Acme Corporation

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Acme11 Binnen het Looney Tunes-universum van Warner Brothers staat het fictieve bedrijf Acme Corporation garant voor de meest buitenissige producten. Zo neemt in de Road Runner cartoons de eeuwige antiheld Wile E. Coyote vaak zijn toevlucht tot de overvolle postordercatalogus van The Acme Corporation. Toch blijft zijn jacht op de onuitstaanbare supersonische renkoekoek vruchteloos: beep, beep en weg is ie alweer.

De Acme Corporation maakt vrijwel alles. Van rolschaatsen met een straalmotor tot broekzakraketten, van tornadozaad tot 500kg zware aambeelden en van aardbevingspillen tot vitamines voor instant turbodijen. De historische achtergrond van de naam Acme is interessant. Om niet in eindeloze juridische touwtrekkerij te verzeilen binnen het strenge Amerikaanse merkenrecht, was Warner Brothers genoodzaakt om fictieve bedrijfsnamen te gebruiken in tekenfilms.

Men koos, niet als enige overigens, voor acme (ακμή), een woord dat in het Grieks hoogtepunt, culminatie of beslissend moment betekent. Deze naam moet overigens vooral cynisch gelezen worden. De groteske en  levensgevaarlijke Acme-producten, vrijwel standaard aangeleverd in een enorme houten krat, maken hun kloeke pretenties zelden waar.

Uiteraard had Warner Brothers ook een willekeurige ander naam kunnen nemen – in de Disney tekenfilms wordt vaak de fictieve Ajax Company opgevoerd – maar toch er is een duidelijke historische basis voor. Met de opkomst in de jaren 20 van de 19e eeuw van bedrijfsgidsen als de Yellow Pages (‘Gouden Gids’) kozen veel ondernemingen voor een naam die plaatsing voorin de gids garandeerde. Tal van bedrijven met namen als Ace en Acme zagen in die dagen het licht. Sommige van die firma’s bestaan overigens tot op de dag van vandaag. Veel later werd het Acme vaak uitgelegd als een backroniem (= herleiding achteraf) van A(merican) Company that Manufactures Everything.

Hieronder zie je nog wat voorbeelden van de merkwaardige producten uit de Looney Tunes tekenfilms.

Acme producten

Reacties (3)

#1 Berend

Interessant. En als ik een pedant detail toe mag voegen – dit brengt de Looney Tunes in verbinding met de Russische avant-garde beweging, het acmeisme. En dan vraag je je af of ze zich daarvan bewust zijn geweest bij Warner Bros.

  • Volgende discussie
#2 Ger

Da’s toch wel het toppunt! Stelletje rooie rakkers daar bij Looney Tunes…

Maar goed dat Joe McCarthy deze onAmerikaansche praktijken niet op het spoor kwam, dat had heel wat leuke cartoons gescheeld.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Acme%C3%AFsme

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 dramklukkel

In Scheveningen is een winkeltje, Acme movie store, waar men filmartikelen verkoopt. Bubbel heads, action figures, knuffelduckies en lunchtrommels. Erg hoog Looney Tunes gehalte. Nu kan WB deze winkel wel voor de rechter slepen vanwege plagiaat dacht ik zo.

  • Vorige discussie