimst levende soort op aarde. Nou ja, velen in elk geval. En mensen zijn, negatief gezegd, kuddedieren. Nou ja, de één duidelijk wat meer dan de ander. En of u wilt of niet, er zullen altijd sociale groeperingsvormen, (sub)culturen, leiders en voorbeeldfiguren blijven bestaan. Ze zijn er om onszelf goed te laten voelen. We hebben ze nodig.

Een groot gedeelte van kuddegedrag onder de bevolking, komt tegenwoordig voort uit het grote aanbod van de diverse media. We worden de hele dag door doodgegooid met nieuwtjes, trends en lifestyles. Van alle kanten worden we geïntimideerd om ergens bij te horen. En natuurlijk ligt de hele wereld aan onze voeten via de smartphone. Voor veel mensen de liefde van hun leven. Geen wonder dat een groot deel van onze populaire populatie rondloopt met een smartphone vastgeketend in zijn of haar hand (had ik het niet over kuddegedrag??), maar dat terzijde. Kortom, je komt niet onder verleidingen uit. En voor je het weet hoor je bij een bepaalde groep/massa/kudde.

Ik noem een voorbeeld. Wanneer er in de media wordt verkondigd dat over een aantal weken de nieuwste iPhone wordt gelanceerd, staan bij wijze van spreken de eerste, bij de iKudde willen horende, mensen al met hun iGlotentjes, iSolatiedekens en iNgeblikt voedsel voor de deuren van het iWalhalla te wachten. De hype maakt ze gevoelig voor het apparaatje. Ze horen bij een groep liefhebbers. Het kuddegedrag wordt gestimuleerd.

Een ander voorbeeld is roken. Waarom gaan zoveel jonge mensen roken? Niet omdat het zo lekker is. Dat komt pas later, als het al te laat is en je zó hard bent blijven proberen om het toch maar écht lekker te vinden. Nee, roken heeft een ruig, onafhankelijk imago. En het schept een band. Rokers zoeken elkaar niet voor niets graag op. Wij tegen de rest. Het groepsproces is geboren. Het kuddegedrag een feit.

Dit alles klinkt misschien erg negatief. Toch is het dat niet. Want we hebben vaak een bepaalde groep, leider of voorbeeldfiguur nodig. Dat is menselijk. Toch zijn er altijd uitzonderingen. Bent u nu zo iemand die tegen de heersende stroom ingaat, pretendeert wars te zijn van opgelegde regels en trends en bij geen enkele groep hoort? Gefeliciteerd! Dan bent u officieel ook een kuddedier! Want daar zijn er, helaas voor u, ook al heel wat van.

Volg Pascal Cuijpers op Twitter

Reacties (2)

#1 Inkwith Barubador

Dus ik denk: nou komt het, maar toen was het stukje alweer afgelopen.

  • Volgende discussie
#2 Henk van S tot S

Rest nog de vraag welke kudde zich het best voelt en hoe groot ze zijn ;-)

  • Vorige discussie