Aardgasintensieve industrie naar het Midden-Oosten

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De westerse productie-industrie wordt steeds verder uitgehold. Dankzij de lage lonen in veel Aziatische landen zijn talloze fabrieken in Europa en de VS gesloten en verhuisd naar China & India. Analisten die dachten dat de golf van outsourcing zou afzwakken hebben geen rekening gehouden met hogere energieprijzen. Doordat aardgas veel goedkoper is in de golfstaten in het Midden-Oosten zal steeds meer energie intensieve industrie zich verplaatsen naar die regio’s. Dat is de conclusie van een recent rapport van onderzoek & adviesbureau McKinsey “Moving energy-intensive industries to the Gulf”.

Het gaat om aluminium, staal, kunstmest, pesticiden en diverse plastics waaronder polyethyleen, ethyleen, styreen en propyleen. Maar ook de productie van pesticiden zal zich steeds meer verplaatsen. Bedrijven zoals Sabic (Saudi Basic Industries), Aluminium Bahrain (Alba) en Dubai Aluminium (Dubai) waren tien jaar geleden nog onbekende bedrijven maar zijn ondertussen uitgeroeid tot giganten op het gebied van aluminium en petrochemicaliën.

Dat die groei van aardgasintensieve industrie in het Midden-Oosten door zal zetten wordt duidelijk uit de verdeling van de wereldwijde aardgasreserves. Die bevinden zich voor 24% in het Midden-Oosten. Een nog belangrijkere factor is de prijs van aardgas, die kunstmatig laag gehouden wordt in het Midden-Oosten. Hoewel Rusland ook veel aardgasreserves bezit stijgt de aardgasprijs daar sinds kort. Dat komt doordat de Russische overheid de kunstmatige prijs aan het loslaten is. In de meeste landen in het Midden-Oosten blijven de prijzen naar verwachting kunstmatig laag, op een prijsniveau dat 90% lager ligt dan in Westerse landen. Daardoor zijn de kosten voor ondermeer het maken van aluminium in het Midden-Oosten 40% lager dan in West Europa en 30% lager dan in China.

Een van de meest recente voorbeelden van de trend die McKinsey beschrijft is het Amerikaanse Dow Chemical. Zij kondigde op 4 december aan haar diverse fabrieken te gaan sluiten en duizenden werknemers te ontslaan vanwege stijgende energiekosten. Ondermeer een polyethyleen fabriek in Canada, een Styreen fabriek in Brazilië en een landbouwproducten fabriek in Frankrijk. Terwijl de fabrieken in dure landen gesloten worden is de chemiegigant al bezig met uitbreiding in andere landen. Zo tekende zij recentelijk een joint venture met Saudi Aramco voor het bouwen van een enorm petrochemisch complex in Saoedi-Arabië. (zie PDF jaarlijks rapport Dow Chemical).

Hoelang zouden de Nederlandse aardgasintensieve bedrijven, zoals aluminiumproducent Zalco te Vlissingen en zinkproducent Nyrstar Budel te Budel, hun productie in Nederland nog kunnen behouden vanwege de slopende competitie met landen die kunstmatig lage gasprijzen hebben?,

Reacties (25)

#1 Van Gogh

“Dankzij de lage lonen in veel Aziatische landen zijn talloze fabrieken in Europa en de VS gesloten en verhuist naar China & India.”

verhuist = verhuisd

  • Volgende discussie
#2 Kaj

Komen vanzelf weer terug. Met de opwarming van de Aarde wordt het ‘vestigingsklimaat’ in die regio echt niet te harden. Het is er nu al tyfusheet, kun je nagaan hoe heet het er over 10 jaar is :P

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Karsa Orlong

Dit is toch goed nieuws?

Me dunkt dat de wereld als geheel vooral maar ook de westerse economien alleen maar groeien door dit soort ontwikkelingen. Het wordt alleen maar vervelend als we hier te protectionistisch mee omgaan.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Tim

Vroeg of laat komt ook het Midden-Oosten er achter dat ze buitenlandse bedrijven sponsoren om met gastarbeiders producten voor het buitenland te maken. (iets waar ze dus helemaal geen voordeel bij hebben) Dan verhogen ze gewoon de exportheffingen en liggen de productiekosten alsnog net zo hoog als in andere landen. (maar dan zitten al die buitenlandse bedrijven daar al die eerst hun investering moeten terugverdienen)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Boekhouder Berend

Niks aan de hand hoor. We gaan in het westen gewoon allemaal in de dienstensector werken: als bankbediende of pleeschoonmaker.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Karsa Orlong

Boekhouder Berend snapt er de ballen niet van mijns inziens.

Kijk eens naar de UK, het aandeel van de industrie in het BNP neemt alleen maar af, terwijl het BNP toeneemt.

Ja, we moeten wel een beetje over deze zaken nadenken en naar nieuwe industrie mogelijkheden zoeken, maar we moeten niet tegen de klippen op iets willen wat economisch debiel is.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 JSK

@Berend:
Hoeveel mensen denk jij dat de aluminiumsector in Nederland aan het werk houdt? Het is volgens mij een vrij kapitaalintensieve sector, veel banen zullen niet de outsourcing ‘verloren’ gaan.

@allen:
Daarnaast: als S.A., etc idd hun gasprijzen kunstmatig hooghouden zou je kunnen spreken van oneerlijke concurrentie. Maar, daar valt driemaal op af te dingen: ten eerste is in dat geval een subsidie op aluminium een subsidie naar ons, de importeerders van aluminium.
Ten tweede zijn er sterkere vormen van ‘oneerlijke’ handelsmaatregelen te noemen, zoals het laaghouden van de Chinese en Indiase munt door hun respectievelijke centrale banken. Ten slotte is bijna elk land in continentaal Europa groot geworden met industriebeleid. Het zou een beetje vreemd zijn om een dergelijk beleid de ontwikkelingslanden te ontzeggen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 NaamRichard

Rembrandt,

Waarom zo negatief? Dit is toch geweldig goed nieuws voor ons?

Wij hebben in Nederland een tekort aan arbeidskracht. Deze mensen kunnen nu in andere banen gaan werken. En veel meer aan het bbp bijdragen. Want van het verbranden van aardgas & smelten van aluminium, wordt je niet rijk.

Tegelijkertijd subsidieren de arabieren ons aluminium/nikkel/kunstmest/etc met goedkoop gas, en waarschijnlijk ook met een artificiele goedkope munt.

Als mensen nou zo hell bend zijn om het brood uit hun eigen mond te sparen en het aan ons te geven, dan gaan wij toch niet klagen?

Alleen als ik arabier was, dan zou ik kwaad op m’n eigen regering worden, maar ik ben geen arabier. Ben jij een arabier, Rembrandt?

Ik ga met oud en nieuw maar ‘ns een extra glas bier drinken! Zelf de socialisten van Jan Mao & Woutertje krijgen dit enorme cadeau’tje niet zomaar weggeblunderd.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Rembrandt

@NaamRichard

Je noemt goede argumenten.

Het verplaatsen van industrieën die aan het fundament staan van je maatschappij, vooral zonder staal kom je nergens, lijkt me niet een hele goede zet. Het is afhankelijk van hoe de wereld zich gaat ontwikkelen (wat voor machtsblokken er ontstaan) of dit in mijn ogen op de lange termijn uiteindelijk een goede of niet zo’n goede ontwikkeling blijkt te zijn. M.b.t. of het globale handelssysteem wat we nu kennen zo blijft of niet. Misschien ben ik in deze iets te paranoia ;-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Richard

Rembrandt,

Zonder staal kom je nergens, maar zonder olie ook niet (jou wel bekent). Zonder een kwartje voor de metro kom je niet eens op je werk en zonder graan heb je honger.

Zonder bier blijf je nuchter en zonder viagra, tja, dan rust je wat beter uit.

Jij ziet dit als een bedreiging, ik als een garantie voor vrede. Samenwerking op economisch gebied is de ulitime freedom-maker (zelf verzonnen term!). De garantie voor vrede is economische integratie.

Of eten arabieren zand?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Richard

Redactie,

Mijn post blijft in het anti-spam filter hangen!

Help!

Ik ben eenzaam!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 JSK

@9: Staat aluminium aan het ‘fundament van onze maatschappij’? Dat is wel een erg emotionele/irrationele uitspraak hoor.

Waarom wel een willekeurig metaal maar niet bijvoorbeeld schoenen? (of wil je ook de schoenenproductie terug naar NL halen?)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Rembrandt

@Richard

Goed punt zei ik al

@JSK

1)zei ik ergens aluminium? ik had het over staal….

2)Geenzins emotioneel/irrationeel, de productie van bepaalde specifieke metalen is niet substitueerbaar. Als de aanvoerrlijn van die metalen stopt dan zit je met een gigantisc probleem. Het maken van schoenen is geen lastig procede wat makkelijk zelf opgepikt kan worden via substitutie van materialen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 JSK

Klopt, maar de discussie betreft aluminium. Kijk ik had best wel door dat je de discussie probeert te verleggen… beter doe je dat even niet. Het betreft het outsourcen van de aluminiumproductie.

“2)Geenzins emotioneel/irrationeel, de productie van bepaalde specifieke metalen is niet substitueerbaar.”

Ah, je bent aanhanger van de autarkie, het idee dat je alles het best zelf kan maken. Zeg, is het niet eens tijd dat je het vee gaat slachten, aangezien het graan dat je in september hebt geoogst nu toch wel op begint te raken? ;-)

Maar serieus: wat bedoel je met substitueerbaar? Noem eens één productieproces waarin het gebruik van aluminium onmisbaar is. En als je er eentje kan vinden, wat ik betwijfel, probeer eens hard te maken waarom dat specifieke product onmisbaar voor onze samenleving is.

Een strategische olie- of graanvoorraad is op zich wel zinnig, een strategische aluminium- of schoenenvoorraad is natuurlijk onzinnig.

I’m just saying, probeer eens wat diepere argumenten tegen outsourcing dan ‘oh we worden afhankelijk van de arabieren/indieers/chinezen/buitenlanders’ te vinden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 Rembrandt

“de discussie betreft aluminium. Kijk ik had best wel door dat je de discussie probeert te verleggen… beter doe je dat even niet. Het betreft het outsourcen van de aluminiumproductie”

Pardon? twee reacties die aluminium noemen en de discussie gaat opeens over aluminium? Wie heeft die weblog-discussie-richtlijnen opgesteld? Als ik het over staal wil hebben dan heb ik het over staal, dan kun je hoog of laag springen. Daarnaast leg je me woorden in de mond dat ik een voorstander van autarkie zou zijn wat nergens staat. Nee danku, ik sla deze discussie over totdat er wat meer rede inzit i.p.v. flauwe opmerkingen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 JSK

Je sluit af met:

Hoelang zouden de Nederlandse aardgasintensieve bedrijven, zoals aluminiumproducent Zalco te Vlissingen en zinkproducent Nyrstar Budel te Budel, hun productie in Nederland nog kunnen behouden vanwege de slopende competitie met landen die kunstmatig lage gasprijzen hebben?

De discussie gaat over Nederland, niet waar? Dus jij weet net goed als ik dat wij uberhaupt geen Nederlandse staalindustrie van grote betekenis (meer) hebben (Corus zit voor het grootste deel in het VK). Het gaat iig niet over staal, als in de vraag of staal wel of niet geoutsourced mag worden is allang niet meer relevant.

Nee danku, ik sla deze discussie over totdat er wat meer rede inzit i.p.v. flauwe opmerkingen.

Blijkbaar kan je geen argumenten vinden voor het behouden van de aluminiumindustrie (of de nauwelijks bestaande staalindustrie, wat jij wil) op Nederlandsche bodem. Tsja, dan had jij zelf deze discussie niet moeten beginnen…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 JSK

En economie is NIET makkelijk, dat bewijst deze thread maar weer eens. ;-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 Rembrandt

@JSK

1) De discussie gaat wat mij betreft over een breder kader, namelijk de Europese aardgasintensieve industrie.

2) “In 2005 bedroeg de staalproductie van Corus in Nederland 6,9 miljoen ton. In 2005 werkten bij Corus Nederland 12.000 mensen, waarvan 9500 in de vestiging te IJmuiden. ”

3) Het gaat er niet om of het wel of niet mag (in welk schoolmeestertijdperk leef jij dat je met je vingertje wil wijzen) maar of het wenselijk is of niet.

4)Discussieren moet wel leuk blijven en persoonlijke vingerwijzingen daar zit ik niet op te wachten.

5)Economie is niet makkelijk of moeilijk

6)Je kan zelf ook op zoek gaan naar informatie m.b.t. het onderwerp waar je het over wil hebben namelijk aluminium en de substitutie daarvan.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 JSK

Pfff… nu moet ik jouw stelling ‘aluminium is niet substitueerbaar (moeilijk woord hoor, waar heb je die opgestoken?)’ onderbouwen? Jij zegt het, ik niet.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#20 Steeph

Mmmm, olie in de VS stijgt vandaag met 4.50 dollar. Gaat weer lekker.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#21 hoi

hoi ik ben sanne,

k heb een vraag, k kreeg de opdracht van school om 4 landen op te noemen uit het midden oosten……..

Groetjes.
Sanne

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#22 hoi

hoi ik ben sanne,

k heb een vraag, k kreeg de opdracht van school om 4 landen op te noemen uit het midden oosten……..

Groetjes.
Sanne

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#23 hoi

hoi ik ben sanne,

k heb een vraag, k kreeg de opdracht van school om 4 landen op te noemen uit het midden oosten……..

Groetjes.
Sanne

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#24 Rene

Aaaaaaaah…

Doe maar Saoedi-Arabië, Iran, Irak en Syrië

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#25 Popeye

@23 Mali, Senegal, Tunesië, Angola ?

Opgepast Sanne !!!

Morgen vragen aan de juf: wat is cynisme ?

  • Vorige discussie