Afschrijvingen | Alleenstaanden aller landen, verenigt U!

Foto: copyright ok. Gecheckt 10-02-2022
Serie: ,

COLUMN - Singles schijnen ons uit de crisis te kunnen ‘daten’, aldus datingsite Lexa.nl. Echt overtuigd worden we niet. Integendeel. 

‘Nederlandse singles stimuleren economie,’ blijkt uit onderzoek van datingsite Lexa.nl. Singles gaan namelijk op dates en dat is goed nieuws voor cafés, restaurants, bioscopen, maar ook voor kappers, beautysalons, kledingwinkels en parfumproducenten. Nederlandse singles geven per jaar maar liefst 223 euro uit aan afspraakjes, en meer dan de helft past dit afspraakjesuitgavenpatroon niet aan de crisis aan, want crisis of geen crisis, ‘de behoefte aan intimiteit’ blijft, aldus een deskundige. Eindelijk eerherstel voor de van oudsher genegeerde alleenstaande, want als je goed bent voor de economie, dan hoor je er pas echt bij, toch?

Maar de conclusie van dit onderzoek klopt niet. Ten eerste beslaat 223 euro maal 2.6 miljoen alleenstaanden – 580 miljoen euro – ongeveer één promille van ons gezamenlijke inkomen. Als dat ‘stimuleren’ is, wens ik de dames en heren van Lexa veel succes op hun dates. En ten tweede is de vergelijking met niet-alleenstaanden helemaal niet gemaakt. En dat zou ik als Lexa ook niet gedaan hebben, want alleenstaanden leggen het af, met name tegen gehuwden.

Uit Amerikaans onderzoek van het Marriage & Religion Research Institute blijkt dat gehuwden meer inkomen hebben en meer vermogen opbouwen dan samenwonenden of alleenstaanden. Jonge getrouwden mannen schijnen tot 30 procent meer te verdienen dan hun alleenstaande leeftijdsgenoten – de zogenaamde ‘huwelijksbonus’ (marriage premium). Als dat voor Nederland zou gelden, spreek je van 1.7 miljoen getrouwde mannen die 8000 euro per jaar meer verdienen, wat met 13.6 miljard euro toch wel zoden aan de dijk zet. Dat geld kan fijn besteed worden aan verzekeringen, het huis, of, als er kinderen in het spel zijn, aan speelgoed of kinderopvang. Ook mooi: kinderen van gehuwden hebben een grotere opwaartse economische mobiliteit.

Conservatieve politici mogen hier graag mee schermen: als je één ding kan doen om de economie te versterken, zei de Republikeinse presidentskandidaat Rick Santorum, moet je het huwelijk versterken. Het is de vraag overigens hoe hij zou reageren op het nieuws dat het homohuwelijk New York City honderden miljoen dollars aan horeca-inkomsten oplevert, maar dat terzijde.

Hier in Nederland wordt de economische waarde van het huwelijk minder vaak benadrukt. Wel vroegen de SGP en de ChristenUnie vorig jaar nog aan het kabinet om alle ‘maatschappelijke kosten’ die echtscheidingen met zich mee brengen te onderzoeken. ChristenUnie-kamerlid Esmé Wiegman zei op Radio1 dat scheiden, bijvoorbeeld, ziekteverzuim met zich meebrengt.

Het huwelijk is dus goed in de strijd tegen de crisis, maar het werkt ook andersom, aldus het CBS. Het aantal nieuwe huwelijken neemt af door de crisis, meer dan de toch al dalende trend die de afgelopen decennia zichtbaar was. Maar het goede nieuws is dat ons dalende vertrouwen in de economie maakt dat we minder snel scheiden. Gek genoeg was dat tot 2000 precies andersom. Het NRC wijdde  een artikel aan deze verrassende omslag, maar komt niet met een sluitende verklaring.

Lexa’s bevindingen verdienen een korrel zout. Het onderzoek is natuurlijk niet bedoeld als ‘onderzoek’, maar om de aandacht te vestigen op Lexa zelf. In het verleden deed Lexa wel eens vaker een te boude uitspraak om op te vallen. Laten we in dit geval hopen dat het werkt, en dat single Nederland op Lexa.nl snel een partner vindt. Samen staan alleenstaanden sterker.

Reacties (10)

#1 analist

Met ‘stimuleren economie’ wordt bedoeld: de nationale bestedingen verhogen. Ik durf te beweren dat de single een groter deel van zijn inkomen uitgeeft dan het (getrouwde) stel.

  • Volgende discussie
#2 Nirk

Daar gaat het hier niet om, reclame maken blijlbaar wel..

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Paul Teule

@1: Maar geld moet je wel verdienen. Bestedingen komen niet uit het niets..

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 analist

@3: geld wordt gecreerd uit het niets. Het gelddrukken zeg maar. Bestedingen komen dus wel uit het niets. Waarde komt inderdaad niet uit het niets, maar wat zei Keynes over economische depressies?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Paul Teule

@4 Dit klopt natuurlijk niet. Geld kun je bijdrukken, koopkracht niet. Waarde komt niet uit het niets maar komt van de waardering van mensen. Als iemand harder/beter werkt en meer verdient, en dat uitgeeft (wat de gehuwde schijnt te doen) is hij beter voor ‘de economie’…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Bismarck

Jonge getrouwden mannen schijnen tot 30 procent meer te verdienen dan hun alleenstaande leeftijdsgenoten – de zogenaamde ‘huwelijksbonus’ (marriage premium).

Hoe zou hier de oorzaak-gevolg relatie liggen? Krijg je als man 30% opslag als je trouwt, of ga je pas trouwen (cq. willen vrouwen pas met je trouwen) als je als man een flink inkomen hebt?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Inje

@ 6

Misschien werken getrouwde mannen wel harder omdat er iemand afhankelijk van ze is/ ze voelen zich verantwoordelijker. Of hun hoofd is rustiger, waardoor ze meer gefocust zijn? Wie weet..

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Spam

@6 Deels ook door ingebakken rollenpatronen. Een getrouwd man met kinderen moet zijn gezin onderhouden en de getrouwde baas met kinderen weet hoe duur dat is. Tel daarbij op dat dezelfde baas ook nog weet hoe verantwoordelijk de taak is die de vader/kostwinner moet vervullen en je snapt dat die persoon meer krijgt dan die alleenstaande flierefluiter die nauwelijks onkosten heeft en al zijn geld aan pleziertjes kan besteden.

Niet alle bazen denken zo, maar statistisch is het effect zeker aanwezig. Toen we nog echte kostwinners hadden klopte het hierboven door mij geschetste beeld gemiddeld genomen waarschijnlijk nog best aardig. Tegenwoordig wordt in bijna alle samengestelde gezinnen 1,5 tot 2 salaris verdiend en is alleenstaan veel duurder.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Spam

Datingsites zijn overigens de koningen van het pseudo-onderzoek.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 analist

Dit klopt natuurlijk niet. Geld kun je bijdrukken, koopkracht niet.

Je had het over bestedingen. Nu haal je er koopkracht bij… snap je het zelf nog?

  • Vorige discussie