Amerika’s geheimste dienst uitbesteed

ANALYSE - Is Edward Snowden de enige die ontslagen werd na zijn historische lekkage van duizenden documenten? Booz Allen Hamilton, het bedrijf waar hij werkte (en niet de NSA, waarover meer) stuurde hem op 11 juli al de laan uit. Je zou verwachten dat na hem ambtelijk en politiek verantwoordelijken zouden volgen. En masse, gezien de band tussen de NSA en Booz Allen Hamilton. Want welke fatsoenlijke rechtsstaat besteedt haar geheimste dienst uit aan een bedrijf met winstoogmerk? Juist. Reden genoeg, zou je denken.

Je zou veiligheid een staatsaangelegenheid kunnen noemen; geen onderwerp voor bedrijven die winst moeten maken. Niet in Amerika. Booz Allen Hamilton heeft niet alleen toegang tot explosief materiaal, gezien Snowdens harddrives. Ook andere commerciële partijen zijn schaamteloos betrokken bij Amerika’s geheimste dienst. Zo ontwikkelden telecombedrijven software in opdracht van de dienst om hun klanten mee te kunnen bespioneren (schrijft de WSJ). Nog maar net gewend aan PRISM en xKeynote, blijken ook geheime projecten te bestaan als ‘Blarney, Fairview, Oakstar, Lithium and Stormbrew, among others, filter and gather information at major telecommunications companies. Blarney, for instance, was established with AT&T Inc. former officials say. AT&T declined to comment.’

Blijkbaar besteden Amerikanen niet alleen diensten en de ontwikkeling van software uit aan marktpartijen met een beursnotering. Daarmee hebben ze ook de ambtelijke en politieke verantwoordelijkheid weggemoffeld. En als dan iemand er met een laptop vol geheimen vandoor gaat, zijn er ook geen personele of organisationele consequenties. Ik ben eigenlijk wel benieuwd welke Nederlandse bedrijven betrokken zijn bij de AIVD – hoe hun vertakking er met de commercie precies uitziet.

Via VanderLubben.

Reacties (11)

#1 Folkward

De Vrije Markt kan alles beter! En sneller! en goedkoper!؟

  • Volgende discussie
#2 Krekel

Het enge is vooral dat het privatiseren van misdaad- en terrorismebestrijding ertoe leidt dat er partijen ontstaan die financiële belangen bij misdaad en terrorisme (of de angst daarvoor) hebben.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Gladiool

Vraag het aan Dick Berlijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Michel

Goed geobserveerd. Het bijzondere van de Snowden affaire is dat hij alles in publiek heeft gemaakt. Hoeveel “Snowdens” van minder hoog moreel gehalte zijn er die gewoon hun laptopjes doorsturen naar China en Rusland? Daar horen we niets van.

De naïviteit en de onbenulligheid gecombineerd met de ongekend grote macht van de Amerikanen is huiveringwekkend.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Bismarck

@4: “Daar horen we niets van.”

Logisch, bedrijven hebben er belang bij om spionage niet aan de overheid te melden. Voor je het weet ben je je lucratieve overheidscontract kwijt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Inkwith Barubador

Tsja, gevangenissen zijn ook al geprivatiseerd. De bedrijven die gevangenissen exploiteren, hebben dus belang bij zoveel mogelijk gevangenen. Idem hun aandeelhouders. Daar wordt dus stevig gelobbied voor strenge ‘aanpak’ van criminaliteit.

Zal hier niet anders zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Gladiool

@5: Maar het gaat er nu juist om dat de overheid/regering/congress/politiek is gekaapt door corporate power. Het is bon ton tegenwoordig dat ex-overheidsmensen met overheidsgeheimen volop kunnen lekken naar beveiligings- bedrijven. Die kunnen vervolgens iedereen aanwijzen als terrorist of spion. Kortom, de samenleving wordt onder survaillance gesteld door private bedrijven. En gezien bedrijven niet aangeklaagd kunnen worden als persoon en dus ook geen mensenrechten kennen/hebben worden juist gewone mensen van hun (mensen-)rechten ontdaan. Is dit legaal? Dat weten we dus niet, want het is in ieder geval geheim hoe deze bedrijven zich ontwikkelen met goedkeuring van overheden. Dát mag dus níet gelekt worden. Het is de wereld op zijn kop. In ieder geval hebben ook Nederlandse politici boter op hun hoofd gezien de ijselijke stilte in Den Haag. De wetgeving loopt ver achter op de ontwikkelingen in de technologie. Tijd voor fundamentele kamervragen hieromtrend. De veiligheidsbranche is in mijn ogen een terroristische organisatie zonder grenzen, zonder toezicht, en zonder wetten op dit moment die mij niet beschermd maar attaqueerd met goedkeuring van een gekaapte regering en parlement.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Dyneaus

Fox-It is al een tijd aan het lobbyen om de Nederlandse Booz Allen Hamilton te worden.

Grote kans dat, dat ze, gezien de treurige kennis van ICT binnen de regering en kamer, gaat lukken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Amateur Commenter

@6: The house I live in, mooie documentaire over the war on drugs en private gevangenissen, echt een aanradertje

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Andy Cap

“De veiligheidsbranche is in mijn ogen een terroristische organisatie zonder grenzen, zonder toezicht, en zonder wetten (…), die mij niet beschermd maar attaqueerd met goedkeuring van een gekaapte regering en parlement.”

Inderdaad, en gezien Gladio, de Church Committee en het Iran-Contra schandaal, heeft het nogal lang geduurd totdat dit tot de bevolking begon door te dringen.

Dat wil zeggen: begint het dan nu eindelijk door te dringen?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie