Als je heel stijf je ogen dichtknijpt, word je onzichtbaar

ANALYSE - De grote banken van Nederland (ABN, Rabobank en ING) besloten onlangs om geen concrete voorspellingen over de woningmarkt meer te doen. Daarvoor tekende het Financieele Dagblad dinsdag twee redenen op: 1) ze willen zo het ‘negatieve sentiment keren’ en 2) de prijsmodellen zouden gezien de vele wijzigingen in wet- en regelgeving niet meer kloppen.

Wat is het nu?

Allebei wellicht. Maar als we de voorpagina omslaan lezen we dat ‘Vrijwel alle analisten (…) enkele jaren geleden afscheid [hebben] moeten nemen van hun wiskundige modellen waarmee de marktontwikkelingen redelijk konden worden voorspeld.’ Was getekend: Prisco Battes en Cor de Horde. Geen nieuws dus, als we Battes en De Horde serieus nemen. Dat schrijven ze immers zelf (zie cursivering). Blijft het verband tussen berichtgeving over de huizenmarkt en de daadwerkelijke ontwikkeling er van, als reden over. En dat verband lijkt mij schromelijk overdreven.

Zouden grote, significante groepen huizenkopers (groot genoeg om de markt te beïnvloeden) hun beslissingen om wel of niet te (ver)kopen daadwerkelijk baseren op de (technische en moeizaam op te vragen) analyses van de commerciële banken? Het is te makkelijk om de banken andermaal van hopeloze zelfoverschatting te betichten – daarom laat ik het bij deze retorische truc dat niet te doen, maar toch wel te vermelden. Interessanter dan de vraag waarom ze geen specifieke, kwantitatieve voorspellingen meer geven is de vraag hoe ze tot die beslissing zijn gekomen.

Battens en De Horde weten het: ‘Volgens ingewijden hebben de bestuursvoorzitters van de drie grootbanken (…) eind vorig jaar besloten de concrete voorspellingen voorlopig in de ban te doen.’ Klinkt spannend en erg fly on the wall. De drie zijn, geflankeerd door de ingewijden, bij elkaar gekropen en hebben (onder het genot van een goed glas?) besloten het volk niet langer wijzer te maken dan strikt noodzakelijk. Het kost hen, de staat en de huizenbewoners zelf gewoonweg te veel geld.

Het doet me denken aan mijn jongste zoon die zichzelf onzichtbaar maakt door heel stijf zijn ogen dicht te knijpen. Hij is altijd heel teleurgesteld als ik hem dan toch vindt. Ik snap dat de grootbanken het chagrijn in de huizenmarkt liever overlaten aan een ander. En dat gebeurt ook:  concrete cijfers komen nu van De Nederlandsche Bank die zonder enige terughoudendheid het pessimisme nog eens stevig aanwakkert. Dit jaar gaan de prijzen nog eens – 6 procent, in 2014 – 3,4 procent onderuit. Kijk, zo verslaan we het CPB natuurlijk niet.

Via VanderLubben.

Reacties (11)

#1 Lord Flash

Denk dat het veel simpeler is; als je niet weet hoeveel het kabinet gaat bezuinigen en welke bezuiniging daar weer overheen gaat klappen kan je de prijs ook niet voorspellen

  • Volgende discussie
#2 Anna

Voor iedereen vervelend of dramatisch maar er gaat nog minstens 20 procent vanaf. Je kunt het maar beter weten of zoals Professor Zonnebloem zegt dan kun je alvast de tering naar de nering zetten.
Krijg de tering hoor ik roepen, tja.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 dedicated servers

Great post. thanks.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Henk van S tot S

Ga er in ieder geval ook van uit dat ondanks alles de hypotheekrente zeker niet zal zakken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 hansje ter horst

Wanneer komt het moment dat Nederland massaal staakt?
Al is het alleen maar door bijvoorbeeld een jaar lang geen belasting te betalen. Maar dan ook allemaal weigeren en consequent zijn.
Wanneer komt de Nederlander in beweging?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 zaz

dat van die wetswijzigingen is in elk geval niet waar, vroeger wijzigde er veel meer op het gebied van volkshuisvesting. Sinds Rutte is het aantal wetten dat wordt afgevaardigd duizelingwekkend omlaag gegaan. Dat kan ook niet anders, met de fabultastische meerderheden die hij binnensleept.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 analist

@6: Dit gaat toch niet perse over volkshuisvesting maar over koopwoningen?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 zaz

De Wet bevordering eigenwoningbezit valt/viel inderdaad (edit sinds jaar en dag) onder volkshuisvesting. Kus.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Henk van S tot S

@6:
Op sargasso zelf stond over “totale regelgevingsgedrag” o.a.:
https://sargasso.nl/ondanks-belofte-rutte-neemt-regeldruk-toe/

Verder zijn er de volkshuisvesting aangaande ook randverschijnselen/maatregelen die er direct mee te maken hebben.
Wat bijv. te denken van “afknijpmaatregelen”/sluiten van verpleeghuizen en het verhogen Waterschapslasten.
Dat heeft ook invloed op het woongebeuren.
Maar genoeg afgedwaald ;-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Tom van Doormaal

Het beeld past bij het betoog van Dijsselbloem een weekje terug: er waren tekens dat het beter ging op de woningmarkt.
Een tijdje daarvoor had zijn collega Blok de kamer nog geschreven dat sommige instituten “op termijn licht aan het einde van de tunnel zien”, wat ik de depressiefste zin noemde die ooit een minister schreef.
Ik bedoel: Dijsselbloen fluit in het donker, om aan te tonen hoe hij op zijn gemak is. Met de banken is het niet anders: ze hebben geen idee en roepen nu dat hun civil spirtit hen gebiedt om geen voorspellingen meer te doen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Olav

Spammer op #3.

  • Vorige discussie